Р  А З П О Р Е Ж Д А Н Е

Гр.     Лом, 27.02.2017 година

 

Албена Миронова, съдия-докладчик по НОХ Дело N 63/2017 година по описа на Районен съд, гр. Лом, в закрито съдебно заседание на 27.02.2017 год., след като се запознах с материалите по делото и извършените процесуално следствени действия в хода на досъдебното производство по дознание  923/2016 година по описа на РУ МВР Лом, намирам, че не са налице визираните в НПК предпоставки за насрочване на делото в  открито съдебно заседание, тъй като са допуснати съществени процесуални нарушения довели до ограничаване правото на защита на защита на един от пострадалите от престъпното деяние, а именно:

Дознанието е образувано и водено срещу М.Х.М. ***, за престъпление по чл. 196, ал. 1, т. 2, вр. чл. 195, ал. 1, т. 3, вр. чл. 194, ал. 1, вр. чл. 26, ал. 1 от НК.

В хода на досъдебното производство, по отношение на обвиняемия е взета мярка за неотклонение „Подписка”.

Единият от пострадалите – видно от материалите по досъдебното производство е физическото лице – британски гражданин М.Ф.Х..

Същият не е търсен и не е разпитван по досъдебното производство и не е уведомяван – лично или чрез пълномощник за правата си по чл. 75 и следв. НПК.

Действително, на л. 113 от д.п. е приложено писмо от водещият разследването до лицето И.С.К. от *****, в качеството му на пълномощник на постр. М.Ф.Х., с което пълномощникът е уведомен за горните права.

По досъдебното производство обаче не  са приложени доказателства за възприетите от органите на разследването права на свид. И. К., доколкото видно от приложеното на л. 105, 106 от д.п. Пълномощно, учредителите и управители на МПХ 2011 ООД, дружество в процес на учредяване – О.Н.Н. от ***** и И.С.К. от **********, са упълномощени да представляват ДРУЖЕСТВОТО МПХ 2011 ООД във връзка с неговото учредяване и придобиване на НЕДВИЖИМИ имоти от името му и за негова сметка.

По силата на Нотариален акт за покупко-продажба на недвижим имот от 24.02.2012 год. на Нотариус С.С. /л. 108/, МПХ 2011 ООД е собственик на недвижим имот в **********.

В хода на досъдебното производство обаче не е установено дали престъпното посегателство, включено в продължаваната дейност на подсъдимия е извършено именно от имота, собственост на това дружество, нито е установено движимите вещи, отнети от там собственост на дружеството ли са или са собственост на физическото лице М.Ф.Х..

Независимо кой – юридическото лице МПХ 2011 ООД или физическото лице М. Ф. Х. е собственик на инкриминираните вещи, в случая липсват доказателства свид. И. С. да е бил упълномощен да управлява движимите вещи, находящи се в имота, да представлява собственика пред органите на досъдебното производство и съда и да ангажира собственика по какъвто и да било начин във връзка в воденото наказателно производство.

Допуснатото процесуално нарушение е съществено по смисъла на чл. 248, ал. 2, т. 3 от НПК, доколкото води до ограничаване правото на защита на пострадалия от престъплението.

Същевременно, нарушението е от категорията на ОТСТРАНИМИТЕ и съставлява основание за връщане на делото на РП – Лом, за отстраняване на констатираните съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване правото на защита на пострадалия Х., във фаза досъдебно производство.

Водим от горното и на основание чл. 249, ал. 2, във вр. с чл. 248, ал. 2, т. 3 НПК, съдът

Р А З П О Р Е Д И :

 

ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по НОХ Дело N  63/2017 година по описа на РС – Лом, поради допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, довели до ограничаване правата на защита на пострадалия М.Ф.Х., гражданин на Великобритания.

 

ВРЪЩА делото на РП – гр. Лом, за допълнително разследване и отстраняване на посочените в обстоятелствената част на разпореждането съществени нарушения на процесуалните правила.

 

РАЗПОРЕЖДАНЕТО подлежи на обжалване от обвиняемия или неговия защитник и пострадалите, или на протест от прокурора, с частна жалба или протест, в седмодневен срок от съобщението, по реда на ГЛ. ХХІІ НПК.

 

 

 

                                                                        Съдия - докладчик: