Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                   Гр. ЛОМ, 23.02.2017 година

 

               В   И М Е Т О   НА   Н А Р О Д А

 

         Ломският районен съд, наказателна колегия,в открито съдебно заседание на двадесет и втори февруари  две  хиляди  и     седемнадесета   година, в състав:

                  

ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАТЯ ЦВЕТАНОВА

 

При   секретаря      Л.П.     и с участието на прокурор  при ЛРП                  и докладвано от   съдията  Цветанова  АНД № 650 г. по описа за 2016 година на ЛРС, за  да  се  произнесе  взе предвид   следното:  

         Административнонаказателното производството е по реда на чл. 59 и сл. от ЗАНН.

        

         Производство по реда чл.59 и сл. от ЗАНН.

С наказателно постановление № 16 -0294-000603 от 03.10.2016 г. на Началник сектор към  ОДМВР Монтана,РУ Лом,упълномощен с 8121з-748 от 24.06.2015 г. на министъра на вътрешните работи е наложено  на К.Н.М. с ЕГН ********** ***, е наложено административно наказание на основание чл.179,ал.2 във вр. с чл.179,ал.1,т.5 от ЗДвП – глоба в размер на 200 лева и по чл.185 от ЗДвП – глоба 20 лв. за нарушение на разпоредбата на чл.25,ал.1 и чл.5, ал.1 от ЗДвП.  

Недоволен от постановлението останал жалбоподателят, който го е обжалвал в срок. Изтъкнал, е  че не е виновен  за предизвиканото  ПТП. Моли постановлението да бъде отменено, като незаконосъобразно.    

В съдебно заседание, редовно призован,  се явява, с  процесуален представител, който поддържа,че обжалваното НП е незаконосъобразно,  тъй като образуваната преписка в районна прокуратура Лом относно ПТП –то  е прекратено от прокурора ,тъй като жалбоподателя не е виновен за ПТП-то.

Въззиваемата страна, редовно призовани, не изпращат представител и не изразяват становище по делото.    

От събраните по делото писмени доказателства и от показанията на свидетелите  разпитани в съдебно заседание, както и от изложеното в жалбата, съдът прие за установено следното:

Жалбата е подадена в срока по чл.59, ал.2 от ЗАНН от надлежна страна и е допустима.

Атакуваното наказателно постановление е издадено от компетентен орган, въз основа на АУАН, съставен от оправомощено за това лице, съгласно Заповед   с 8121з-748 от 24.06.2015 г. на Министъра на вътрешните работи,   против  К.Н.М. с ЕГН ********** ***, административно наказание на основание чл.179,ал.2 във вр. с чл.179,ал.1,т.5 от ЗДвП.

  Квалифицирал това обстоятелства като нарушение на нормите на чл. 25,ал.1 и чл.5,ал.1,т.1 от ЗДвП и наложил предвидените в чл.179, ал.,т.5 и чл.185  от ЗДвП санкции, затова, че  на 05.06.2016 г. около 21.00 ч. в гр. Лом на кръстовището  на ул.”Софийска” и ул. „Дългошевско шосе”  е станало ПТП между жалбопадателят К.Н.М. с ЕГН ********** ***, който управлявал л.а. м. Нисан Алмера с рег.№ М 8530 ВВ и лицето Д. П. Т. с ЕГН ********** от гр. Лом, движейки се с мотоциклет Априлия пегасу с рег. № М 0068В в същата посока.  Жалбоподателят наближавайки кръстовището  подал ляв мигач за завиване в ляво по ул.”Дългошевско шосе”  и навлизайки в ул.”дългошевско шосе” в лекият му автомобил се удря мотоциклета, който имал намерение да го изпревари на кръстовището. Вследствие на ПТП  водача на мотоциклета Д. П.  Т. е  паднал и получава  фрактура на десен крак.  Това нараняване представлява по см( чл.129,ал.2 от НК - средна телесна повреда. По делото е образувано досъдебно производство № 384/2016 г. по описа на РУ гр. Лом,  водено срещу неизвестен извършител. Представителят на обвинението е приел, че   в хода на разследването се установило, че К.  Н.  няма вина за настъпилото ПТП, а  пострадалият по непредпазливост си е самопричинил средна телесна повреда, изразяваща се в счупване на дясна подбедрена кост. По разбиране на настоящият състав, ако  К.  М.  виновно е  нарушил ЗДвП, то при същия този резултат, а именно причинена средна телесна повреда, то той следва да носи наказателна отговорност за съпричиняване поне.

След като няма вина за настъпилото ПТП не следва да носи и  административно наказателна отговорност. Прокурорът е приел, че няма извършено престъпление от общ характер, поради което е прекратил производството, тъй като е казал, че се касае за самонараняване от страна на пострадалия Д. П.. Такива са мотивите за прекратяване на наказателното производство. В постановлението си за прекратяване  на наказателното производство ,прокурора е приел, че са налице   нарушение на правилата за движение по пътищата, без да посочва от кого са извършени тези нарушения конкретно, но това се подразбира, че е пострадалият водач, тъй като по непредпазливост  си е самопричинил  средна телесна повреда.  При наличие на счупен крак - средна телесна повреда, прокурора приема, че се касае за самонараняване, поради което  пострадалия е виновен за ПТП. Ако имаше съпричиняване от страна на К., то щеше да се приеме, че той е виновния, а съпричиняването на Д., като смекчаващо вината обстоятелство. По настоящото административно дело е приложено досъдебното производство  от което е видно,че    няма  повдигнато обвинение на К.М..   След като е извършено разследване и е установено, че К. не е виновен и не следва да му се повдигне обвинение за причиняване на средна телесна повреда, то няма вина за настъпилото ПТП, поради което   издаденото му наказателно постановление, като неправилно е незаконосъобразно следва да бъде отменено.   Указанията на прокурора са да се наложи  наказание по ЗДвП на виновното лице, което АНО следва да прецени кои е в случая,  а не да се наложи на К.М. такова без да съобрази доказателствата по преписката.    

При пълната служебна проверка на обжалваното наказателно постановление съдът констатира, че е издадено в нарушение на чл.6 от ЗАНН, тъй като  АНО не се е съобразил това деяние, извършено ли е виновно  за да е наказуемо по административен ред.  На следващо място в нарушение на императивната разпоредба на чл.57, ал.1, т.5 и т.6 от ЗАНН, а именно – описание на нарушението, обстоятелствата при които е извършено, както и на доказателствата, които го потвърждават, а така също и кои законови разпоредби са били нарушени виновно.  В това отношение е налице и разминаване между описаното в   Жалбоподателят  е санкциониран  за нарушение,  което не е извършил. Същевременно обаче е посочено, че НП се издава въз основа на АУАН от 05.06.2014 година.

Обжалваното НП е издадено в нарушение и на разпоредбата на чл.52,ал.4  от ЗАНН.    Преди да се произнесе  по преписката АНО следва да провери акта с оглед неговата законосъобразност и обоснованост и преценява възраженията и събраните доказателства.Това не е направено и издаденото НП е в нарушение  на нормата на чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН е винаги съществено процесуално нарушение, тъй като води до нарушаване правото на защита на нарушителя. Той следва да знае точно какво нарушение му се вменява, всички факти и обстоятелства около него, за да може да организира и упражни правото си на защита в пълен обем.   И доколкото законът позволява НП да бъде издадено и при допуснати не редовности в АУАН (чл.53, ал.2 от ЗАНН), стига да е установено по безспорен начин извършването на нарушението, самоличността на нарушителя и неговата вина, то това не се отнася за наказателното постановление. При него следва точно да са спазени императивните изисквания на ЗАНН по издаването му, тъй като именно то е правораздавателния акт, който очертава пределите на доказване в настоящето производство и пределите на правото на защита на жалбоподателя. Не на последно място, това процесуално нарушение препятства съда, в рамките на своята компетентност да прецени извършено ли е виновно нарушение на разпоредбите на ЗДвП.

С оглед на изложеното, обжалваното наказателно постановление е категорично незаконосъобразно и в двете му части и следва да бъде отменено като такова изцяло.     

Водим от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН съдът

 

 

                                          Р   Е   Ш   И   :

    

 

ОТМЕНЯ НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 16 -0294-000603 от 03.10.2016 г. на Началник сектор към  ОДМВР Монтана,РУ Лом,упълномощен с 8121з-748 от 24.06.2015 г. на министъра на вътрешните работи е наложено  на К.Н.М. с ЕГН ********** ***, административно наказание на основание чл.179,ал.2 във вр. с чл.179,ал.1,т.5 от ЗДвП – глоба в размер на 200 леваи по чл.185 от ЗДвП – глоба 20 лв. за нарушение на разпоредбата на чл.25,ал.1 и чл.5, ал.1 от ЗДвП, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 Решението подлежи на обжалване пред Административен съд Монтана в 14 - дневен срок от съобщаването му на страните.

 

                                      РАЙОНЕН  СЪДИЯ: