ПРОТОКОЛ

 

гр. Лом, 28.02.2017 г.

 

Ломски районен съд, пети наказателен състав в публично съдебно заседание на двадесет и осми февруари две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

                                                                Председател: АЛБЕНА МИРОНОВА

 

при участието на секретар: Р.Д.,прокурор: ВАЛЕРИ ИЛИЕВ, сложи за разглеждане НОХД № 42 по описа за 2017 год. докладвано от СЪДИЯТА МИРОНОВА.

На именното повикване  в  9.34 часа  се явиха:

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

На основание чл. 382, ал. 7 от НПК, съдът

                             О П Р Е Д Е Л И :

ОДОБРЯВА постигнатото между страните адв. П.Г. от МАК в качеството на служебен защитник на подсъдимия Б.М.Ш. *** от една страна и от друга страна прокурор Валери Илиев, Споразумение за следното:

 

Подсъдимият  Б.М.Ш. – роден на ***г***, жител и живущ ***, българин, български гражданин, неженен, с основно образование, осъждан /реабилитиран към момента на извършване на деянието/, безработен, с ЕГН ********** Е ВИНОВЕН  в това, че  на 02.10.2016 г. около 00,30 часа в град Лом, на ул. „Ковачишка” и в сградата на РУ на МВР Лом, ул. „Филип Тотю” № 9 извършил действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като отправил обидни и цинични изрази към полицейските служители като „Мърши”, „Ще ви еба в полицаите”, „Боклуци”, „Мръсен мангал”, като се опитал да нанесе удар в главата на полицейския служител С.М. и заявил, че ще го запали, поради което и на основание чл.325, ал.1 НК при условията на чл. 54 НК  МУ СЕ ОПРЕДЕЛЯ наказаниеЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА” от ПЕТ МЕСЕЦА, както и „ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ“ което да бъде изпълнено чрез прочитането му по местния радиовъзел по местоживеене ***.

На основание чл. 66, ал.1 от НК ОТЛАГА изпълнението на наложеното наказание от ПЕТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА с изпитателен СРОК ОТ ТРИ ГОДИНИ от влизане в сила на определението за одобряване на настоящето споразумение.

На основание чл.381, ал.5, т.4 от НПК, във връзка с чл. 67, ал.2 от НК възпитателната работа по отношение на условно осъдения подсъдим Б.М.Ш. се възлага на районен инспектор при РУ на МВР гр.Лом, отговарящ за района по местоживеене на подсъдимия.

Разноски – няма.

На основание чл. 24, ал. 3 от НПК ПРЕКРАТЯВА производството по НОХД № 42/2017г. по описа на ЛРС, поради постигнато между страните и одобрено от съда споразумение, за решаване на наказателното производство.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО Е ОКОНЧАТЕЛНО И НЕ ПОДЛЕЖИ НА ЖАЛБА И ПРОТЕСТ.

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Съдът намира, че са налице предпоставките за определяне общо наказание из между определеното по НОХД № 42/2017 и НОХД № 499/2016 г. и двете на ЛРС, тъй като двете деяния са извършени в условията на реална съвкупност по смисъла на чл. 23, ал. 1 НК, преди да е имало влязла в сила присъда за което и да е от тях. Определеното общо наказание следва да е в размер на пет месеца тъй като това е наказанието определено и по двете осъждания.

Налице са предпоставките за увеличаване на определеното общо наказание с един месец на основание чл.24 НК тъй като видно от актуалната справка за съдимост, приложена служебно от съда, двете деяния са извършено в един и същи ден, реално едното - настоящето е ескалация на предходното деяние и разкриват обществена опасност, която е в значителна степен в предвид засегнатите обществени интереси, а имено установеният в страната правов ред.

Определеното общо наказание, увеличено с един месец следва да бъде отложено изтърпяването му с изпитателен срок от 3 години, като на  основание чл.67, ал.1 НК възпитателната работа по отношение на подс. Б.Ш., по време на така определения възпитателен срок следва да бъде възложена на районен инспектор по местоживеене на подсъдимия -  РУ МВР – Лом.

Към така определеното общо наказание и на основание чл.23, ал.2 НК следва да бъде присъединено наложеното по НОХД № 42/2017 г. на ЛРС наказание „Обществено порицание“.

При тези мотиви и на осн. чл. 306, ал. 1, т. 1 НПК, съдът

                             О П Р Е Д Е Л И :

 ОПРЕДЕЛЯ  на основание чл.25, ал.1 във връзка с чл.23, ал.1 НК   на подс. Б.М.Ш. със снета по делото самоличност едно ОБЩО наказание измежду наложените му по НОХД № 499/2016 г. и НОХД № 42/2017 г., двете на ЛРС, а именно ПЕТ МЕСЕЦА „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“.

На основание чл.24 от НК УВЕЛИЧАВА така определеното общо наказание с  ЕДИН МЕСЕЦ .

ОТЛАГА  изтърпяването на така определеното общо наказание от  ШЕСТ МЕСЕЦА „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА“  с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ на основание чл.66, ал.1 от НК.

На основание чл.67, ал.1 НК ВЪЗЛАГА възпитателната работа по отношение на условно осъденият Б.М.Ш. на Районен инспектор при РУ МВР – Лом, отговарящ по местоживеене на района на подсъдимия.

На основание чл.23, ал.2 НК ПРИСЪЕДИНЯВА към така определеното общо наказание, наказанието „ОБЩЕСТВЕНО ПОРИЦАНИЕ“,  наложено по НОХД № 42/2017 г. по описа на ЛРС, което да бъде изпълнено чрез прочитането му по местния радиовъзел, по местоживеене на подс. Б.Ш. ***.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване или протест в 14 дн. срок от днес, пред МОС.

Протоколът приключи в 10.14 ч. и се изготви в съдебно заседание.

 

 

                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ:/п/

 

                                                    СЕКРЕТАР:/п/