Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е  

 

                                                    

 

                                          гр. Лом, 30.03.2017год.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Ломският районен съд, ІV състав, гражданска колегия, в публичното заседание на втори февруари две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

 

   ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОРИСЛАВА СЛАВЧЕВА

 

 

          при секретаря Д.Ц., като разгледа докладваното от съдията Гр. дело № 789 по описа за 2016година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Иск с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК.

        

          Мотивиран от гореизложените съображения, съдът

 

 

Р   Е   Ш   И  :

 

 

ПРЕКРАТЯВА ГРАЖДАНСКИЯТ БРАК, сключен на  17.04.1999г., за което е съставен Акт № 0030 от 17.04.1999г. на Община Лом между С.Ж.А. с ЕГН ********** живуща във ****************/ със съдебен адрес:***, чрез адв.И. Й. и Р.В.А. с ЕГН ********** ***, като ДЪЛБОКО и НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.

 

ПОСТАНОВЯВА, че вина за настъпилото дълбоко и непоправимо разстройство на брака има съпругът Р.В.А. с ЕГН ********** ***.

 

ПРЕДОСТАВЯ УПРАЖНЯВАНЕТО на родителските права спрямо родените по време на брака деца–А.Р.А. с ЕГН ********** роден на ***г. на 16г. непълнолетен и О.Р.А. с ЕГН ********** родина на 26.09.2005г. на 10г. малолетна, НА МАЙКАТА С.Ж.А. с ЕГН **********, живуща във **************/, като определя местоживеенето на децата при майката на адрес: във *******************/

 

 ОПРЕДЕЛЯ следният режим на лични отношения и контакти с тези деца: бащата да вижда и взема децата А. и О. при себе си всяка нечетна седмица от месеца събота от 10,00 часа до 19ч. в неделя, без преспиване,  както и 20 /двадесет/ дни през лятната ваканция, което време на съвпада с годишния отпуск на майката.

 

ОСЪЖДА Р.В.А. с ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАЩА на децата си - А.Р.А. с ЕГН ********** роден на ***г. на 17г. - непълнолетен със съгласието на своята майка и законна представителка С.Ж.А. с ЕГН ********** и на О.Р.А. с ЕГН ********** родина на 26.09.2005г. на 11г. малолетна, чрез нейната майка и законен представител С.Ж.А. с ЕГН **********, месечна ИЗДРЪЖКА в размер на по 200лв /двеста лева/ - за непълнолетния А. и 150лв /сто и петдесет лева/ - за малолетната О., считано от датата на подаване на исковата молба 26.05.2016г., до настъпването на законни причини за нейното изменение или прекратяване, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска от датата на изискуемостта до окончателното изплащане на задължението.

ОСЪЖДА на осн. чл. 149 СК Р.В.А. с ЕГН ********** *** ДА ЗАПЛАТИ на непълнолетното си дете А.Р.А. с ЕГН ********** роден на ***г. на 17г., със съгласието на своята майка и законна представителка С.Ж.А. с ЕГН ********** сумата от 2 400лв /две хиляди и четиристотин лева/ представляваща месечна издръжка в размер от по 200лв. месечно за периода 26.05.2015г. до 25.05.2016год. и  на О.Р.А. с ЕГН ********** родина на 26.09.2005г. на 11г. малолетна, чрез нейната майка и законен представител С.Ж.А. с ЕГН **********, сумата от 1 800лв /хиляда и осемстотин лева/ представляваща месечна издръжка в размер от по 150лв. месечно за периода 26.05.2015г. до 25.05.2016год. 

          След прекратяване на брака ищцата С.Ж.А. ще продължи да носи брачното си фамилно име А..

 

          Ищцата С.Ж.А. няма претенции за ползване на семейното жилище, находящо се на адрес: гр.****************, което е напуснала отдавна.

 

ОСЪЖДА Р.В.А. с ЕГН ********** ***, ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд – Лом сумите от 40,00 /четиридесет / лева, представляваща окончателна държавна такса за воденият брачен процес, както и сумата 504лв /петстотин и четири лева/, от която 288лв за А. и 216лв за О.-държавна такса върху определения размер на месечната издръжка на децата, сумата от 240лв /двеста и четиридесет лева/ от която 168лв за А. и 72лв за О. – държавна такса върху размера на присъдената издръжка за минал период от време, както и 5,00 /пет/ лева, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

 

ОСЪЖДА Р.В.А. с ЕГН ********** ***, ДА ЗАПЛАТИ на С.Ж.А. с ЕГН ********** живуща във *****************/ със съдебен адрес:***, чрез адв.Иска Й. сумата от 625лв /шестстотин двадесет и пет лева/, представляваща направените във връзка с делото разноски, от които 25лв - внесена държавна такса и 600лв  - за особен представител.

 

 

          ДОПУСКА предварително изпълнение на решението в частта, относно присъдената издръжка.

 

          Решението подлежи на въззивно обжалване пред ОКРЪЖЕН СЪД МОНТАНА в двуседмичен срок, считано от съобщението, че е изготвено.

 

 

 

                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ :