Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                             

                 Гр. ЛОМ, 08.02.2017 година

 

               В   И М Е Т О   НА   Н А Р О Д А

 

         Ломският районен съд, наказателна колегия,в открито съдебно заседание на   осми февруари  две  хиляди  и     седемнадесета   година, в състав:

                  

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАТЯ ЦВЕТАНОВА

 

При   секретаря      Л.П.     и с участието на прокурор  при ЛРП                  и докладвано от   съдия  Цветанова  АНД № 562 по описа за 2016 година на ЛРС, за  да  се  произнесе  взе предвид   следното:  

          

         Производството по делото е по реда на чл. 59-63 от ЗАКОН ЗА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ НАРУШЕНИЯ И НАКАЗАНИЯ /ЗАНН/ 

 

Производството по делото е образувано по жалба на Б.В.Б. с ЕГН ********** *** против Наказателно постановление № 5/ЗМВР от 08.04.2016г на Началника на РУ Лом при ОД МВР Монтана, с което на осн. чл. 257 ал.1 ЗМВР му е наложена глоба в размер на 300 лв. за нарушение на чл. 64 ал.1 ЗМВР.  В жалбата  си  моли да се намали наложеното му наказание като несправедливо.

В съдебно заседание жалбоподателят участва лично и  поддържа жалбата. Счита същата за основателна и доказана и моли за уважаването й от страна на съда.

Въззиваемата страна – РУ Лом, редовно призована, не изпраща представител и не взема становище по жалбата.

Съдът, след като обсъди по отделно и в тяхната съвкупност събраните и проверени в хода на съдебното следствие доказателства по делото, приема за установена следната фактическа обстановка:

На 09.03.2016г около 0.45ч в гр. Лом по повод сигнал за престъпление на ул…… с кръстовище с ул…….. при извършване на полицейска проверка от полицейски служители в РУ- Лом Х.А. и С.Б.   поискали документ за самоличност от намиращият се на място на жалбоподател. Същият  отказал да го представи документ за самоличност. От показанията на св. А. се установи,че същият бил в явно нетрезво състояние. 

  За така направеният отказ да изпълни разпореждането на полицейските служители е  съставен АУАН за нарушение на чл. 64 ал.1 ЗМВР, който същият отказал да  подпише. След като му е съставен акт и минало време, жалбоподателя представил личната си карта на служителите на полицията.

Въз основа на така съставения акт било издадено  Наказателно постановление № 5/ЗМВР от 08.04.2016г на Началника на РУ Лом при ОД МВР Монтана, с което на осн. Чл. 257 ал.1 ЗМВР на  Б.В.Б.  е наложена глоба в размер на 300лв. за нарушение на чл. 64 ал.1 ЗМВР.     

Препис от наказателното постановление бил връчен на жалбоподателя на 22.10.2016г,лично.

Въз основа на така установената фактическа обстановка съдът прави следните правни изводи:

Жалбата е процесуално допустима, като подадена от надлежно легитимирано  лице в преклузивния срок по чл. 59 ал.2 ЗАНН. Разгледана по същество се преценя като частично основателна, поради следните съображения:

Съдът  счита,че не са допуснати съществени процесуални нарушения в хода на досъдебното производство.  Чл. 57 ал.1 т. 5 описание на нарушението, датата и мястото, където е извършено, обстоятелствата, при които е извършено, както и на доказателствата, които го потвърждават. В изпълнение на горната разпоредба в акта и наказателното постановление нарушението е описано с всичките си съставомерни признаци, а именно дата и място на извършването му, в какво се е изразило полицейското разпореждане и какви са били последващите действия на жалбоподателя. Словесното описание на нарушението не буди неяснота и не води до невъзможност на жалбоподателя да разбере в извършването на какво административно нарушение е обвинен , в каквато насока са възведените в жалбата оплаквания.   От извършената цялостна служебна порверка на акта и наказателното постановление не се установиха допуснати съществени процесуални нарушения при издаването им.

  От разпита на св. Б. и Х. по безспорен начин се установява, че на посочената в акта и наказателното постановление дата жалбоподателят е отказал да изпълни устно полицейско разпореждане да представи документ за самоличност, което неминуемо съдържа в себе си и задължението да остане на място до извършване на проверката му.    Съгласно чл. 62 ал.1 и 4  ЗМВР в изпълнение на функциите си полицейските служители могат да издават разпореждания до гражданите, които са задължителни за изпълнение, освен ако не налагат извършването на очевидно за лицето престъпление. В конкретния случай отправянето на устно разпореждане за представяне на документи за проверка е било свързано с функциите на полицейските  служители да следят за опазване на обществения ред и изпълнението на това разпореждане е било задължително за жалбоподателя .  С това си поведение жалбоподателят по несъмнен начин е осъществил административно-наказателния състав на чл. 257 ал.1  ЗМВР, предвиждащ глоба от 100лв. до 500лв. Но съдът счита, че при определяне конкретния размер на санкцията административнонаказващият орган е допуснал нарушение на чл. 27 от ЗАНН като не е отчел в максимална степен всички смекчаващи отговорността обстоятелства, а именно , че се касае за млад човек, който към момента на издаване на наказателното постановление е бил в нетрезво състояние, не са събрани доказателства за материалното състояние, липсата на данни за други нарушения. Всичко това налага извода, че на жалбоподателя следва да се определи наказание в минималния предвиден в текста на закона размер, а именно глоба в размер на 100лв., в каквато насока следва да бъде изменено наказателното постановление.

Водим от изложеното

 

                                                Р  Е  Ш  И  :

 

ИЗМЕНЯ Наказателно постановление № Наказателно постановление № 5/ЗМВР от 08.04.2016г на Началника на РУ Лом при ОД МВР Монтана, с което на осн. Чл. 257 ал.1 ЗМВР на  Б.В.Б.  е наложена глоба в размер на 300лв. за нарушение на чл. 64 ал.1 ЗМВР1  като намалява размера на наложената санкция от глоба от 300лв. на глоба в размер на 100лв.(сто лв.)

Решението подлежи на касационно обжалване пред МАС в 14- дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                                                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: