Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е                          

 

 

                                                  

 

 

                                          Гр.Лом, 10.03.2017г.

                     

 

                           В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

       Ломски районен съд, четвърти наказателен състав, в открито съдебно заседание на втори февруари две хиляди и седемнадесета, година, в състав:

 

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

       при секретаря Д.Ц., като се запозна с докладваното от съдията Иванова АНД № 11/17г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

 

 

        С Наказателно постановление № 1089 от 19.12.2016г. на Директора на РДГ гр.Берковица инж.С. М. К. на жалбоподателя П.Я.З. с ЕГН ********** ***, на осн. чл.266, ал.1 от Закона за горите е наложено административно наказание „Глоба” в размер на 200лв /двеста лева/ за извършено административно нарушение на чл.213, ал.1, т.2 от Закона за горите. Със същото НП на осн. чл.273, ал.1 от Закона за горите вещите, предмет на нарушението – 1,30куб.м. дърва за огрев от дървесен вид цер, както и 1бр. лек автомобил марка „Рено Рапид”, с рег****** са отнети в полза на държавата.

       Недоволен от НП е останал жалбоподателят, който го обжалва в законноустановеният 7-дневен срок, с молба да бъде отменено в частта, в която е отнет управляваният от него при установяване на нарушението лек автомобил, който не е негова собственост, поради което в тази му част НП се явява  незаконосъобразно.

        В с.з. жалбоподателят се явява лично и с адв.Н.А. от МАК, който поддържа жалбата и моли съда да отмени издаденото НП в посочената част , като незаконосъобразно.

       Въззиваемият не се явява, не изпраща процесуален представител, не взема становище за неоснователност жалбата.

       Доказателствата по делото са писмени и гласни.

       Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

        С Наказателно постановление №  1089 от 19.12.2016г. на Директора на РДГ гр.Берковица инж.С. К. на жалбоподателят П.Я.З. ***, на осн. чл.266, ал.1 от Закона за горите е наложено административно наказание „Глоба” в размер на 200лв /двеста лева/ за извършено административно нарушение на чл.213, ал.1, т.2 от Закона за горите, и на осн. чл.273, ал.1 от Закона за горите вещите, предмет на нарушението –1,30куб.м. дърва за огрев от дървесен вид цер, както и 1бр. лек автомобил марка „Рено Рапид”, с рег.№ ***** са отнети в полза на държавата, за това, че на 08.12.2016г. в с.Василовци, обл.Монана транспортира 1,30пр.куб.м. дърва за огрев от дървесен вид цер, с лек автомобил, марка „Рено Рапид”, с рег.№ ****, непридружени с превозен билет.

        В с.з. процесуалният представител на жалбоподателят моли съда да постанови съдебно решение с което да отмени частично издаденото НП, като неправилно и незаконосъобразно, в онази му част, в която е отнето в полза на държавата МПС-то, тъй като е налице не съответствие между стойността на предмета на нарушението и стойността на превозното средство.

        В с.з. въззиваемият не изпраща процесуален представител.

       Депозираната жалба е процесуално допустима, подадена от лице имащо правен интерес и в предвиденият от закона 7-дневен срок.

        Разгледана по същество е основателна.

        На 08.12.2016г. свидетелите Б.С. и Т.Т., двамата служители на ДГС гр.Лом се намирали на територията на с.Василовци, обл.Монтана, когато св.С. спрял със стоп палка движещият се по главният път лек автомобил, марка „Рено Рапид”, с рег.№ **** и установили, че е управляван от жалбоподателят П.Я.З.. При проверката установили, че автомобилът е натоварен с 1,30пр.куб.м. дърва за огрев от дървесен вид цер, които не са маркирани и не са придружени с превозен билет.                                                       

        По време на проверката св.Б.С. съставил Констативен протокол № 078481 от 08.12.2016г., който бил връчен и подписан от жалбоподателят. Бил съставен и АУАН № 063393 от 08.12.2016г., в който св.С. в присъствието на св.Т. и жалбоподателят описал установеното административно нарушение на чл.213, ал.1, т.2 от ЗГ.

        В указаният тридневен срок от съставянето на АУАН жалбоподателят депозирал писмено възражение с вх.№ 1335/12.12.2016г., в което поискал да бъде върнат задържаният автомобил, тъй като той не е негова собственост. Към възражението приложил и копие от Договор за покупко-продажба на МПС от 01.12.2016г., от който е видно, че задължаният лек автомобил, марка „Рено” модел „Рапид”, с ДК № **** е собственост на П. Р. Б.

        Впоследствие АНО издал атакуваното НП № 1089 от 19.12.2016г. с което на осн. чл.266, ал.1 от Закона за горите на жалбоподателят е наложено административно наказание „Глоба” в размер на 200лв /двеста лева/ за извършено административно нарушение на чл.213, ал.1, т.2 от Закона за горите. Със същото НП на осн. чл.273, ал.1 от Закона за горите вещите, предмет на нарушението –1,30пр.куб.м. дърва за огрев от дървесен вид цер, и лек автомобил, марка „Рено”, модел „Рапид”, с рег.№ *****, са отнети в полза на държавата.

        Горното се установява от фактическа страна от събраните по делото писмени доказателства, от показанията на разпитаните в с.з. свидетели Б.С. и Т.Т., които съдът кредитира, като обективни, последователни и взаимносвързани, както помежду си, така и със събраните по делото писмени доказателства.

        В нормата на 273, ал.1 от ЗГ законодателят е предвидил да бъдат отнети в полза на държавата вещите, предмет и послужили за извършване на престъплението /нарушението/, освен ако те са използвани против волята на техният собственик.

       Отнемането на вещите и средствата послужили за извършване на нарушението или предмет на нарушението, в полза на държавата представлява своеобразна санкция, която се налага наред с административно наказателната отговорност по ЗГ. В този смисъл в тежест на административнонаказващият орган е преди да приложи тази правна норма да докаже, че са налице предпоставките за отнемане в полза на държавата, като ангажира необходимите и относими доказателства, както досежно собствеността на лекият автомобил послужил за извършване на нарушението, така и досежно съответствието между стойността му и характера и тежестта на нарушението.

        Съдът намира, че административнонаказващия орган, при определяне, на основание чл. 273, ал.1 от ЗГ на тази разпоредба, не се е съобразил с императивната разпоредба на чл.20, ал.4 от ЗАНН. Безспорно разпоредбата на чл. 273, ал.1 от ЗГ предвижда, че вещите послужили за извършване на нарушението се отнемат в полза на Държавата независимо чия собственост са. Но в същото време чл. 20, ал.4 от ЗАНН задължава да се извърши преценка между стойността на отнеманите вещи и характера и тежестта на административното нарушение и ако тази стойност не съответства въвежда забрана за отнемане.

        В случая по делото не е спорно дали жалбоподателят е извършил нарушението за което е ангажирана неговата административно-наказателна отговорност, тъй като в тази му част НП не е обжалвано и е влязло в законна сила. Жалбоподателят не оспорва извършеното от него нарушение. От представеното писмено доказателство заверено ксерокопие на Договор за продажба на МПС се установява, че отнетото с НП МПС е собственост на трето лице – П. Р. Б. от с.*****, обл.Монтана, за което АНО не е ангажирал доказателства, че е знаела за вършеното нарушение, и е дала своето съгласие. Наред с това  видно от приложеното Удостоверение от Застрахователен брокер „Одесос Консулт БГ” ООД гр.Варна стойността на лек автомобил, марка „Рено”, модел „Рапид”, с рег.№ ***** е в размер на 1 800лв и е много по-висока от стойността на описаните в НП 1,30пр.куб.м. дърва за огрев.

      Водим от горното съдът намира, че така издаденото НП се явява  неправилно и незаконосъобразно, в частта в която е отнето в полза на държавата МПС-то използвано при извършване на административното нарушение,  и като такова следва да бъде отменено частично.

      Водим от горното и на осн. чл.63 от ЗАНН, съдът 

 

 

 

 

                                            Р  Е  Ш  И  :

 

 

 

 

          ОТМЕНЯ ЧАСТИЧНО НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 1089 от 19.12.2016г. на Директора на РДГ гр.Берковица инж.С. М. К., с което на жалбоподателя П.Я.З. с ЕГН ********** ***, на осн. чл.266, ал.1 от Закона за горите е наложено административно наказание „Глоба” в размер на 200лв /двеста лева/ за извършено административно нарушение на чл.213, ал.1, т.2 от Закона за горите. Със същото НП на осн. чл.273, ал.1 от Закона за горите вещите, предмет на нарушението – 1,30куб.м. дърва за огрев от дървесен вид цер, както и 1бр. лек автомобил марка „Рено Рапид”, с рег.№ ***** са отнети в полза на държавата, В ЧАСТТА МУ, в която е отнет в полза на държавата 1бр. лек автомобил марка „Рено Рапид”, с рег.№ М 70 16 ВМ, КАТО НЕПРАВИЛНО И НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 

         Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

 

       След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на Директора на ДГС гр.Берковица за сведение и изпълнение.                               

 

 

                                                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ :