Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                             

                 Гр. ЛОМ, 07.03.2017 година

 

               В   И М Е Т О   НА   Н А Р О Д А

 

         Ломският районен съд, наказателна колегия,в открито съдебно заседание на    първи март,  две  хиляди  и     седемнадесета   година, в състав:

                  

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАТЯ ЦВЕТАНОВА

 

При   секретаря      Л.П.     и с участието на прокурор  при ЛРП                  и докладвано от   съдия  Цветанова  АНД № 644 по описа за 2016 година на ЛРС, за  да  се  произнесе  взе предвид   следното:  

          

         Производството по делото е по реда на чл. 59-63 от ЗАКОН ЗА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ НАРУШЕНИЯ И НАКАЗАНИЯ /ЗАНН/ 

 

Образувано е по повод жалбата на „ ***, със седалище и адрес на управление :гр.В…….. , представлявано от прокурист А.М.Н.   против наказателно постановление № 12-000802 от 02.12.2016 г. на  Директор на Дирекция „Инспекция по труда” гр.Монтана , с което за извършено административно нарушение по чл.чл.403а ал.1 от КТ във вр. с чл.9а от Наредба за работно време, почивки и отпуски  на жалбоподателя е наложена имуществена санкция в размер на 1500 /хиляда и петстотин/ лева, на осн.чл.416 ал.5 от КТ, във вр.с чл.414 ал.1 от КТ

Наказателното постановление се обжалва от жалбоподателя чрез процесуален представител, твърди се че същото е незаконосъобразно, издадено при допуснати съществени нарушения на материалния закон и процесуалните правила. Изрично се заявява, че при проверката е присъствало лице – А.М.Н., упълномощен представител на Дружеството – работодател,  представлявано от И. Г. К. се установило, че не държи на разположение на контролните органи в обекта, където се полага наемен труд документи свързани с разпределение на работното време на заетите работници във връзка с установеното сумирано отчитане на работното време с  период на отчитане- едномесечен /Заповед № 11.01.2016 г./   

Жалбоподателят, излага становище, че Наказателното постановление е  неоснователно и незаконосъобразно. 

При условията на алтернативност се иска от Съда да  прецизира санкцията и размерът и, предвид евентуалната приложимост на чл.28 от ЗАНН, респ.на чл.415в от КТ.

Административно-наказващия орган се представлява от ю.к.К., която оспорва жалбата. Представя доказателства.

Съдът намира, че жалбата е подадена в срок пред надлежната инстанция от лице, което има правен интерес и съдържа изискуемите по закон реквизити.

От събраните доказателства съдът намира за установено от фактическа и правна страна следното:

 На 19.10.2016 г. на място в гр. Л……..,обект на Заложна къща ……….,  З.Б.А. на длъжност гл. инспектор в Дирекция „ИТ” – Монтана извършила проверка по спазване на трудовото законодателство. При проверката констатирала, че  дружеството  в качеството на  работодател,представлявано от И. Г. К.   не  държи на разположение на контролните органи в  обект, където се полага наемен труд документи свързани с разпределение на работното време на заетите работници във връзка с установеното сумирано отчитане на работното време с период на отчитане – едномесечен /Заповед от 11.01.2016 г./   - Нарушение на чл.403а ал.1 от КТ във вр. с чл.9а от Наредба за работното време, почивките и отпуските.

Нарушението е констатирано с протокол от извършена проверка от 25.10.2016 г.

За което е съставила и АУАН № 12-000802 на 04.11.2016 г.  и връчен на А.М.Н. ,в качеството му на прокурист, упълномощен  от собственика и управителя на …… – И. Г. К..

С оглед законосъобразността на проверката и съставянето на акта за установяване на административно нарушение, и в рамките на дължимата служебна проверка съдът, констатира наличието на съществени процесуални нарушения при съставянето на акта за установяване на административното нарушение, съответно при издаване на атакуваното наказателно постановление, които  са довели до ограничаване правото на защита на санкционираното лице.

От така констатирано и формулирано заключение не става ясно, в какво се състои именно нарушението на жалбоподателя. В случая са налице два отделни състава като единия е по  Чл. 403а.   В предприятието, в неговите поделения, обекти и работни площадки, както и на други места, на които се полага наемен труд, работодателят е длъжен да държи на разположение на контролните органи екземпляр от правилника за вътрешния трудов ред, списък на работниците и служителите, изпратени от предприятие, което осигурява временна работа и документи, свързани с разпределението на работното време и организацията на работа: заповеди за полагане на извънреден труд, за дежурство, за времето на разположение, за установяване на непълно работно време и поименни графици за работа за периода, за който е установено сумирано изчисляване на работното време

 , другото е по Чл. 9а.  -  Едновременно с установяването на сумирано изчисляване на работното време по чл. 142, ал. 2 КТ работодателят утвърждава поименни графици за работа за периода, за който е установено сумираното изчисляване, които трябва да се съхраняват най-малко 3 години след края на периода.

           Безспорно налице са едновеременно две нарушения, което затруднява  наказаното лице да разбере за кое  точно нарушение е наказан.

По делото не е представена Декларация по чл.402 КТ  , от която да се направи законосъобразен извод, за задължителността от държане в обекта на поименни графици за работа за периода за който е установено сумирано изчисляване на работното време по см.на чл.403а от КТ .Липсват установени в хода на проверката данни да е установен конкретен времеви период в който да е упражняван труд и от кои лица са го упражнявали, чрез сумирано изчисляване на работното време.

Задължителното съдържание на акта за установяване на административно нарушение и НП включва обстоятелствата, при които е извършено нарушението ( по см.на чл. 42, ал. 1,  т. 4, и чл. 57, ал. 1, т. 5 от ЗАНН). Обстоятелствата, при които е извършено нарушението са необходими, за да бъде изяснено нарушението. Поради това обстоятелствата, които спомагат за изясняване на нарушението следва да бъдат посочени в акта и в НП. В акта за установяване на нарушението, чието съдържание е възпроизведено и в Наказателното постановление, компетентните органи са се ограничили до посочване в общ вид задължението на Работодателя да държи в търговския обект документи, свързани с разпределението на работното време и организацията на работа без да е посочени кои са тези документи,  а именно : поименни графици за работа за периода за който е установено сумирано изчисляване на работното време,без да е изяснена организацията на работа на обекта и без да са описани констатации в тази насока.  Наличието на тази неяснота накърнява правото на защита на нарушителя. Липсата на посочване в НП на обстоятелствата, при които е извършено нарушението е съществено нарушение на процесуалните правила и води до незаконосъобразност на НП.

От материалите по делото не се установява и въз основа на какви доказателства, административно-наказващият орган е приел, че е извършеното  нарушение по чл.403а от КТ във вр. с чл.9а от Наредба за работно време,почивките и отпуските, следва да бъде санкционирано именно по реда на чл.414 ал.1 от КТ.

Административно наказващият орган не е изложил каквито и да било мотиви относно начина по които е определен размера на наказанието , с оглед евентуалното приложение на чл.415в от КТ.

Мотивиран от горното и на основание чл.63, ал.1 от ЗАНН,   Ломският районен съд

 

                                                  Р  Е  Ш  И :

 

ОТМЕНЯ Ннаказателно  постановление № 12-000802 от 02.12.2016 г. на  Директор на Дирекция „Инспекция по труда” гр.Монтана , пл. ЖЕРАВИЦА № 5,т.3 с което на „…….. за извършено административно нарушение по чл.чл.403а ал.1 от КТ във вр. с чл.9а от Наредба за работно време, почивки и отпуски   е наложена имуществена санкция в размер на 1500 /хиляда и петстотин/ лева, на осн.чл.416 ал.5 от КТ, във вр.с чл.414 ал.1 от КТ

Решението подлежи на касационно обжалване пред МАС в 14- дневен срок от съобщаването му на страните.

 

 

                                                                                                                                                        РАЙОНЕН СЪДИЯ: