НАХД 47/17г. МОТИВИ :

 

 

 

       Производството е образувано по внесено в ЛРС Постановление за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК на обвиняемият В.С.Т. ***, който е обвинен в това, че  на 03.11.2016г. в гр.********** в апартамент, обитаван от него, при условията на продължавано престъпление и маловажен случай, без надлежно разрешително съгл. чл.73, ал.1 и ал.2, чл.30 и чл.31 от ЗКНВП и чл.1 и сл. от Наредба за условията и реда за разрешаване на дейностите по чл.73, ал.1 във вр. с чл.30 от ЗКНВП държал високорискови наркотични вещества по смисъла на чл.3, ал.1, т.1 във вр. с ал.2 от ЗКНВП във вр. с чл.3 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични и Приложение № 1, Списък № 1 към чл.3, ал.2 от ЗКНВП, като „растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманитарната и ветеринарната медицина”, както следва:

-         на 03.11.2016г. в гр.***** в маловажен случай без надлежно разрешително съгл. чл.73, ал.1 и ал.2, чл.30 и чл.31 от ЗКНВП и чл.1 и сл. от Наредба за условията и реда за разрешаване на дейностите по чл.73, ал.1 във вр. с чл.30 от ЗКНВП държал високорискови наркотични вещества по смисъла на чл.3, ал.1, т.1 във вр. с ал.2 от ЗКНВП във вр. с чл.3 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични и Приложение № 1, Списък № 1 към чл.3, ал.2 от ЗКНВП, като „растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманитарната и ветеринарната медицина”-1бр. полиетиленово топче, съдържащо зелена, суха растителна маса с нето тегло 1,75гр и съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 0,20%, на стойност 10,50лв и 1бр. полиетиленово топче, съдържащо зелена, супа растителна маса, с него тегло 0,80гр и съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 0,21%, на стойност 4,80лв, установено с Физико-химическа експертиза № 16/НАР-272 от 19.12.2016г. на Е.П.К.-вещо лице, специалист в НТЛ към ОД МВР гр.Монтана, и

-          на 03.11.2016г. в гр.*******, в апартамент обитаван от него, в маловажен случай без надлежно разрешително съгл. чл.73, ал.1 и ал.2, чл.30 и чл.31 от ЗКНВП и чл.1 и сл. от Наредба за условията и реда за разрешаване на дейностите по чл.73, ал.1 във вр. с чл.30 от ЗКНВП държал високорискови наркотични вещества по смисъла на чл.3, ал.1, т.1 във вр. с ал.2 от ЗКНВП във вр. с чл.3 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични и Приложение № 1, Списък № 1 към чл.3, ал.2 от ЗКНВП, като „растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманитарната и ветеринарната медицина” - 1бр. станиол, съдържащ зелена, суха растителна маса, с нето тегло 0,37гр и съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 0,28% установено с Физико-химическа експертиза № 16/НАР-272 от 19.12.2016г. на Е.П.К.-вещо лице, специалист в НТЛ към ОД МВР гр.Монтана, на стойност 2,22лв,

      или всичко на обща стойност от 17,52лв, съгл. Постановление 0 23 на МС от 29.01.1998г. – престъпление по чл.354а, ал.5 във вр. с ал.3, пр.2, т.1, пр.1 във вр. с чл.26, ал.1 от НК.

     Представителят на ЛРП в с.з. поддържа изготвеното предложение, като намира, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява, че обвиняемият е извършил престъплението по чл.354а, ал.5 във вр. с ал.3 във вр. с ал.1 от НК и предлага на съда да го освободи от наказателна отговорност, като му наложи административно наказание по смисъла на чл.78а от НК “Глоба” в минималния размер предвиден в закона.

      Обвиняемият редовно призован се явява лично. Дава кратки обяснения по делото, отностно обстоятелствата при които е извършил престъплението.

      Доказателствата по делото са писмени - събраните по ДП 689/16г. по описа на РУ МВР гр.Лом писмени доказателства, приети и приобщени от съда по реда на чл.378, ал.2 от НПК.

         Съдът, след като се запозна с направеното предложение на ЛРП, събраните по делото писмени доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на  страните, намери за установено следното :

         Обвиняемият В.С.Т. е млад човек, който живее и работи в гр.Лом. Към момента не е осъждан и е с чисто съдебно минало.

        На 03.11.2016г. в РУ гр.Лом е получен сигнал за това, че лице от гр.***** държи наркотични вещества.

        За проверка на сигнала са предприети ОИМ, като обвиняемият е установен около 18ч. в района на блока в който живее, заедно с още няколко лица. В непосредствена близост до него на земята били намерени две топчета с тревисто съдържание, за които той заявил, че са негови. След направен полеви тест при пристигане на ДСОГ е установено, че се касае за наркотични вещества.

         При последвалото претърсване в жилището му са намерени на различни места още 8бр. полиетиленови топчета и станиол от цигари, съдържащи тревиста суха маса, както и семена, за които Т. заявил, че са от канабис.

       Съгласно заключението на вещото лице, изготвило назначеното по делото Съдебно-физикохимическа експертиза е установено, че иззетото вещество в :

      Обект 1 - зелена суха растителна маса, по външни белези и химичен състав, наподобява на билкова смес и малко количество канабис, с определено нетно тегло 1,75гр. представлява коноп /марихуана/, като определеното съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол /ТНС/ 0,20%.

      Обект 2 - зелена суха растителна маса, по външни белези и химичен състав, наподобява на билкова смес и малко количество канабис, с определено нетно тегло 0,80гр. представлява коноп /марихуана/, като определеното съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол /ТНС/ 0,21%.

      Обект 3 - зелена суха растителна маса, по външни белези и химичен състав, наподобява на билкова смес, с определено нетно тегло 0,87гр. представлява коноп /марихуана/, като определеното съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол /ТНС/ 0,00%.

       Обект 4 - зелена суха растителна маса, по външни белези и химичен състав, наподобява на билкова смес, като определеното нетно тегло на подобект 4.1 е 5,44гр, а на подобект 4.2 е 3,85гр. Определеното съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол /ТНС/ в двата подобекти е 0,00%.

      Обект 5 - зелена суха растителна маса, по външни белези и химичен състав, наподобява на билкова смес, с определено нетно тегло 0,67гр. представлява коноп /марихуана/, като определеното съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол /ТНС/ 0,00%.

     Обект 6 - зелена суха растителна маса, по външни белези и химичен състав, наподобява на билкова смес, като определеното нетно тегло на подобект 6.1 е 0,82гр, а на подобект 6.2 е 0,81гр. Определеното съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол /ТНС/ в двата подобекти е 0,00%.

      Обект 7 - зелена суха растителна маса, по външни белези и химичен състав, наподобява на билкова смес и малко количество тютюн и канабис, с определено нетно тегло 0,37гр. представлява коноп /марихуана/, като определеното съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол /ТНС/ 0,28%.

      Общото нетно тегло на стритата суха листна маса, съдържаща минимални количества тетрахидроканабинол /ТНС/ е 2,92гр.

      Общото нетно тегло на стритата суха листна маса, без наличие на  тетрахидроканабинол /ТНС/ е 14,12гр.

       Конопът е включен в Списък І – „Растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложени в хуманната и ветеринарната медицина” от Наредба за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични.

         Съгласно изготвения Протокол за оценка е установено, че стойността на наркотичното вещество, намерено у обвиняемия е в размер на 17,52лв.

        Съдът намира, че по безспорен и категоричен начин е установено, че обвиняемият В.С.Т. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.354а, ал.5 във вр. с ал.3, пр.2, т.1, пр.1 във вр. с чл.26, ал.1 от НК, а именно, че на 03.11.2016г. в гр.****** в апартамент, обитаван от него, при условията на продължавано престъпление и маловажен случай, без надлежно разрешително съгл. чл.73, ал.1 и ал.2, чл.30 и чл.31 от ЗКНВП и чл.1 и сл. от Наредба за условията и реда за разрешаване на дейностите по чл.73, ал.1 във вр. с чл.30 от ЗКНВП държал високорискови наркотични вещества по смисъла на чл.3, ал.1, т.1 във вр. с ал.2 от ЗКНВП във вр. с чл.3 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични и Приложение № 1, Списък № 1 към чл.3, ал.2 от ЗКНВП, като „растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманитарната и ветеринарната медицина”, както следва:

-         на 03.11.2016г. в гр.******* в маловажен случай без надлежно разрешително съгл. чл.73, ал.1 и ал.2, чл.30 и чл.31 от ЗКНВП и чл.1 и сл. от Наредба за условията и реда за разрешаване на дейностите по чл.73, ал.1 във вр. с чл.30 от ЗКНВП държал високорискови наркотични вещества по смисъла на чл.3, ал.1, т.1 във вр. с ал.2 от ЗКНВП във вр. с чл.3 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични и Приложение № 1, Списък № 1 към чл.3, ал.2 от ЗКНВП, като „растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманитарната и ветеринарната медицина”-1бр. полиетиленово топче, съдържащо зелена, суха растителна маса с нето тегло 1,75гр и съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 0,20%, на стойност 10,50лв и 1бр. полиетиленово топче, съдържащо зелена, супа растителна маса, с него тегло 0,80гр и съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 0,21%, на стойност 4,80лв, установено с Физико-химическа експертиза № 16/НАР-272 от 19.12.2016г. на Е.П.К.-вещо лице, специалист в НТЛ към ОД МВР гр.Монтана, и

-          на 03.11.2016г. в гр.*****, в апартамент обитаван от него, в маловажен случай без надлежно разрешително съгл. чл.73, ал.1 и ал.2, чл.30 и чл.31 от ЗКНВП и чл.1 и сл. от Наредба за условията и реда за разрешаване на дейностите по чл.73, ал.1 във вр. с чл.30 от ЗКНВП държал високорискови наркотични вещества по смисъла на чл.3, ал.1, т.1 във вр. с ал.2 от ЗКНВП във вр. с чл.3 от Наредбата за реда за класифициране на растенията и веществата като наркотични и Приложение № 1, Списък № 1 към чл.3, ал.2 от ЗКНВП, като „растения и вещества с висока степен на риск за общественото здраве, поради вредния ефект от злоупотреба с тях, забранени за приложение в хуманитарната и ветеринарната медицина” - 1бр. станиол, съдържащ зелена, суха растителна маса, с нето тегло 0,37гр и съдържание на активен компонент тетрахидроканабинол 0,28% установено с Физико-химическа експертиза № 16/НАР-272 от 19.12.2016г. на Е.П.К.-вещо лице, специалист в НТЛ към ОД МВР гр.Монтана, на стойност 2,22лв,

      или всичко на обща стойност от 17,52лв, съгл. Постановление 0 23 на МС от 29.01.1998г.

      Законодателят е предвидил за така извършеното престъпление в нормата на чл.354а, ал.5 във вр. с чл.354а, ал.1, т.3 от НК наказание „Глоба” в размер до 1 000лв /хиляда лева/.

       Извършеното престъпление е от категорията на т.нар. “формалните престъпления”, и с него няма причинени имуществени вреди, които да подлежат на възстановяване.

       Обвиняемият не е осъждан и е с чисто съдебно минало.

       В случаят съдът намира, че са налице всички предвидени в закона предпоставки за приложение на нормата на чл.78а от НК, за това го освободи от наказателна отговорност за така извършеното престъпление, като му наложи административно наказание  “Глоба” в минималният размер от 1 000.00лв /хиляда лева/, което следва да заплати в полза на държавата. При определяне размера на административното наказание съдът взе предвид направените от обвиняемият в хода на досъдебното и съдебно производство самопризнания, материалното му положение и имотно състояние, както и здравословното му състояние.

       Съдът напълно споделя доводите на представителя на ЛРП, че с така наложеното административно наказание „Глоба” ще се постигне най-вече генералната превенция, а именно да се въздейства предупредително и възпитателно на останалите членовете на обществото да спазват законите в страната и установения правен ред.

       Водим от горното съдът постанови решението си.

 

 

                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ :