ПРОТОКОЛ

 

гр.Л О М, 21.03.2017 г.

 

Ломският районен съд, наказателна колегия, шести състав в открито съдебно заседание на двадесет и първи март, две хиляди и седемнадесета година в състав.

Председател:  БОРЯНА АЛЕКСАНДРОВА

 

            при участието на секретар В.М. и прокурор Валери Илиев, сложи за разглеждане НОХД № 67 по описа за 2017 год. докладвано от съдията Боряна Александрова.

На именното повикване в 10.37 часа, се явиха:

Районна прокуратура Лом редовно призована представлявана от прокурор Валери Илиев.

Подсъдимият Д.Л.И. редовно призован, доведен от органите на Съдебна охрана се явява лично.

Явява се и назначеният на ДП служебен защитник адв.Р.Б..

По даване ход на делото.

Прокурор Илиев: Да се даде ход на делото.

Подсъдимият: Да се даде ход на делото.

 

Съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

ДАВА ход на делото.

Подсъдимият: Съгласен съм адв. Б. да ме защитава в процеса.

Съдът като съобрази становището на подсъдимия намира, че следва да бъде назначен определения на ДП служебен защитник на подсъдимия Д.Л.И., поради което

 

                 О П Р Е Д Е Л И:

 

НАЗНАЧАВА на подсъдимия Д.Л.И. за защитник, който да му окаже правна помощ по време на разглеждане на делото адв. Р.Б. ***.

Съдът снема самоличността на подсъдимия.

Д.Л.И., роден на *** ***, българин, български гражданин, живущ ***, понастоящем в Затвора в гр.Враца, неженен, осъждан с ЕГН **********.

Съдът разясни правата на подсъдимата визирани в чл. 15, 16, 55, 115, 274 и 275 от НПК, а именно, че се счита, за невинна до доказване на противното с влязъл в сила съдебен акт - присъда, да научи за какво престъпление е привлечена в това качество и въз основа на какви доказателства, да дава или не дава обяснения, да обжалва актовете на съда, накърняващи нейните права и интереси, правото на адвокатска защита, правото на отвод на състава на съда и правото на нови искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

 

Подсъдимият: Разяснени са ми правата, нямам отводи към съда секретаря и прокурора.

 

На страните се разясниха правата по чл. 274 и чл. 275 от НПК, а именно правото на отвод към състава на съда и секретаря и правото да правят нови искания по доказателствата и по реда на съдебното следствие.

Прокурор Илиев: Нямам искания за отводи на съда и секретаря, нямам искания по хода на делото и искания за доказателствата.

Адв.Б.: Нямам искания за отвод на състава на съда, секретаря и прокурора. Имам искане по реда на съдебното дирене. Със съгласието на подзащитния ми правя искане, съда да разгледа делото по реда на Глава 29 от НПК.

 

Подсъдим: Желая делото да приключи със споразумение.

Прокурор Илиев: Допустимо е искането, моля да го одобрите, това е право на подсъдимия.

 

С оглед обстоятелството, че производство по делото е насрочено по реда на Глава 27 НПК и с оглед становището на страните, че желаят да приключи със споразумение,

Съдът

О П Р Е Д Е Л И:

 

ОТМЕНЯ определението с което е насрочено производството по делото като бързо производство по реда на Глава 27 НПК.

Съдът

                            О П Р Е Д Е Л И:

 

ПРОИЗВОДСТВОТО продължава като бързо по реда на Глава 29 НПК.

         По доказателствата.

Съдът

                            О П Р Е Д Е Л И:

 

         ПРИЕМА справка за съдимост на подсъдимия Д.Л.И..

 

На основание чл. 382, ал.4 от НПК съдът запитва обвиняемия разбира ли обвинението, признава ли се за виновен, разбира ли последиците от споразумението, а именно, че одобрено от съда има сила на влязла в сила присъда, съгласен ли е с тях и доброволно ли  го е подписал:

 

Подсъдимият Д.Л.И.: Разбирам обвинението и се признавам за виновен. Разбирам последиците от Споразумението, че одобрено от съда има сила на влязла в сила присъда, съгласен съм с тях  и с определеното ми наказание и доброволно съм го подписал.

 

 

 

ПОДСЪДИМ:          

                                                                       / Д.Л.И. /

 

 

С оглед заявеното от подсъдимият съдът намира, че няма процесуална пречка да подложи на обсъждане в днешното съдебно заседание споразумение между страните по реда на чл.384 и сл. от НПК.

 

Прокурор Илиев: Госпожо председател, поддържам така представеното споразумение намирам, че не противоречи на закона и морала, моля да постановите определение с което го одобрите.

Адв.Б.: Уважаема госпожо съдия, поддържам споразумението което съм подписал лично, подписа положен под споразумението е мой и моля да го одобрите.

Подсъдимият: Разбирам обвинението, признавам се за виновен, подписал съм споразумението, желая съдът да го одобри.

 

На основание чл. 382, ал.6 от НПК, съдът

 

         О П Р Е Д Е Л И :

 

ВПИСВА в съдебния протокол съдържанието на постигнатото Споразумение от представителя на обвинението прокурор Валери Илиев и адв. Р.Б. от МАК за решаване на делото.

 

На 21.03.2017 г. по предложение на защитата се постигна и сключи настоящото споразумение за решаване на производството по НОХД № 67/2017 г. на Районен съд Лом, образувано по обвинителен акт от 23.02.2017 г. по прокурорска преписка вх. № 1621/2016 г. по описа на Районна прокуратура гр. Лом, респективно досъдебно производство  № 728/2016 г. по описан на РУ „Полиция”  гр. Лом, при условията на чл. 384 и сл. от НПК.

                 I.СТРАНИ :

    Споразумението се сключи между : Районна прокуратура гр. Лом, представлявана от ВАЛЕРИ ИЛИЕВ – прокурор при Районна прокуратура гр. Лом и адвокат Р.Б. от Адвокатска колегия гр. Монтана, като  защитник на подсъдимия Д.Л.И. с ЕГН ********** ***;

      II.УСЛОВИЯ :

1.Подсъдимия по делото е обвинен в престъпление по чл. 343в, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК, като същото не попада в хипотезата на чл. 381, ал. 2 от НПК, поради което се явява допустимо.

2.Причинени имуществени вреди от престъплението НЯМА.

3.На страните са известни и същите се съгласяват с правните последици от споразумението и те са съгласни с тях, а именно, че същото след одобряването му с определение от съда съгласно чл. 381, ал. 1 от НПК, то е окончателно и има последиците на влязла в сила осъдителна присъда.

 

ПРОКУРОР:………………… ЗАЩИТНИК:  …………………………….                                                              

          (Валери Илиев)                                    (Р.Б.)

 

 

       III.ПРЕДМЕТ И УСЛОВИЯ НА СПОРАЗУМЕНИЕТО:

1.С настоящето споразумение страните се съгласяват наказателното
производство по делото да бъде решено със споразумение и да не се провежда съдебно производство по общия ред.

   2.Страните се споразумяват че Д.Л.И. с ЕГН ********** ***,  род. на *** г. в гр. Белоградчик, българин, българско гражданство, неженен, осъждан,

Е ВИНОВЕН В ТОВА, ЧЕ :

  На 21.10.2016 г. около 00,10 часа на път III-818, км. 35+300 в посока на движение с. Долни Цибър гр. Вълчедръм     , управлява МПС лек автомобил „Опел-Астра” с ДК № *** собственост на В.Р.Й. от гр. ***, без да притежава свидетелство за управление на МПС, след като е наказван по административен ред за същото с наказателно постановление № 16-0242-000201/ 08.07.2016 г. на Началника на РУ Белоградчик връчено лично на 16.09.2016 г. и влязло в законова сила на 23.09.2016 г. и от налагането на административното наказание не е изтекла една година - ПРЕСТЪПЛЕНИЕ по чл. 343в, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК;

 

        IV.ВИД И РАЗМЕР НА НАКАЗАНИЕТО :

 

Страните се споразумяват вида и размера на наказанието на подсъдимия Д.Л.И. с ЕГН **********, да бъде определено при условията на чл. 55 от НК, като -на основание чл. 343в, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК да бъде  „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от „СЕДЕМ месеца”, което да изтърпи ефективно в затворническо общежитие от закрит тип;

     -на основание чл. 55, ал. 3 от НК не се налага кумулативно предвиденото наказание „ГЛОБА от ПЕТСТОТИН до ХИЛЯДА И ДВЕСТА лева”;

-разноските по делото са за сметка на подсъдимия, който се задължава да заплати в полза на Националното Бюро за правна помощ гр.София адвокатско възнаграждение, за определения от АС гр.Монтана и назначен за негов защитник адвокат Р.В.Б. с ЕГН **********, което адвокатско възнаграждение ще бъде в размер, който ще бъде определен по реда на Наредбата за заплащане на правната помощ /ДВ бр. 5 от 17 януари 2006 год./ от НБПП с решение, постановено след приключване на настоящото производство и отчитане на предоставената правна помощ.

 

        V.ДРУГИ УСЛОВИЯ :

 

        1. Разноските по делото, включително и тези на досъдебната му фаза са за сметка на подсъдимия.

 

 

ПОСТИГНАЛИ СПОРАЗУМЕНИЕТО :

 

ЗА ЛРП:……………………              ЗА ЗАЩИТАТА:  ………………………                                                             

(Валери Илиев)                                         (адвокат Р.Б.)

 

 

ДЕКЛАРАЦИЯ

 

Подписаният Д.Л.И. с ЕГН **********,   : д е к л а р и р а м, че с това споразумение съм съгласен, разбирам последиците от него и съм съгласен с тях, като се отказвам от разглеждане на делото против мен по общия ред, и по добра воля го подписвам лично.

 

                                    ДЕКЛАРАТОР: ………………

                                                (Д.Л.И.)

 

 

Съдът като взе предвид постигнатото споразумение между прокурора Валери Илиев, защитника адв.Р.Б. и подс. Д.Л.И. намира, че същото съгласно разпоредбата на чл. 382, ал.7 от НПК не противоречи на закона и морала, поради което

                                    

 О П Р Е Д Е Л И:

 

ОДОБРЯВА постигнатото споразумение от 21.03.2017 г. по НОХД №67/2017 г. по описа на ЛРС, между Районна прокуратура гр. Лом  представлявана от районен прокурор Валери Илиев от една страна и от друга страна адвокат Р.Б. – защитник на обв. Д.Л.И. ***, за следното:

По силата на споразумението Д.Л.И. с ЕГН ********** ***,  род. на *** г. в гр. Белоградчик, българин, българско гражданство, неженен, осъждан, го признава за ВИНОВЕН в това, че: на 21.10.2016 г. около 00,10 часа на път III-818, км. 35+300 в посока на движение с. Долни Цибър гр. Вълчедръм, управлява МПС лек автомобил „Опел-Астра” с ДК № *** собственост на В.Р.Й. от гр. ***, без да притежава свидетелство за управление на МПС, след като е наказван по административен ред за същото с наказателно постановление № 16-0242-000201/ 08.07.2016 г. на Началника на РУ Белоградчик връчено лично на 16.09.2016 г. и влязло в законова сила на 23.09.2016 г. и от налагането на административното наказание не е изтекла една година, поради което на основание чл. 343в, ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК и при условията на чл. 55 от НК, МУ НАЛАГА наказание „ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА за срок от „СЕДЕМ месеца”, което да изтърпи ефективно в затворническо общежитие от закрит тип; при режим”строг.”

     -на основание чл. 55, ал. 3 от НК не се налага кумулативно предвиденото наказание „ГЛОБА от ПЕТСТОТИН до ХИЛЯДА И ДВЕСТА лева”.

 

ОСЪЖДА подсъдимия Д. Л.И. със снета по делото самоличност да заплати в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на Районен съд гр.Лом 5 лв. /пет лева/ при служебно издаване на изпълнителен лист.

 

ПРЕКРАТЯВА наказателното производство по НОХД № 67/2017 г. по описа на ЛРС, поради решаване на делото със споразумение.

 

ОПРЕДЕЛЕНИЕТО е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.

                                              

            

 

По въпроса за мярка за неотклонение по отношение на подсъдимия  съдът няма да се произнася тъй като такава не е взета на досъдебното производство.

 

 

Протоколът приключи в 10.55 ч. и се изготви в съдебно заседание.

                                           

РАЙОНЕН СЪДИЯ:

 

                                                        СЕКРЕТАР: