Р Е Ш Е Н И Е

гр. Лом,24.01. 2017 година

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Районен съд, гр. Лом, шести наказателен състав, в открито съдебно заседание на 19 януари две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Боряна А.

 

При секретаря, Б.К., като разгледа докладваното от съдия А., АНД № 626/2016 година по описа на Районен съд, гр. Лом, за да се произнесе, намери за установено следното:

Производство по реда чл. 59 и следващите ЗАНН.

С Наказателно постановление №366 от 28.11.2016 година на ....., на Н.А.С. с ЕГН: **********, на основание  чл. 123, ал. 1 от Закона за акцизите и данъчните складове й е наложено административно наказание глоба в размер на 1000 лева, за нарушение на  чл. 123, ал. 1 и чл.128,ал.2 ЗАДС, и на основание чл. 124, ал. 1 ЗАДС са отнети в полза на Държавата, стоките предмет на нарушението, както следва:  цигари марка”Em@il blue "  10 броя кутии, или 200 къса, без български акцизен бандерол, за това, че на 11.08. 2016 година, около 15.00 часа при извършена проверка в ....., стопанисван жалбоподателката и семейството й е установено, че Н.С. държи 10 броя кутии цигари, без български акцизен бандерол, задължителен по закон, с което е нарушила разпоредбата на  чл. 123, ал. 1 ЗАДС.

Недоволна от така издаденото наказателно постановление е останала, жалбоподателката, която обжалва същото с молба обжалваното НП да бъде отменено, поради невъзможност да заплати наложената глоба.

Моли, след установяване на изложеното, издаденото НП, да бъде отменено, изцяло.

Въззиваемата страна, поддържа правилността на обжалваното НП, и молят същото да бъде потвърдено, като правилно и законосъобразно.

Съдът, като взе предвид събраните по делото писмени и гласни доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

От фактическа страна:

С Наказателно постановление № 366 от 28.11.2016 година на ....., на Н.А.С. с ЕГН:**********, на основание  чл. 123, ал. 1 и чл.128  от Закона за акцизите и данъчните складове й е наложено административно наказание глоба в размер на 1000 лева, за нарушение на  чл. 123, ал. 1 ЗАДС, и на основание чл. 124, ал. 1 ЗАДС са отнети в полза на Държавата, стоките предмет на нарушението, както следва: цигари марка”Em@il blue "  10 броя кутии, или 200 къса, без български акцизен бандерол, за това, че на 11.08. 2016 година, около 15.00 часа при извършена проверка в ....., стопанисван жалбоподателката и семейството й е установено, че Н.С. държи 10 броя кутии цигари, без български акцизен бандерол, задължителен по закон, с което е нарушила разпоредбата на  чл. 123, ал. 1 ЗАДС.

От събраните по делото гласни и писмени доказателства, се установява, следната фактическа обстановка.

На 11.08. 2016 година, свидетелят,А.С.Т., съвместно с П.Х.А. ***, извършвали проверки на територията на с.Долно Церовене, за наличие на акцизни стоки в нарушение на Закона за акцизите и данъчните складове.

Около 15.00 часа, била извършена проверка в дома на жалбоподателката, находящ се в с.......

При извършена полицейска проверка на основание чл.128,ал.2 ЗАДС е контатирано е, че в дома на жалбоподателката същата държи 10 бр. 10 броя кутии цигари марка „EM@IL blue” или 200 къса,  без български акцизен бандерол, като при извършената проверка, жалбоподателката е заявила, че кутиите цигари са нейна лична собственост и за собствена консумация.

След извършената проверка на жалбоподателката е съставен в нейно присъствие и връчен лично на 11.08. 2016 година, подписан без възражения

Видно от представеният Протокол от 29.09.2016 година в изпълнение на Заповед № ЗМ 4200-8 от 21.01. 2016 година на ....., дължимият акциз за цялото количество стока е на обща стойност 42.50 лева, т.е., съгласно нормата на  чл. 123, ал. 1 от ЗАДС- "Физическо лице, което държи, предлага, продава, превозва или пренася акцизни стоки без бандерол, когато такъв е задължителен, или акцизни стоки, облепени с неистински или подправен бандерол или с бандерол с изтекъл срок на валидност, се наказва с глоба в двойния размер на дължимия акциз, но не по-малко от 1000 лева". Описаното нарушение в АУАН е квалифицирано като "държане", съответно нарушение на  чл. 123, ал. 1 ЗАДС.

Въз основа на АУАН и становището на комисията е издадено и обжалваното НП, в което подробно са описани всички действия по установяване на нарушението.

Горната фактическа обстановка се установява и доказва от събраните по делото доказателства, а именно: документите, съдържащи се в административнонаказателната преписка, показанията на свидетелите: А.Й и П.А..

Актосъставителят и наказващият орган притежават материална компетентност, следваща от разпоредбата на чл. 128, ал. 2 ЗАДС. АУАН и НП притежават необходимото съдържание по чл. 42 и чл. 57, ал.1 ЗАНН. Предмета на нарушението е индивидуализан в достатъчна степен.

По време на проверката е съставе и протокол за доброволно предаване.Изготвеният протокол е писмено доказателствено средство, което се прилага към административнонаказателната преписка като доказателство за извършената проверка и нейните констатации, което се изготвя именно с оглед тежестта на доказване на нарушението от страна на административно-наказващият орган, с оглед на това, той не е процесуален акт . Няма пречка, нито забрана, за административно-контролните органи да изготвят писмени доказателствени средства за своите проверки, които след това да приобщават като доказателства по делото, с оглед на което и изготвянето на такъв протокол не е процесуално нарушение.

В хода на настоящото производство, безспорно е установено, че на посочените в НП време и място, жалбоподателката е държала- 10 броя кутии цигари марка”Еm@il blue”, или 200 къса, без български акцизен бандерол, т.е., при така установената фактическа обстановка, и изложените мотиви, съдът намира за безспорно установено, че жалбоподателката, в качеството си на физическо лице е нарушила разпоредбата на  чл. 123, ал. 1 от Закона за акцизите и данъчните складове, като е държала 10 броя кутии цигари , без български акцизен бандерол, за което нарушение правилно е санкционирана с Наказателно постановление № 366 от 28.11. 2016 година на ......

Процедурата по установяване на нарушението е спазена, обжалваното Наказателно постановление съдържа всички изискуеми по ЗАНН реквизити, нарушението е правилно индивидуализирано като такова по  чл. 123, ал. 1 от ЗАДС и са приложени съответните за това наказания "глоба" по  чл. 123, ал. 1 от ЗАДС, която е определена като размер в законовия минимум от 1 000,00 /хиляда/ лева, както и акцесорната санкция по чл. 124, ал. 1 от ЗАДС – отнемане в полза на държавата на стоките, предмет на нарушението.

Поради изложеното, съдът намира, че в хода на административнонаказателната преписка не са допуснати нарушения, както на процесуалните норми, така и по приложението на закона, поради което и съдът намира, че обжалваното НП, като законосъобразно, следва да бъде потвърдено, изцяло.

Водим от горното и на основание чл. 63 от ЗАНН, съдът:

 

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ N: 366 от 28.11. 2016 година на ....., с което на Н.А.С. с ЕГН: **********, на основание  чл. 123, ал. 1 от Закона за акцизите и данъчните складове й е наложено административно наказание глоба в размер на 1000 лева, за нарушение на  чл. 123, ал. 1 ЗАДС, и на основание чл. 124, ал. 1 ЗАДС са отнети в полза на Държавата, стоките предмет на нарушението, както следва: 10 броя кутии цигари марка”Em@il blue”, или 200 къса,  ИЗЦЯЛО, като ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

Препис от решението да се изпрати на ....., за сведение и изпълнение.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд, гр. Монтана, в 14 дневен срок от съобщението на страните, че е изготвено.

 

 

                                                  РАЙОНЕН  СЪДИЯ: