МОТИВИ:        по  нох д №     598/2016 г. по  описа      на ЛРС

 

Ломската районна прокуратура е повдигнала обвинение срещу     подсъдимият  А.В.П., роден на *** година, в гр.Лом,,жив. гр. В………обл. Монтана, българин, български гражданин, неженен, със средно образование, безработен, неосъждан,с ЕГН **********  , за това, загдето на 01.06.2016 г. ,около 7.25 часа, на път III- 133, км. 63+500, с посока на движение от с. Мокреш, обл. Монтана, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил, м. „Мерцедес”,м. „211 СDI”, с ДК № М – 82-03-ВС, собственост  на „….. ,гр. Монтана, при нарушение на правилата за движение и в нарушение на чл.5,ал.1 т.1 от ЗДвП „ Всеки участник в движението по пътищата  с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението , не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората  и да причинява имуществени вреди” и чл.21,ал.1 от ЗДвП „При избиране на скоростта на движение на водача на пътно превозно средство от кат. „В” е забранено да превишава извън населеното място- 90 км/ч, движейки се с превишена скорост- 111.75 км.ч.,като по непредпазливост причинил две средни телесни повреди на И.Б.С. ***, изразяващи се в копресиано счупване на тялото на втори шиен прешлен, довело до трайно затруднение в движението на врата за срок по – голям от 30 дни, счу             пване на второ, трето, четвърто и пето ребра по предна мишична линия довело до трайно затруднение в движението на снагата за срок по – голям от 30 дни, като деянието е извършено в пияно състояние с концентрация на алкохол в кръвта – 1.49 промила на хиляда , установени по надлежния ред с протокол от химическа експертиза № 1129 от 03.06.2016 г. на експерти химик в НТЛ при ОД МВР Монтана- престъпление по чл.343,ал.3,б”а”, във вр. с чл.343,ал.1,б.”Б”, във вр. с чл.342,ал.1 от НК. 

 Производството е по реда на чл.370 и сл. НПК.

По делото няма предявени граждански искове за причинените имуществени вреди.

Подсъдимият се   признава  за  виновен по повдигнатото обвинение , признава фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, като се съгласи да не се събират доказателства за тези факти.

         Представителят  на  ЛРП  намира  обвинението  за  доказано  по  безспорен  и  категоричен  начин,   поради  което  поддържа  правната  квалификация  на  деянието.  Предлага  на  съда да  признае  подсъдимият за  виновен   и   му  наложи  наказание      при условията на чл.58а, ал.1 от НК- Лишаване от свобода, като  да  приложи и разпоредбата на чл.66 от НК.

         Доказателствата  по  делото  са  писмени и гласни . Приобщен   е  доказателствения  материал  събран в до съдебното производство  

         Съдът,  след  като  се запозна със  събраните по  делото доказателства,  поотделно  и  в  тяхната  взаимна  връзка и  съвкупност,  както  и  във  връзка със самопризнанията на подсъдимият ,   приема  за  установено  следното:

Подсъдимият не е осъждан. Притежава свидетелство за правоуправление  № 280084271, кат. „В”, „С”, „АМ” и „Ткт”, издадено от  ОДМВР Монтана.

Подсъдимият П.   работи като шофьор     във фирма „…….,гр. Монтана.

На  01.06.2016 г. управлявайки   лек автомобил ,м. Мерцедес,м.  211 СDI”, с рег. №  М 82-03 ВС, собственост на ……., за  да откара на работа работници до с. Цар Шишманово, обл. Видин. С подсъдимият пътували и св. М. п., Г. р., С. р.. В с. Смирненски се качил св. С. б. *** се качил св. И.  с..

Движейки  се с превишена скорост,, а именно  с 111.75 км/ч. в посока гр. Лом  , навлизайки в ляв завой изгубил управление на автомобила и навлязъл в лява пътна лента.  Виждайки,че насреща се приближава автомобил, подсъдимия рязко  завил волана в дясно, за да навлезев неговата дясна лента на движение. Вследствие на голямата скорост и рязко завиване на волана излязъл извън платното за движение, навлязъл в десния банкет и се ударил в скат от земна маса в нива.

  Вследствие на това  ,намиращите се в автомобила лица получили множество  леки телесни  увреждания. От удара  от автомобила изпаднал св. И.Б.С.,който бил транспортиран до МБАЛ Лом.

Подсъдимият е изпрабван за алкохол с техническо средство „Алкотест- 7510”, с инв. № ADRM 0225,който отчел 1.31 промила алкохол в издишания въздух. На подсъдимият е издаден талон за медицинско изследване и съставен акт за установяване на административно  нарушение № 41А/01.06.2016 г.

От приложеният прокол № 1129/03.06.2016 г. е установено,че на 01.06.2016 г. в кръвта на подсъдимия са налице 1.49 промила редуциращи вещества, изчислени като етилов алкохол.

От изготвената по делото съдебно техническа експертиза се установява,че движейки се с  скорост по голяма от 90 км/ч , а именно 111.75 км/ч и рязко завиване на волана, МПС навлиза в десния банкет, който е по – нисък и с тревно покритие ,поради което последва удар.

Изготвената съдебно – медицинска експертиза установява, че св. И.С. е получил следните увреждания: копресиано счупване на тялото на втори шиен прешлен, довело до трайно затруднение в движението на врата за срок по – голям от 30 дни, счупване на второ, трето, четвърто и пето ребра по предна мишична линия довело до трайно затруднение в движението на снагата за срок по – голям от 30 дни.

 Горната  фактическа  обстановка  се  установява  от  събраните  по  делото  писмени  доказателства   които са  непротиворечиво  и  взаимно  свързани с обясненията на подсъдимият.

От обективна страна безспорно се установява, че подсъдимият  е осъществил състава на чл. 343,ал.3,б.”а” във вр. с чл.343,ал.1,б”Б” във вр. с чл.342, ал.1 от НК, затова загдето на 01.06.2016 г. ,около 7.25 часа, на път III- 133, км. 63+500, с посока на движение от с. Мокреш, обл. Монтана, при управление на моторно превозно средство – лек автомобил, м. „Мерцедес”,м. „211 СDI”, с ДК № М – 82-03-ВС, собственост  на ………. ,гр. Монтана, при нарушение на правилата за движение и в нарушение на чл.5,ал.1 т.1 от ЗДвП „ Всеки участник в движението по пътищата  с поведението си не трябва да създава опасности и пречки за движението , не трябва да поставя в опасност живота и здравето на хората  и да причинява имуществени вреди” и чл.21,ал.1 от ЗДвП „При избиране на скоростта на движение на водача на пътно превозно средство от кат. „В” е забранено да превишава извън населеното място- 90 км/ч, движейки се с превишена скорост- 111.75 км.ч.,като по непредпазливост причинил две средни телесни повреди на И.Б.С. ***, изразяващи се в копресиано счупване на тялото на втори шиен прешлен, довело до трайно затруднение в движението на врата за срок по – голям от 30 дни, счу             пване на второ, трето, четвърто и пето ребра по предна мишична линия довело до трайно затруднение в движението на снагата за срок по – голям от 30 дни, като деянието е извършено в пияно състояние с концентрация на алкохол в кръвта – 1.49 промила на хиляда , установени по надлежния ред с протокол от химическа експертиза № 1129 от 03.06.2016 г. на експерти химик в НТЛ при ОД МВР Монтана-

    От  субективна  страна установените по делото обстоятелства сочат, че подсъдимият е  действал  в условията на   пряк  умисъл.  Дееца е  съзнавал  обществено  опасния  характер  на  деянието  неговите  обществено  опасни  последици .      При  определяне  на  наказанието  съдът,  взе  предвид  вида  наказание  предвидено  в разпоредбата  начл.343,ал.3,б”А” във вр. с    чл.  343,ал.1 ,б.”б” във вр. с чл.342, ал.1  1 от НК   ,  нормите  на  общата  част  на  наказателният  закон,  касаещи  материята.   За  тези деяние   закона предвижда наказание лишаване от свобода  от 1 до 6 години.   Съдът, като съобрази, че   производството е по реда на чл.372,ал.4 от НПК , и са налице многобройно смекчаващи вината обстоятелства, намери,  че  в тези случай  наказанието следва да се определи при условията на чл.58а,ал.4  от НК.

Съдът, определи наказание от 8 месеца лишаване от свобода,  

На осн. чл.66 от НК съдът,  отлага изтърпяване на наложеното наказание за срок от 3 години от влизане на присъдата в сила .

На  осн. чл.343Г във вр. с чл.37,т.7 от НК лишава  А.  В.  П. от правото да управлява МПС за срок от 1г.2м/ една година и два месеца”, считано от 01.06.2016 г

На осн. чл.59,ал.4 от НК приспада   времето през което е бил лишен от това право по административен ред,считано от  01.06.2016 г.                                   

         Така определеното наказание и начина на неговото изтърпяване            ще въздейства     възпитателно на дееца ,   и по  отношение на останалите  членове на обществото,   като  го поправи и  превъзпита занапред  да  спазва  законите  и  добрите нрави.

   По  горните съображения  съдът,  постанови  присъдата  си.

                             

РАЙОНЕН  СЪДИЯ: