РЕШЕНИЕ

гр. Лом, 13.03.2017 г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

Ломският районен съд, VІ наказателен състав в публичното заседание на 15.02.2017 г. , в състав:

Председател:Боряна Александрова

 

При секретаря В.М. като разгледа докладваното от съдията Александрова  НАХ дело № 512 по описа за 2016 г., намира за установено следното :

Производството е по реда на чл. 59-63 ЗАНН.

Образувано е по жалба на К.П.А. с ЕГН ********** против Наказателно постановление /НП/ № 16-0294-000494/01.08.2016 г. на Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ Лом, с което на основание чл. 638, ал.3, т.1 КЗ, за нарушение по чл. 638, ал.3 КЗ, на жалбоподателя е наложена глоба в размер на 400,00 лв.

В жалбата се твърди, че издаденото НП е неправилно, тъй като наложената глоба в размер на 400 лв. е непосилно за плащане от него. Работи на 4 ч. работен ден.

В с.з. жалбоподателят се явява личнот,който доразвива доводите,изложени в жалбата.

Въззиваемата страна, редовно призована, не изпраща представител.

Съдът, като прецени събраните по делото доказателства и наведените доводи, приема за установено от ФАКТИЧЕСКА СТРАНА следното:

На 04.07.2016 г., около 13,15ч.  в с.Златия,  обл.Монтана  на ул.””Г.Д.”  св.Б. , изпълнявайки служебните си задължения като дежурен автоконтрьор  спрял за проверка т.а.м.”Форд Транзит” с ДК№ ***, собственост на „Пептранс”- П.П. с БУЛСТАТ 821122517, управляван от жалбоподателя. Извършвайки проверка на документите свидетеля констатирал,че пивече от 6-месеца процесния автомобил няма задължителна застраховка”ГО”  поради което и му съставил процесния АУАН.

Св.И.П.- служител на полицията разказва същото. Допълва само,че жалбоподателя е подписал съставения му АУАН без възражения, за прецизност обяснява също,че жалбоподателя се ангажирал да представи изискващата се по закон застраховка”ГО”.

Последвало издаването на обжалваното НП № 16-0294-000494 от 01.08.2016 г., връчено на жалб. на 04.10.2016 г. В НП била повторена фактическата обстановка описана в АУАН, но с допълнението – "Лице,което не е собственик и управлява МПС, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен действащ договор за задължителна застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите", което фактически е текста на  чл. 638, ал.3 от КЗ.

 Жалбата срещу НП е заведена на 05.10.2016 г.

Горната фактическа обстановка се установява от показанията на свидетелите – св.Б. и П., както и от писмените доказателства приети по делото.

Съдът намира на първо място, че жалбата заведена с вх. номер от 05.10.2016 г. в РУ МВР Лом против НП № 16-0294-000494 от 01.08.2016 г. е подадена в срок и е допустима, тъй като НП е връчено на жалб.  на 04.10.2016 г. Същата е подписана и произхожда от лице което има правен интерес да обжалва НП. На второ място съдът приема, че АУАН и НП са издадени от компетентни органи в рамките на техните правомощия – съгласно приложената Заповед на Д-ра на ОДМВР-Монтана, както и с оглед разпоредбите на ЗДвП, КЗ и ЗАНН.

При реализиране на административно-наказателната отговорност съдът приема, че не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила, които са довели до нарушаване правото на защита на наказаното лице – жалб. К.А..

В случая пред съда, се доказа безспорно и несъмнено, че жалб. е този който е извършил визираното адм. нарушение по КЗ, а именно по чл. 683, ал.3 от КЗ – на 04.07.2016 г. около 13.15 ч. в с.Златия на ул."Г.Д.”, е управлявал л.а."Форд Транзит" с ДК№ М7577ВХ без сключена застраховка "Гражданска отговорност" валидна към момента на проверката.

Обстоятелствата на това извършено нарушение от страна на жалб. А. се потвърждава от показанията на свидетелите – св.Б. и св.П., като и двамата свидетели са очевидци, че жалбоподателя е управлявал процесното МПС, за което е и съставен и АУАН. Жалб. А. от своя страна не твърди в жалбата, че е процесното МПС е имало сключена застраховка "Гражданска отговорност", а се позовава на факта, че работи на 4 ч. работен ден, както и  , ангажира доказателства, че след като е съставен процесния АУАН прицесното МПС е било застраховано , като е платена първата вноска от застраховката”ГО”.., навежда и твърдения , че процесното МПС се управлява и от бащата на собственика на МПС-то. Съдът намира, че за осъществяването на състава на това нарушение е без значение кой е собственикът на моторното превозно средство. Във всички случаи е отговорен водачът независимо дали той е собственик на управляваното МПС или не. В процесния случай отговорността на жалбоподателя в качеството му на водач е ангажирана не за неизпълнението на задължението на собственика да сключи задължителната застраховка, а за собственото му противоправно поведение – управление на МПС, за което няма сключена застраховка в момента на проверката.

Няма противоречия или неясноти в АУАН и НП. Описанието на нарушението в АУАН и НП са почти идентични и с нищо не се нарушава правото на защита на жалб. Кр.А. 

Размера на наказанието – глоба от 400 лв. правилно е определено от наказващия орган, като съгл. чл. 683, ал.3 от КЗ, при първо нарушение глобата за ФЛ /физическо лице/ е от 400 лв., т.е. наложено е минималното наказание.

Следва обжалваното НП се потвърди изцяло, тъй като съдът приема,че не са допуснати съществени процесуални нарушения, които да са довели до ограничаване на правото на защита на жалбоподателя и същия е извършил адм.нарушение за което е наказан. В тази насока жалбата се явява напълно неоснователна и следва да се остави без уважение, като НП се потвърди.

Водим от горното съдът

 

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 16-0294-000494 от 01.08.2016 г. на Н-к  Сектор  към ОД на МВР-Монтана, РУ Лом с което на К.П.А., с ЕГН **********, е наложено административно наказание – "ГЛОБА" в размер на 400.00 лв. /четиристотин лева/, за нарушение по  чл. 638, ал.3 от КЗ, като ЗАКОНОСЪОБРАЗНО и съгласно чл. 63, ал.1 ЗАНН.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване в 14 – дневен срок, считано от уведомяването, чрез Районен Съд – гр.Лом., пред Административен Съд – гр.Монтана.

 

 

                                              РАЙОНЕН СЪДИЯ: