Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

ГР. Лом,15.03.2017 г.

В ИМЕТО НА НАРОДА

ЛОМСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, трети наказателен състав в открито заседание на петнадесети март две хиляди и сдемнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАТЯ ЦВЕТАНОВА

при секретаря: Л.П., при участието на прокурор – Георги Цветанов  , като разгледа докладваното от съдията АНД № 54 по описа за 2017 година и за да се произнесе, съобрази:

 

    Производството е по реда на  глава ХХVІІІ от НПК – “Освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание”.

          Производство по чл. 375 и сл. от НПК.

 

 Ломската  районна прокуратура с постановление за предложение за освобождаване от наказателна отговорност от 14.02.2017 г. е предложила на съда да освободи от наказателна отговорност А.Д.А. с ЕГН ********** ***, срещу когото е водено полицейско производство за престъпление по чл. 296, ал. 1 от НК и е внесла предложение по реда на чл.78а от НК за налагане на наказание по административен ред за извършеното от  А.Д.  А. престъпление. В съдебно заседание предложението се поддържа.

          Обвиняемият, редовно призован не се явява в съдебно заседание. Признава се за винонен на досъдебното производство.   

           Като прецени събраните по делото доказателства, поотделно и в тяхната съвкупност, съдът намира за установено следното:

От събраните по делото доказателства се установява, че с определение от 03.01.2017 г. по Гр. д. № 3/2017 г. на ЛРС,     на осн. чл. 18 от ЗЗДН, спрямо А.А. е наложена забрана да приближава жилището на съпругата му Д. С. А. в гр. ………..   Издадена заповед с

 

 

 

процесуална мярка за закрила, като А.А. е следвало и е бил задължен да се въздържа от извършване на домашно насилие, като му се забранява да приближава жилището. Въпреки това, на 05.02.2017 г. около 12.00 ч., А. не изпълнил заповедта за защита и отишъл в жилището на Д. А.. След, което влязъл в конфликт със  съпругата си Д. А., като и отправил    обидни думи, което наложило да се потърси съдействие от органите на РУ гр. Лом. Преди да дойде автопатрула, Г. М.,   съпруг на дъщерята на А.А. успял да го изведе навън, извън жилището.  

Видно от горното, А. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.296,ал.1 от НК затова, че не е изпълнил Заповед за защита срещу домашно насилие от 03.01.2017 г. постановено с определение по Гр. д. № 3/2017 г. на ЛРС, връчено на 03.01.2017 г., с което му е забранено да приближава жилището на Д. А., находящо се в гр……., обл.Монтана. 

 Видно от горното, извършеното деяние е при форма на вина пряк умисъл.

  За това деяние  законодателят е      предвидил наказание до 3 г. лишаване от свобода или глоба.  Не са настъпили имуществени вреди и видно от приложеното свидетелството за съдимост на А.А. се установява, че   не е осъждан, не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на глава двадесет и осма от НК.

Описаната по-горе фактическа обстановка се потвърждава от обясненията на обвиняемия, показанията на разпитаните в хода на досъдебното производство свидетели, и приложените писмени доказателства – всички те непротиворечиви, взаимно допълващи се и анализирани в своята съвкупност не налагат различни изводи.

По същество не се спори и от обвиняемия.

          Чл.2 от Закона за защита от домашното насилие дава легална дефиниция на термина „домашно насилие”.   

Деянието е извършено умишлено. Обвиняемият е знаел, че с поведението си нарушава забраната да се намира в жилището на съпругата си Д. С. и да се въздържа от домашно насилие спрямо нея, съзнавал е обществено опасният характер на деянието си и е предвиждал настъпването на обществено опасните последици.

 

 

 

 В случая са налице положителните предпоставки за приложение на чл. 78а НК по отношение на обвиняемия. За извършеното престъпление по чл. 296, ал. 1 НК наказателният закон предвижда наказание лишаване от свобода до 3 години или глоба до пет хиляди лева, а съгласно разпоредбата на чл. 78а, ал. 1, б. „а" НК при престъпленията, извършени умишлено деецът може да бъде освободен от наказателна отговорност по този ред ако за престъплението е предвидено наказание лишаване от свобода до 3 години или друго по-леко наказание. Извън това, налице са и останалите условия за приложението на чл. 78а НК. Обвиняемият е пълнолетен, не е осъждан за престъпление от общ характер и не е освобождаван от наказателна отговорност по реда на глава осма, раздел IV от Наказателния кодекс. Няма причинени имуществени вреди, съставомерна последица от деянието, които да подлежат на възстановяване.

С оглед наличието на предвидените в закона основания и предвид императивния характер на разпоредбата на чл. 78а, ал. 1 НК съдът освободи обвиняемият от наказателна отговорност и му наложи административно наказание „глоба” в размер на 1000 лева. За да определи този размер на наказание съдът спази разпоредбата на чл. 47, ал. 1 от НК, като съобрази възрастта  на обвиняемия.

Съдът не установи наличието на смекчаващи обстоятелства.

Като отегчаващо обстоятелство в смисъл на лоши характеристични данни, съдът отчете предходните конфликти с конкретната свидетелка.

Съдът намери, че така определеният размер на наказание ще постигне целите на индивидуалната и генерална наказателноправна репресия и превенция.

По изложените съображения, Съдът

 

Р  Е  Ш  И  :

 

          ПРИЗНАВА   А.Д.А. с ЕГН ********** ***, български гражданин, женен, със средно образование, пенсионер, неосъждан ЗА ВИНОВЕН в това, че на  05.02.2017 г. около 12.00 ч.  не изпълнил заповедт за защита от домашно насилие от 03.01.2017 г. постановена по гр.д. № 3/2017 г. по описа на ЛРС с която

 

 

 

му е забранено да приближава жилището   на Д. С. А. в Л……..,.  поради което и на основание чл. 296, ал. 1 вр. с чл. 78А, ал. 5, вр. с чл. 78а, ал. 1 от НК го ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност по воденото срещу него  Бързо производство №  №48/2017 г. по описа  на РУ"Полиция" – Лом и му НАЛАГА наказание по административен ред “Глоба” в размер на 1000 /хиляда/ лева.

 Решението подлежи на обжалване и протест в 15-дневен срок от днес пред Окръжен съд град Монтана по реда на Глава ХХІ от НПК.

Препис от Решението да се изпрати на обвиняемия.

 

 

                                           РАЙОНЕН СЪДИЯ :