Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

гр. Лом, 04.01.2017 г.

 

В   ИМЕТО  НА  НАРОДА

Ломски районен съд, в публичното съдебно заседание на двадесет и трети ноември, две хиляди и шестнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: АЛБЕНА МИРОНОВА

 

при секретаря Р.Д., като разгледа докладваното от съдията гр.д. № 628 по описа за 2016 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Искове с правно основание чл. 45, ал. 1 от ЗЗД

 

            Предявен е иск от Н.Д.Н.,  ЕГН **********,***, срещу К.П.Т. ***, за имуществени и неимуществени вреди в резултат от непозволено увреждане.

Твърди се в исковат амолба, че ответникът работи като водач на автобус във фирма Монтана АТ ЕАД.

На 08.11.2015 год. същият бил водач на автобус, движещ се по автобусна линия № 5 в гр. Лом.

Същия ден ищцата пътувала по тази линия към м. Садовете, с автобус, управляван от ответника. Поради неправомерно поведение на ответникадвижейки се по ул. Хан Аспарух в гр. Лом, без да има причина за това, натиснал рязко спирачки и в резултат ищцата паднала върху двигателя, като от това получила множество наранявания: предимно в лявото бедро, сакралната област, както и хематоми, подробно описани от лекаря в издаденото на 02.12.2015 год. медицинско свидетелство. Уврежданията били причинени от множеството твърди елементи върху капака на двигателяна автобуса.

Уврежданията били такива, че болките не са отшумели и до сега. Отделно от физическите страдания, ищцата получила страх от пътуване с автобус. За това от тогава пътува до вилата си в м. Садовете с такси, като за изминалите шест месеца, при пътувания до там и обратно два пъти седмично е заплатила около 1152 лв. за таксиметрови услуги. /при цена около 10-12 лв. за едно пътуване/.

Ищцата счита, че всички тези вреди са в резултат от виновното поведение на ответника.

За това се иска: да бъде осъден ответника да заплати на ищцата сумата от 5 000 лв., от които 4000 лв. обезщетение за претърпените неимуществени вреди – болки и страдания, вкл. психически такива – в резултат на причиненото ѝ от него телесно увреждане, 1000 лв. – обезщетение за пропуснати ползи и направени разходи за пътуване до имота й в м. Садовете за периода 08.11.2015 – 05.05.2016 год., заедно със законните лихви върху тези суми, считано от датата на увреждането – 08.11.2015 год., до окончателното изплащане на сумите.

Претендира и разноските по водене на делото.

            Писмен отговор от ответника е постъпил в срока по чл. 131, ал. 1 ГПК.

            Ответникът оспорва исковете по основание.

            Признава, че работи като автобусен шофьор и то на автобусна линя № 5 в гр. Лом, както и, че познава по физиономия ищцата, т.к. е пътувала в автобуса, управляван от него.

            Оспорва всички останали фактически твърдения в исковата молба.

            Отрича да е имало инцидент с падане на пътник в автобуса на датата, посочена в исковата молба.

Счита, че е възможно месец след посочената дата /откогато е медицинското/ ищцата да е имала нараняванията, констатирани при прегледа, но счита, че по никакъв начин не се установява причинно-следствената връзка, която се твърди от нея.

В съдебно заседание ищцата се явява лично и с адв. Ц. П., МАК, поддържа иска, като счита същият за доказан по основание и моли да претенцията да бъде уважена в предявения размер. Претендира и  направените по делото разноски.

Ответникът, редовно призована се явява лично и с адв. Н. К., МАК, който моли исковете да бъдат отхвърлени като недоказани.

По делото е приета неоспорената от страните съдебнно-медицинска експертиза, изготвена от в.л. д-р И.Д.И., приобщени са писмени доказателства.

Ангажирани са от страните и гласни доказателства, чрез разпита на свидетелите В.К.А. и Я.Г.Г. – допуснати по искане на ищцата, както и свидетелите С. Д.Д. и П.Т.Д, допуснати по искане на ответника.  

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства, приема за установено следното:

 

От фактическа страна:

Не се спори по делото, че ответникът е автобусен шофьор и управлява автобус от градския транспорт, по линия № 5 на гр. Лом – до м. Садовете и с. Долно Линево. Не се спори и относнотова, че ищцата притежава вилен имот в м. Садовете и е пътувала относително редовно по тази линия.

От гласните доказателства, ангажирани от ищцовата срана не се установяват релевантни факти.

Свид. В. А. – без родство със страните също ползва тази автобусна линия, т.к. притежава имот в м. Садовете. Познава по физиономия ищцата и свидетелите на ответната страна, но не си спомня за инцидент, станал с ищцата през миналата година.

Свид. Я. Г. е полицейски служител, но не е свидетел на инцидента, а и не се е занимавал служебно със случая, т.к от 2007 год. не води полицейски преписки, нито досъдебни производства.

Свидетелките С. Д. и П.Д., допуснати до разпит по искане на ответната страна са редовни пътницки по автобусна линия № 5 в гр. Лом. За това познават по физиономия както ищцата, така и ответника, но и двете не са били свидетелки на инцидент, станал с ищцата през м. Ноември, 2015 год. И двете свидетелки изясняват маршрута и разписанието на автобуса, кога обичайно го ползват,  но твърдят, че не винаги се виждат с ищцата.

Приложената като доказателство пр.пр. № 1976/2015 год. на ЛРП е образувана по жалба от 12.11.2015 год. от ищцата, в която се описва инцидент в автобусна линия № 5, станал между 14 и 15 часа на 08.11.2015 год.

В хода на проверката са снети обяснения от ищцата и ответника, приложени са приобщените и в хода на настоящото производство писмени доказателства. С Постановление от 18.12.2015 год. на прокурор при ЛРП, е отказано да бъде образувано досъдебно производство, поради липса на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер. С Постановление от 08.01.2016 год. на ОП Монтана, постановлението на ЛРП е потвърдено. Постановлението на МОП е потвърдено на свой ред с Постановление от 18.02.2016 год. на прокурор при Апелативна прокураура София.

Видно от приложеното Медицинско свидетелство, издадено на 02.12.2015 год. от д-р В. Р., орд. ДКЦ -1, при прегледа на ищцата са установени и описани стари хематоми.

От Заключението на приетата по делото съдебно-медицинска експертиза, изготвена от в.л. д-р И. Д., което съдът кредитира като обективно, се установява, че при извършен от специалист – хирург на 02.12.2015 год. преглед на ищцата Н.Д.Н. са установени следните увреждания: 4 бр. стари подкожни хематоми с диаметър 1,5 см. В задната част на лявото бедро и стар подкожен хематом с дължина 2-3 см./0,5-1 см. В областта на кръстеца /областта на таза отзад – сакралната област.

Увреждания от такъв характер се получават по механизма на удари със или върху твърди тъпи или тъпоръбести предмети, като е възможно и да са получени по време и начин, описани в исковата молба – при падане върху капака на двигател на автобус, но описанията на уврежданията в медицинското удостоверение, издадено на 02.12.2015 год. е непълно /не са описани като цвят/ и това не дава възможност за по-точна преценка за давността на получаването им и свързването им с инцидент, станал на 08.11.2015 год. В с.з. вещото лице уточнява, че по посочената причина, не може уврежданията да бъдат свързани с инцидента, станал на 08.11.2015 год.

Уврежданията са от естество да причинят болки и страдание, които обикновено са с по-изразен интензитет в първите дни на получаването на увреждането и с напредване на времето постепенно намаляват до изчезване при оздравяването им.

За лечение обикновено се прилагат компреси, обезболяващи и съдоукрепващи медикаменти, като оздравителния период, при условие, че не настъпят усложнения е около 10 – 20 дни и обикновено оздравяват напълно без остатъчни явления. При възрастните хора оздравителният период е малко по-дълъг.

По делото са приложени автобусни билети на стойност 1 лв., без дата и направление, както и касови бележки, вероятно за ползвани таксиметрови услуги.

От правна страна:

За да се ангажира отговорността на ответника по чл. 45, ал. 1 ЗЗД е необходимо наличието на няколко кумулативни предпоставки – противоправно поведение, действие или бездействие с установено авторство; осъществено виновно; вреди и причинно-следствена връзка между тях.

Наличието им следва да е доказано несъмнено, не чрез предположения, тежестта за което е за ищцата, т.е., необходимо е провеждане на пълно и главно доказване на релевантните за спора факти, като единствено вината се предполага до доказване на противното по изричното разпореждане на закона – чл. 45, ал. 2 ЗЗД.

Неустановяването на която и да е от изброените предпоставки води до неоснователност на иска.

В настоящето производство, безспорно се установи, че към датата на издаване на медицинското свидетелство – 02.12.2015 год., ищцата е имала причинени описаните в него увреждания, имащи характер на лека телесна повреда по смисъла на чл. 130, ал. 1 НК.

            В случая обаче, въз основа на събраните по делото доказателства не би могъл да се направи категоричен и еднозначен извод, че причиненият вредоносен резултат е резултат от виновно противоправно поведение от страна на ответника, изразяващо се било в действие или бездействие от негова страна.

            От писмените и гласните доказателства, ангажирани в хода на производството не се установява причинно-следствена връзка между уврежданията и поведението /действие или бездействие/ на ответника на процесната дата 08.11.2015 год.  

Предвид изложеното съдът приема, че исковете по чл. 45, ал. 1 ЗЗД, предявени от ищцата срещу ответника се явяват неоснователни и недоказани  и следва да се отхвърлят изцяло.

Предвид горните изводи, съдът не намира за необходимо да коментира размерът на претенцията, нито диференциацията й на такава за имуществени и неимуществени вреди. Само за пълнота следва да се отбележи, че тази претенция също не е доказана – нито по основание, нито по размер.

Като акцесорна, следва да бъде отхвърлена и претенцията за лихви.

Предвид изхода от делото, в случая са налице предпоставките на чл. 78, ал. 3 ГПК за присъждане на ответника направените разноски по делото, но в случая такова искане не е направено, поради което и съдът не дължи произнасяне и разноските ще следва да останат така, както са направени.

Мотивиран от гореизложеното, съдът

 

Р  Е  Ш  И :

 

ОТХВЪРЛЯ предявените от Н.Д.Н.,  ЕГН **********,***, срещу К.П.Т. *** искове с правно основание чл. 45, ал. 1 и чл. 86, ал. 1 от ЗЗД, да бъде осъден ответника да заплати на ищцата сумата от 5 000 лв., от които 4000 лв. обезщетение за претърпените неимуществени вреди – болки и страдания, вкл. психически такива – в резултат на причиненото ѝ от него телесно увреждане, 1000 лв. – обезщетение за пропуснати ползи и направени разходи за пътуване до имота й в м. Садовете за периода 08.11.2015 – 05.05.2016 год., заедно със законните лихви върху тези суми, считано от датата на увреждането – 08.11.2015 год., до окончателното изплащане на сумите, КАТО НЕОСНОВАТЕЛНИ И НЕДОКАЗАНИ.

 

 

Решението подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Монтана в 14-дневен срок от съобщението до страните че е изготвено.

 

 

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: