Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е  

гр. Лом, 23.03.2017 г.

В   ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

Ломският районен съд, в публичното съдебно заседание на двадесет и втори  март , две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Катя Цветанова,

 

при секретаря    Л.П.  , като разгледа докладваното от съдия  Цветанова   гр.д. № 1401 по описа за 2016 г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е образувано по предявен осъдителен иск с правно основание чл. чл.79 от ЗЗД с цена на иска 370лв.

 

В исковата молба ищецът твърди, че през м. май 2016 г.   дал на ответника сумата 370 лв. в заем, която следвало да върне на части до края на м. юни 2016 г. След изтичане на този срок  ответника отказал да върне  дадените му в заем пари.   

Моли съда да постанови решение, с което да осъди ответника да заплати на ищеца сумата от 370 лв., ведно със законната лихва от датата на завеждане на исковата молба в съда- г. до окончателното й изплащане.

Претендира присъждане на направените по делото съдебни и деловодни разноски за държавни такси   и адвокатско възнаграждение.

 В срока по чл. 131 от ГПК ответника е депозирал писмен отговор. На същият е редовно връчен препис от съдебните книжа. В откритото съдебно заседание се явява лично и не признава иска по основание и размер.

От събраните по делото писмени доказателства, разгледани поотделно и в съвкупност, съдът намира за установено следното:

Предмет на настоящото производство са възникналите облигационни взаимоотношения между двете страните по делото във връзка със сключения между тях договор за заем.

 По делото не се събраха доказателства ответника  да е изпълнил задължението си към ищеца за връщане на процесната сума.

От така приетите за установени факти и обстоятелства съдът прави следните изводи:

Предявеният иск е   доказан и следва да бъде отхвърлен изцяло.

          От показанията на разпитаният по делото свидетел В.  М.,който   установи,че  през м. май 2016 г. в заведение в с. Якимово, ищеца е дал в заем  на ответника пари в размер на 220 лв.

         Св. Я. С. установи, че е присъствал в дома на св. К.Ц. ***, когато ищеца е дал на ответника сумата от 150 лв. в заем за лечение на детето на К. . Съдът, дава вяра на двамата свидетели, тъй като те предават  това, което са видели и нямат причина да са пристрастни.

         Уговорката е била сумата да бъде върната на части до края на м. юни 2016 г.

Съгласно разпоредбата на чл. 240 от ЗЗД с договора за заем заемодателят предава в собственост на заемателя пари или други заместими вещи, а заемателя се задължава да върне заетата сума или вещи от същия вид, количество и качество. В настоящият случай безспорно доказано е обстоятелството, че е налице сключен такъв договор за заем на парична сума между страните. Доказан е и размера на паричната претенция- 370лв., както и безспорно се установи, че взетата от ответника парична сума под формата на заем не е върната на ищеца.

 Ответника възразява да е получавал сума от ищеца пари.  В подкрепа на възражението си ответника  посочи в качеството на св. К.Ц., която заяви,че не е виждала  ищеца да дава в нейния дом пари на ответника, както сама установи че „това го прави от ревност”,   По тази причина съдът не дава вяра на нейните показания, тъй като безспорно тя е заинтересована от изхода на делото с оглед отношенията й с ответника.

         Искът следва да бъде уважен, като основателен и доказан  в посочения размер  ведно със законната лихва от завеждане на исковата молба в съда 11.08.2016 г. до окончателното изплащане на вземането.

 

С оглед изхода на спора ответника следва за заплати на ищеца, съгласно чл.78 ал.1 от ГПК съдебни разноски в настоящото производство в размер на 320.00 лв. по представен списък на разноските по чл. 80 от ГПК, от които  50.00 държ. такса и сумата 250 лв. за адвокатско възнаграждение и 20.00 лв. за свидетел.

 

Водим от гореизложеното съдът

 

Р  Е  Ш  И  :

 

ОСЪЖДА  К.И.Б.  с ЕГН ********** ***-………, обл. Монтана да заплати на  Б.М. Л. с ЕГН ********** ***, сумата 370.00 /триста и седемдесет лева/, представляваща дадена в заем сума, ведно със законната лихва, считано от 11.08.2016 г. до окончателното й изплащане, както и направените по делото съдебни и деловодни разноски в размер на  320,00лв.

 

Решението може да се обжалва пред МОС в двуседмичен срок от съобщението.

                                         

                                                   РАЙОНЕН  СЪДИЯ :