О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

Гр. Лом , 20.02.2017г.

 

В   И М Е Т О Н А Н А Р О Д А

 

Районен съд-гр. Лом, VІ наказателен състав, в закрито съдебно заседание на 20 февруари на две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Боряна Александрова

 

При секретаря М.Младенова разгледа докладваното от съдия Александрова ЧНД № 61/17г. и за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по чл. 244, ал. 5 от НПК.

Досъдебно производство №287/2016г. по описа на РУ на МВР -гр. Лом, преписка вх. № 621/2016г. по описа на РП-Лом е образувано и водено срещу неизвестен извършител за това, че 01.05.2016г. в с. ***, обл.Монтана, ул.*** запалил чужд имот-селскостопанска постройка с площ от около 150 кв.м.,собственост на Т.В. |Л. *** -престъпление по чл. 330, ал. 1 от НК.

С Постановление от 18.01.2017г. Районна прокуратура-гр. Лом е спряла досъдебно производство № 287/2016г. по описа на РУ на МВР-гр. Лом, водено срещу неизвестен извършител, на основание чл. 199, ал. 1, във вр. с чл. 244, ал. 1, т. 2 от НПК.

Пострадалата от престъплението и собственик на процесиня имот обжалва горното постановление, като счита, че същото е незаконосъобразно, тъй като предполагаемият извършител на деянието бил известен- лицето К.А. от с.с., тъй като е известно, че  са с влошени отношения .  Моли съда да отмени атакуваното постановление и да задължи прокуратурата и следствените органи да активират професионалните са задължения за извършване на процесуално следствени действия, свързани с разкриване на извършителят.

 Съдът, след като съобрази доводите изложени в жалбата и събраните по делото доказателства, и след като провери изцяло правилността на издаденото постановление, приема за установено следното:

Жалбата е процесуално допустима-подадена е в законоустановения 7 дневен срок от надлежна страна, с необходимото по закон съдържание. Разгледана по същество, жалбата се явява НЕОСНОВАТЕЛНА.

Досъдебното производство е образувано на 01.05.2016г. срещу неизвестен изпълнител по чл. 330, ал. 1 от НК, във връзка с постъпило съобщение при РУ на МВР-Лом за това, че на същата дата, около 01.30ч. в с.***,обл.Монтана на ул. *** в частен имот е възникнал пожар. Местопроизшествието е посетено от ОСГ при РУ на МВР-Лом. Извършено е процесуално-следствено действие-оглед на местоизвършване на деянието, приложен е и снимков албум.  Назначена е и извършена пожаро-техническа експертиза, както и съдебно-оценъчна експертиза. Проведени са и разпити на свидетели. В хода на извършеното разследване обаче, не са събрани доказателства за авторството на деянието, което мотивирало наблюдаващия прокурор да изготви постановление за спиране на наказателното производство, в което постановление разпоредил на основание чл. 245, ал. 1 от НПК на органите на МВР да извършат нужните действия за установяване авторството на деянието по чл. 330, ал. 1 от НК.

Съдът, обсъждайки събрания на досъдебното производство доказателствен материал намира, че на предварителното производство не са събрани достатъчно доказателства, от които да се направи категоричен и обоснован извод за авторството на деянието. Поради това, съдът приема, че на Постановлението на РП-гр. Монтана с което е спряно производството по ДП № 287/2016г. по описа на РУ на МВР-Лом, на основание чл. 244, ал. 1, т. 2 от НПК-срещу неизвестен извършител, е законосъобразно и обосновано.

В жалбата се прави заключение за предполагаемият установен автор на деянието, а именно-състава на престъплението бил осъществен от К.А. от с.с.

При постановяване на настоящия съдебен акт, съдът се ръководи от разпоредбите на Тълкувателно решение № 2/2002г. на ВКС. Предвид същото, съдът има право да отмени постановлението на прокурора и да му го върне, само когато констатира, че на досъдебното производство са допуснати съществени процесуални нарушения, които налагат преповтарянето на определени следствени действия, както и ако са нарушени или ограничени правата на защита на обвиняемия, неговия защитник, гражданския ищец, гражданския ответник и техните повереници. Съдът не разполага със законова възможност да отмени Постановлението за спиране и да върне делото на прокурора, със задължителното указание да внесе обвинение срещу определено лице, след като същият е преценил, че обвинението е недоказано.

Прокурорът е този, който в качеството си на обвинител, преценява срещу кого да внесе обвинението пред решаващия орган и да защитава обвинителната си теза чрез обвинителния акт. Единствено в правомощията на държавния обвинител-прокурора, е да повдигне обвинение за извършено престъпление, в случай на преценка, че са събрани достатъчно доказателства за това. В случаите на недоказаност на обвинението, прокурора прекратява, респ. спира наказателното производство за деянието, за което е повдигнато.

Спирането на досъдебното производство от прокурора е правно-регламентирана дейност, с която временно се преустановява извършването на процесуално-следствени действия, както и спиране на цялостната процедура по водене на делото, поради възникнали пречки за разкриване на обективната истина. Спирането има временен характер. Целта е постигане на процесуална икономия, като в същото време се насочват усилията на съответните органи за отстраняване на възникналите пречки и събиране на доказателства за разкриване авторът на деянието, докато делото е спряно.

При отпадане на основанията за спиране, наказателното производство се възобновява по съответния законов ред и процедурата продължава до пълното изясняване на обстоятелствата по делото.

Съдът, проследявайки извършените на досъдебното производство следствени действия намира, че не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, което да налага отмяната на атакуваното постановление за спиране на наказателното производство по досъдебно производство №287/2016г. по описа на РУ на МВР-гр. Лом. Разпитана е и жалбоподателката, която заявява пред разследващите, че няма информация относно деянието от нощта на 01.05.2016г. Изготвен е и план за провеждането на конкретни оперативно-издирвателни действия от оперативните служби и при постигане на резултат от съвместната дейност, няма пречка ДП да бъде възобновено.

Предвид горното съдът намира, че Постановление от 18.01.2017г. на Районна прокуратура-гр. Лом, с което на основание чл. 244, ал. 1, т. 2 от НПКе спряно досъдебно производство №287/2016г. по описа на РУ на МВР-гр.Лом, водено срещу неизвестен извършител е законосъобразно и обосновано, поради което и на основание чл. 244, ал. 5 от НПК следва да бъде потвърдено.

 На основание изложеното и чл. 244, ал. 5 от НПК, съдът

 

О П Р Е Д Е Л И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Постановление от 18.01.2017г. на Районна прокуратура-гр. Лом, с което на основание чл. 244, ал. 1, т. 2 от НПК е спряно досъдебно производство №287/2016г. по описа на РУ на МВР-гр. Лом, образувано срещу неизвестен извършител, за престъпление по чл. 330, ал. 1 от НК, като ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

На основание чл. 244, ал. 5, пр. 2 от НПК определението е окончателно и не подлежи на атакуване.

Препис от постановлението, ведно с досъдебното производство да се изпрати на Районна прокуратура-гр. Лом.

Препис от постановлението да се изпрати на жалбоподателя .

 

 

                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: