Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

                                                   

 

                                          Гр.Лом, 18.01.2017г.

 

 

                               В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

          Районен съд гр.Лом, VІІ ми съдебен състав в открито съдебно заседание на осемнадесети януари две хиляди и седемнадесета година, в състав :

 

                                                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ: С. Камарашка

 

 

          при секретаря А.Р., и с участието на прокурор при Районна прокуратура гр.Лом Р.П., след като разгледа докладваното от съдия Камарашка АНД № 647/2016г. по описа на ЛРС, въз основа на събраните по делото доказателства и закона

 

                                                    Р   Е   Ш   И  :

 

          ПРИЗНАВА обвиняемия С.И.А. е роден на *** ***, с постоянен адрес ***, българин, български гражданин, със средно образование, безработен, неженен, не осъждан, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че на 31.07.2016 година в гр.Лом, обл. Монтана, на ул.”Александър Стамболийски”, в лек автомобил марка „Мазда”, модел „323” с *** негова собственост, в маловажен случай, без надлежно разрешително, държал високорисково наркотично вещество – суха растителна маса от рода на „конопа” /канабис/ - 1бр. пликче с нето тегло от 1,02 грама, със съдържание на активен компонент – тетрахидроканабинол /ТНС/ - 5,50% и 1бр. пликче с нето тегло от 1,51 грама, със съдържание на активен компонент – тетрахидроканабинол /ТНС/ - 6,58% или общо нетно тегло 2,53грама, установени с физико-химична експертиза по Протокол № 16/НАР-225/14.10.2016 год. на НТЛ при ОД МВР Монтана, поставено под забрана, съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, според който е включен в Приложение №1, Списък № 1 към чл.3, ал.2– „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве поради вредния си ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманната и ветеринарната медицина”, на обща стойност от 15,81лева /петнадесет лева и 81ст./, съгласно ПМС № 23/29.01.1998 година  - престъпление по чл.354а, ал.5, във вр. ал.3, предл. второ, т.1 предл. първо от НК.

 

          На осн. чл.78а, ал.1 от НК ОСВОБОЖДАВА обвиняемия по досъдебно производство ЗМ № 504/2016год. по описа на РУ гр.Лом, респ. пр. преписка вх.№ 1109/2016год. по описа на РП гр.Лом С.И.А. е роден на *** ***, с постоянен адрес ***, българин, български гражданин, със средно образование, безработен, неженен, не осъждан, ЕГН ********** – ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ за извършеното от него престъпление по чл.354а, ал.5, във вр. ал.3, предл. второ, т.1 предл. първо от НК, като МУ НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ “ГЛОБА”, в размер на 1000.00лв /хиляда лева/, която следва да заплати в полза на Държавния бюджет.

 

ОТНЕМА В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА на основание чл.354а, ал.6 във връзка с ал.5 във вр. с ал.3,  т.1 от НК, предметът на престъплението - суха растителна маса от рода на „конопа” /канабис/ с общо нето тегло 2,53 грама, който е изпратен на съхранение в Централно митническо управление, отдел "МРР-НОП" град София с приемо – предавателен протокол №44295 от 02.11.2016год.

 

          ОТНЕМА В ПОЛЗА НА ДЪРЖАВАТА на основание чл.354а, ал.6 във връзка с ал.5 във вр. с ал.3, т.1 от НК веществените доказателства по делото – един брой плик с опаковки, 1 бр. мелничка от жълт метал с овална форма и 1бр. малка пластмасова мелничка в зелен цвят с нарисувано на нея листо, които след влизане в сила на решението да бъдат УНИЩОЖЕНИ, като вещи на незначителна стойност.

 

ОСЪЖДА на основание чл. 189, ал.1 и ал.3 от НПК С.И.А. е роден на *** ***, с постоянен адрес ***, българин, български гражданин, със средно образование, безработен, неженен, не осъждан, ЕГН **********, да заплати по сметка на МВР гр.София направените в хода на досъдебното производство разноски в размер на 87,98лева /осемдесет и седем лева и 98ст./, за изготвяне на физико - химична експертиза.

 

ОСЪЖДА, на основание чл. 190, ал.2 от НПК и чл.11 от Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК С.И.А. е роден на *** ***, с постоянен адрес ***, българин, български гражданин, със средно образование, безработен, неженен, не осъждан, ЕГН **********, да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд гр.Лом държавна такса в размер на 5.00лева /пет лева/, за служебно издаване на изпълнителен лист.

 

          Решението подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд гр.Монтана, в 15-дневен срок от днес по реда на Глава Двадесет и първа от НПК

 

След влизане в сила на Решението препис от него на основание чл.96, ал.2 от Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсори, да се изпрати на Агенция „Митници”, с оглед предаденото за съхранение наркотично вещество в ЦМУ – отдел „МРР – НОП” с приемо – предавателен протокол №44295 от 02.11.2016год. по ДП ЗМ №504/2016год. на РУ гр.Лом.

 

 

                                                                                              Районен съдия: