Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

Гр.Лом, 28.02.2017г.

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

            Районен съд гр.Лом, VІ съдебен състав в открито съдебно заседание на двадесет и осми февруари две хиляди и седемнадесета година, в състав :

                                                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ:   Б.Александрова

            при секретаря В. М., и с участието на прокурор при Районна прокуратура гр.Лом Г.Цветанов, след като разгледа докладваното от съдия Александрова АНД № 546/2016г. по описа на ЛРС, въз основа на събраните по делото доказателства и закона

                                                           Р   Е   Ш   И  :

 

            ПРИЗНАВА обвиняемия И.Д.Н. е роден на *** ***, с постоянен адрес *** В, българин, български гражданин, с основно образование, безработен, неженен, не осъждан, ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че за времето от 07.11.2015г. до настоящият момент ...., като пълнолетно лице, без да е сключил граждански брак е заживял на съпружески начала с лице от женски пол, ненавършило 16 годишна възраст-непълнолетната Н.С.А, ЕГН ********** ***  - престъпление по чл.191,ал.1 от НК.

            На осн. чл.78а, ал.1 от НК ОСВОБОЖДАВА обвиняемия по досъдебно производство № 418/2016год. по описа на РУ гр.Лом, респ. пр. преписка вх.№ 735/2016год. по описа на РП гр.Лом  И.Д.Н. е роден на *** ***, с постоянен адрес *** В, българин, български гражданин, с основно образование, безработен, неженен, не осъждан, ЕГН ********** – ОТ НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ за извършеното от него престъпление по чл.191,ал.1 от НК, като МУ НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ “ГЛОБА”, в размер на 1000.00лв /хиляда лева/, която следва да заплати в полза на Държавния бюджет.

            Решението подлежи на обжалване и протест пред Окръжен съд гр.Монтана, в 15-дневен срок от днес по реда на Глава Двадесет и първа от НПК

 

                                                                                                          Районен съдия:

 

МОТИВИ

към Решение № по АНД № 546/2016 г. по описа на ЛРС, VI н.с.

            Производството е по реда на чл. 375 и следващите от НПК.

            С Постановление с вх. №17446 от 10.11.2016 г. по описа на ЛРС, РП-Лом е внесла в РС-Лом материалите по досъдебно производство № 418/2016 г. по описа на РУ гр.Лом, водено срещу обвиняемия И Д.Н., с ЕГН: ********** за престъпление по чл. 191, ал. 1 НК, с предложение обвиняемият да бъде освободен от наказателна отговорност, като му се наложи административно наказание по реда на чл. 78а НК, за това че: в периода от 07.11.2015г. до настоящият момент включително, в с. Д.Цибър, обл. Монтана., като пълнолетно лице без да е сключило брак, е заживял на съпружески начала в дома си на ...  с лице от женски пол – Н.С.А, ЕГН: **********, което не е навършило 16-годишна възраст.

            Привлеченият към административно-наказателна отговорност обвиняем, И.Н., не оспорва обвинението и заявява, че се признава за виновен.

                        От своя страна представителят на РП-Лом поддържа предложението за освобождаване на обвиняемия от наказателна отговорност, като предвид доказателствата,моли съда да наложи административно наказание в минимален размер.

            От фактическа страна се установява следното:

            Обвиняемият, И Д.Н. е роден на е роден на *** ***, с постоянен адрес *** В, българин, български гражданин, с основно образование, безработен, неженен, не осъждан, ЕГН ********** .

         Свидетелката Н.С.А била родена на *** г. и до началото на 2015 г. живяла заедно с майка си и баща си. Обвиняемият И.Н. живеел при родителите си в с. Д.Цибър, обл. монтана. Към началото на м. ноември 2015 г. свид.Н А и обвиняемият се запознали и се харесали. Впоследствие решили да заживеят заедно и това обстоятелство двамата заявили пред близките . Към тази дата свид. Н.А била навършила 15 години. В началото на м.ноември св.А отишла в дома на обвиняемия И.Н. и двамата заживели заедно в семейното жилище на родителите на обвиняемия. От съвместното им съжителство на 21.04.2016г. е родено детето им Са от тогава и до настоящият момент съжителстват заедно.

            С постановление от м. октомври 2016 г. И.Д.Н. бил привлечен в качеството на обвиняем за престъпление по чл. 191, ал. 1 НК.

            Горната фактическа обстановка се установява от събраните по делото доказателства – писмени и гласни, които съдът кредитира изцяло като еднопосочни и безпротиворечиви. Същите се подкрепят и от обясненията на обвиняемия Н., който не оспорва описаната в постановлението РП - Лом и възприета от настоящия съдебен състав фактическа обстановка, като изцяло признава вината си.

            Настоящият съдебен състав намира, че съвкупният доказателствен материал е в пълно съответствие с направените самопризнания от обвиняемия Н., поради което в конкретния случай не се налага самостоятелното обсъждане на доказателствата по делото, доколкото липсва спор както по фактите, изложени в обстоятелствената част на постановлението на РП за освобождаване от наказателна отговорност, които включват всички съставомерни признаци на инкриминираното деяние, така и по правната страна на деянието.

            От правна страна:

            Съгласно нормата на чл. 191, ал. 1 НК, пълнолетно лице, което без да е сключило брак, заживее съпружески с лице от женски пол, ненавършило 16-годишна възраст, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание.

            При така установената по несъмнен начин и неоспорена фактическа обстановка, Съдът приема от правна страна, че с деянието си обвиняемият И Д.н. е извършил от обективна и субективна страна престъпление по чл. 191, ал. 1 НК, тъй като в периода 07.11.2015г. до настоящият момент ...., като пълнолетно лице, без да е сключил граждански брак е заживял на съпружески начала с лице от женски пол, ненавършило 16 годишна възраст-непълнолетната Н.С.А, ЕГН ********** ***  - престъпление по чл.191,ал.1 от НК.

            От обективна страна се установява, че обвиняемият Н. е заживял съпружески с шестнадесетгодишната Н А. От събраните по делото гласни доказателствени средства се установява по несъмнен начин, че през целия този период  обвиняемият е живял на съпружески начала с нея, като в резултат на съвместното им съжителство, на 21.04.2016 г. им се родило дете.

            От субективна страна обвиняемият е действал с пряк умисъл по смисъла на чл. 11, ал. 2, хипотеза 1-ва от НК, като същият е съзнавал общественоопасния характер на деянието, предвиждал е общественоопасните последици и е искал настъпването им.   По изложените съображения съдът прие за доказано, че обвиняемият  е осъществил, както от обективна, така и от субективна страна, състава на престъплението по чл. 191, ал. 1 НК, поради което го призна за виновен.

По въпроса за приложението на чл. 78а НК:

Видно от приложената по делото справка за съдимост обвиняемият не е осъждан и не е бил освобождаван от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по реда на чл. 78а НК. С оглед на изложените фактически и правни изводи са налице материално - правните предпоставки обвиняемият да бъде освободен от наказателна отговорност за извършеното от него престъпление по чл. 191, ал. 1 НК, като му бъде наложено административно наказание “глоба” по реда на чл. 78а НК. Обвиняемият е пълнолетно лице, не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на чл. 78а НК, престъплението е извършено умишлено и за него НК предвижда наказание лишаване от свобода до две години или пробация, както и обществено порицание, като не са налице отрицателните предпоставки на чл. 78а, ал. 7 НК и от престъплението, което е формално, т. нар. “на просто извършване”, не са причинени съставомерни  имуществени вреди.

По въпроса за разноските:

По делото не са направени разноски, които да подлежат на възлагане на обвиняемия .

По изложените мотиви съдът постанови решението си.

 

 

                                                                 РАЙОНЕН СЪДИЯ: