О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

Гр.Лом ,06.02.2017 г.

 

РАЙОНЕН СЪД гр.Лом, VІ състав в закрито заседание на 6 февруари през две хиляди и седемнадесета година,в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Боряна Александрова

 

при секретаря В.Младенова като разгледа докладваното от съдията Александрова частно наказателно дело 44 по описа за 2017 г. и за да се произнесе взе предвид следното:

Производството пред РС Лом се развива по жалба на Р.Б.М., чрез пълномощника му по делото адв.Г.Г. срещу постановление на РП Лом от 10.01.2017 година, с което е прекратено наказателното производство, водено срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 129,ал.1 НК, на основание чл.24,ал.1,т.1 вр.мл.199,ал.1 и чл.243,ал.1 НПК, като се излагат доводи за незаконосъобразност на постановлението и се сочат недостатъци най – общо в процеса на доказване.

Съдът, след като се запозна с материалите по ДП 291/16г. по описа на РУ МВЛ Лом, настоящият състав установи следното:

Жалбата е процесуално допустима, подадена в предвидения от закона срок и от процесуално легитимирано лице.

Разгледана по същество жалбата е основателна.

Наказателното производство е образувано по жалба на Р.Б.М. за това, че на 01.05.2016г., около 23,30 ч.,в с.Дъбова махала,обл.Монтана, пред частен дом на ул***, умишлено причинил средна телесна повреда на Р.Б.М. ***, изразяваща се в проникване в коремната кухина.

В хода на разследването предмета на доказване  е отклонен . По делото,че няма повдигнато обвинение срещу лицето П.В. И.,няма данни да му е предявено постановлението за привличане в това му качество, липсва и протокол за разпит на обвиняемо лице. Не са разпитани и свидетелите : З.К., Ц.Ф. и М.М., с оглед правилно изясняване на фактическата обстановка по делото.

На следващо място разследващият не е установил по безспорен и категоричен начин, чрез назначената от него СМЕ с в.л.- съдебен лекар, за вида на телесната повреда. Необходимо е на осн.чл.153 НПК да се назначи  комплексна СМЕ с 2-ма експерти: уролог и хирург, който след като се запознаят с медицинската документация и др.писмени доказателства по делото да дадат отговор на въпроса:има ли нарушение на функциите на половите органи на пострадалия, както и има ли обезобразяване на част от тялото м - долен крайник, търпял ли е болки и страдания, довели до временно/постоянно разстройство на здравето на пострадалия.

 

 

 

 

 

 При тази съвкупност от доказателства е достигнат извод формулиран с липсата на извършено  престъплението от общ характер..

При изложеното по – горе, настоящият състав намира, че разследването в досъдебната фаза е проведено формално; не са събирани доказателства, относими към предмета на доказване при данни за извършено конкретно престъпление по чл. 129,ал.1 НК; събраните доказателства не са насочени към разкриване на обективната истина и в крайна сметка са довели до погрешни формирани изводи, за които не би могло да се твърди със сигурност, че кореспондират на действителността. По разбиране на този съдебен състав формалността на проведеното разследване е довела дори до нарушаване правата на гражданите – пострадалият не е получил защита на правата си, а обвиняемият не е привлечен към отговорност. Вярно е, че решението едно лице да бъде привлечено в качеството на обвиняем е въпрос на вътрешно убеждение на водещия разследването, но законът изисква това убеждение да е изградено въз основа на достатъчно доказателства за виновността на лицето в извършване на престъпление от общ характер.

При тези констатации съдът намира, че постановлението за прекратяване на наказателното производство следва да бъде отменено, а досъдебното производство върнато за събиране на относими към предмета на доказване доказателства. В тази връзка разследващия следва да изпълни изложеното в мотивната част по горе.

С оглед гореизложеното и на основание  чл. 243, ал.5, т.3 НПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОТМЕНЯВА постановление на РП Лом от 10.01.2017 година, с което е прекратено наказателното производство, водено срещу неизвестен извършител за престъпление по чл. 129,ал.1 НК с правно основание чл. 243,ал.1,т.1 вр.чл.24,ал.1 НПК.

ВРЪЩА по ДП 291 по описа на РУ"П" – Лом за 2016 година за изпълнение на дадените указания по прилагане на закона.

Определението подлежи на обжалване и протест чрез РС Лом до ОС – Монтана в 7 дневен срок от получаване на съобщението от прокурора, пострадалия и обвиняемия.

 

 

                                                      РАЙОНЕН СЪДИЯ: