Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

Гр.Лом, 23.01.2017 год.

                                В       И  М  Е  Т  О    Н  А     Н  А  Р  О  Д  А

      Ломският районен съд в публично заседание на 18.01.2017 год. в състав:

                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: Боряна Александрова

                      При секретаря Б.к., като разгледа докладваното от съдията Александрова НАХД № 600/ 2016 г.,  за да се произнесе съдът взе предвид следното:

                        Производството е по жалба на Н.М.Н. против Наказателно постановление № 19-0996-002385 от 01.11.2016 г.на Началник сектор към ОДМВР-монтана, с-р «ПП» Монтана.

                        С горното наказателно постановление, издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение № 2385 от 31.08.2016 год., на основание  чл.179 ал.3 т.4 пр.1 от ЗДвП на жалбоподателя е наложено наказание глоба в размер на 300 лв. Санкцията е наложена за това, че на 31.08.16г. около 9,40ч., на път ІІ-кл.№ІІ.81,като водач на товарен автомобил-......, държава България при обстоятелства: РП ІІ-81 в района на КПП Лом с посока на движение от гр.Лом къмгр.Монтана, управлява тов.автомобил...... като от проверката е установено, че е без трайно залепен винетен стикер за 2016г.. Водача управлява с АУАН  с № 963700 с изтекъл срок на валидност. Водача е извършил:

1./ управлява по републиканските пътища ППС за превоз на товари, и/илиППС за превоз на пътници и товари, с технически допустима максимална маса не повече от 3,5 тона, за което не е заплатена винетна такса по чл.10,ал.,,т.1 ЗП, с което виновно нарушил законовата разпоредба на чл.139 ал.5 от ЗДвП.

2./Носи акт за нарушение с изтекъл срок, с което виновно е нарушил чл.157,ар.6 ЗДвП.

В законоустановения срок нарушителя/жалбоподател обжалва пред съда горепосоченото наказателно постановление.Моли да се отмени Наказателното постановление и наложените с него наказания.

                        В хода на разглеждане на делото пред настоящата инстанция, жалбоподателят, редовно призован, не се явява и не се представлява.

Ответникът  по жалбата не заема становище.

Съдът, като прецени и обсъди оплакванията в жалбата, становищата на страните, както и доказателствата по делото приема за установено следното:

                         На 31.08.2016год. жалбоподателят управлявал процесния товарен автомобил  с рег.№ ВН7296ВМ, придвижвайки се в посока от гр.Лом къэм гр.Монтана по път втори клас № №№-81. Извършена е проверка от контролен орган- актосъставителят В.М.В. В акт за установяване на адм. нарушение е вписано констатирано нарушение в присъствието на св.В. – водача на процесния автомобил е без трайно залепен винетен стикер за 2016г., както и управлява МПС с изтекъл срок на валидност на АУАН № 963700. Въз основа на така съставения акт е издадено обжалваното наказателно постановление.

Съдът прави следните правни изводи:

Движението на определените в закона пътни превозни средства по републиканските пътища се извършва след заплащане на винетна такса по реда на чл. 10, ал.1 т.1 от Закона за пътищата, съгласно разпоредбата на чл.139 ал.5 от ЗДвП. Водачът на моторно пътно превозно средство е длъжен да залепи валиден винетен стикер за платена винетна такса в долния десен ъгъл на предното стъкло на моторното пътно превозно средство при движение по републиканските пътища и да премахва незабавно винетния стикер след изтичането на неговата валидност/чл.100 ал.2 от ЗДвП/. На следващо място, съгл. чл.179 ал.3 от ЗДвП -наказва се с глоба водач, който управлява пътно превозно средство по републиканските пътища, за което не е заплатена съответната винетна такса по чл. 10, ал. 1 т.1 от Закона за пътищатаанкцията е различна в зависимост от вида на управляваното ППС. В случая- в обжалваното наказателно постановление е извършено посочване на законовото предложение по посочената санкционна разпоредба/така, след ал.3 е добавено „т.4”/. Жалбоподателят е санкциониран по реда на чл.179 ал.3 т.4  от  ЗДвП- за управление на пътно превозно средство за превоз на пътници с 8 или по-малко места с мястото на водача, като наказанието е в абс.размерглоба от 300 лв. В случая административнонаказателната отговорност е реализирана по законов текст, чието текстово формулиране не отговаря на юридическото формулиране на административнонаказателното обвинение.

По същество следва да се отбележи и следното: В обвинението се твърди управление на МПС /автомобил/, като на жалбоподателят е вменено във вина, че „е без трайно залепен валиден винетен стикер за платена винетна такса”.  Следва да се посочи, че съгласно Закона за пътищата/чл.10а ал.5 ЗП/, при заплащане на винетната такса се издава документ, който удостоверява правото на ползване на републиканските пътища, наречен "винетка". Винетката се състои от две части, като частта от винетката - "винетен стикер", който удостоверява плащането на винетната такса, се залепва в долния десен ъгъл на вътрешната страна на предното стъкло на пътното превозно средство, а другата част се съхранява от водача на пътното превозно средство и е доказателство за платената винетна такса за използване на републиканските пътища при увреждане или унищожаване на винетния стикер.

Незалепянето на винетния стикер е нарушение по чл.100 ал.2 от ЗДвП, което не се санкционира по реда на визираната в НП санкционна норма на чл.179 ал.3 от ЗдвП, касаеща незаплащането на винетна такса.

Изложеното мотивира извод за отмяна на обжалваното НП в тази му част.

По следващото административнонаказателно обвинение: Жалбоподателят е санкциониран за това че не носи акт за нарушение по ЗДП с изтекъл срок/ чл.157,ал.6 ЗДвП/, за което на осн.чл.185 от ЗДвП му е наложена глоба от 20лв.  Актосъставителят е извършил констатация за това обстоятелство, потвърдена от свидетелските показания на св.В., като жалбоподателят не ангажира доказателства в обратна насока. В тази му част наказателното постановление следва да бъде потвърдено.

Водим от горното и на осн. чл.63 ал.1от ЗАНН, съдът

Р    Е  Ш  И    :

ОТМЕНЯ  Наказателно постановление № 16-0996-002385 от 01.11.2016 г.на Началник сектор към ОДМВР-Монтана, с-р Пътна полиция Монтана, издадено въз основа на Акт за установяване на административно нарушение  от 31.08.2016 год.  В ЧАСТТА, с която на Н.М.Н. ЕГН ********** е наложено на основание чл.179 ал.3 т.4 от ЗДвП наказание глоба в размер от 300лв., като незаконосъобразно.

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 16-0996-002385 от 01.11.2016 г.на Началник сектор към ОДМВР-Монтана, с-р Пътна полиция Монтана в ОСТАНАЛАТА МУ ЧАСТ.

Решението  подлежи на обжалване пред Адм.съд-Монтана в 14-дн.срок от съобщенията до страните.

                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: