П Р ОТ О К О Л

гр. Лом, 30.03. 2017 г.

 

Ломски районен съд, VІІ – ми съдебен състав в публично съдебно заседание на тридесети март, две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

                                                              Председател: СОНЯ КАМАРАШКА

 

                                                        С.С.С.

                     Съдебни заседатели:   

                                                    Н.З.П.

 

при участието на секретар А.Р. и прокурор Георги Цветанов открива съдебното заседание по НОХД № 133 по описа за 2017 год. в 13.30 ч. докладвано от СЪДИЯ КАМАРАШКА.

 

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

О П Р Е Д Е Л И :

Настоящият съдия докладчик намира, че на досъдебното производство са допуснати отстраними съществени нарушения на процесуалните правила довели до ограничаване на процесуалните права на подсъдимите – Н.Г.П., В.Г.П. и М.В.К. ***, свързани с липсата на повдигнато и предявено обвинение при наличие на още едно квалифициращо обстоятелство, а именно извършване на престъплението против собствеността при условията на „повторност” по см. на чл.28, ал.1 от НК, видно от приложените справки за съдимост и на тримата подсъдими. Формулираното по този начин обвинение, при липса на задължителни реквизити в обвинителния акт, безспорно накърнява правото на защита на обвиняемите, тъй като изключва всякаква възможност правилно да се квалифицира и индивидуализира престъпната им дейност. Допуснатото процесуално нарушение съставлява основание за връщане на делото на прокурора, тъй като фактите от тази категория не могат да бъдат отстранени нито в хода на съдебното следствие, нито с крайния съдебен акт – присъдата, доколкото съдът следва да се произнесе само по повдигнатото обвинение. Отстраняването на установените непълноти е възможно в досъдебната фаза /касае се за отстранимо нарушение/, където първоначално следва да се гарантира в пълен обем правото на защита на обвиняемите, които имат право да научат за какво точно престъпление са привлечени да отговарят. Допускането на това съществено отстранимо процесуално нарушение е самостоятелно и достатъчно основание делото да се върне във фазата на ДП за отстраняването му по съответния ред, чрез законосъобразно извършване на предвидените действия, предвид характера на воденото ДП под формата на незабавно такова.

По изложените по - горе съображение и на осн. чл. 288, ал. 1, т. 1 от НПК съдът

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

ПРЕКРАТЯВА съдебното производство по НОХД 133/2017 по описа на Районен съд гр. Лом.

ВРЪЩА делото на Районна прокуратура гр. Лом за отстраняването на допуснати отстраними съществени процесуални нарушения посочени в мотивите на определението.

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба и протест в 7 - мо дневен срок от днес пред Окръжен съд гр. Монтана на осн. чл. 288, ал. 2 от НПК.

 

                                                    ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

 

                                                                                    1. С. С.

 

                                                                                   2. Н. П.

                              

                                                   СЕКРЕТАР: