НАХД № 58/17г. МОТИВИ :

 

       Производството е образувано по внесено в ЛРС Постановление за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК на обвиняемият И.В.С. ***, за това, че на 11.02.2017г. около 15,30ч. в гр.Лом, по ул.”Софийска” управлява МПС – лек автомобил, марка „Фолксваген”, модел „Пасат”, с рама № WVWZZZ3BZWP280642, неустановена собственост, което не е регистрирано по надлежния ред – престъпление по чл.345, ал.2 от НК. 

       Представителят на ЛРП в с.з. поддържа изготвеното Предложение, като намира, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява, че обвиняемият е извършил престъплението по чл.345, ал.2 от  НК и предлага на съда да го освободи от наказателна отговорност, като и наложи административно наказание по смисъла на чл.78а от НК “Глоба” в минималния размер предвиден в закона.

       Обвиняемият редовно призован се явява лично. Признава се за виновен и дава кратки обяснение за обстоятелствата, при които е извършил престъпното деяние.

       Доказателствата по делото са писмени - събраните по ДП 56/17г. по описа на РУ МВР гр.Лом писмени доказателства, приети и приобщени от съда по реда на чл.378, ал.2 от НПК.

       Съдът, след като се запозна с направеното предложение на ЛРП, събраните по делото писмени доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на  страните, намери за установено следното :

       Обвиняемият И.В.С. е млад човек, с чисто съдебно минало.

        На 11.02.2017г. полицейските служители при ЗЖУ гр.Монтана свидетелите Р. П., Х. Р. и К. П.  били дежурни по график на територията на гр.Лом. Около 16,40ч. се движели по ул.”Софийска” когато пред тях забелязали да си движи лек автомобил, марка „Фолксваген”, модел „Пасат”, червен на цвят.  Тъй като автомобилът бил без регистрационни табели, св.Р. подал на водача, който управлява автомобила светлинен и звуков сигнал, и автомобилът бил спрян за проверка. По време на извършената проверка полицейските служители установили, че автомобила се управлява от обв.С., който не представил, както лични документи, така и документи за управлявания от него автомобил. С оглед констатациите от проверката, извършилите я сигнализирали дежурния ОДЧ при РУ гр.Лом, който на място изпратил полицейските служители при РУ гр.Лом – св.Ц. Ц. и Б.Л., които съставили АУАН на водача на автомобила.                                

      От представената Служебна бележка от РУ гр.Лом се установило, че лек автомобил, марка „Фолксваген”, модел „Пасат”, с рама № WVWZZZ3BZWP280642 е с неустановена собственост, и не е регистриран по надлежния ред.

        Съдът намира, че по безспорен и категоричен начин е установено, че обвиняемият И.В.С. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.345, ал.2 от НК, а именно, че на 11.02.2017г. около 15,30ч. в гр.Лом, по ул.”Софийска” управлява МПС – лек автомобил, марка „Фолксваген”, модел „Пасат”, с рама № WVWZZZ3BZWP280642, неустановена собственост, което не е регистрирано по надлежния ред.

       Законодателят е предвидил за така извършеното престъпление в нормата на чл.343в, ал.2 от НК наказание „До една година лишаване от свобода” или „Глоба” в размер от 500лв /петстотин лева/ до 1 000лв /хиляда лева/.

       Извършеното престъпление е от категорията на т.нар. “формалните престъпления”, и с него няма причинени имуществени вреди, които да подлежат на възстановяване.

       Обвиняемият не е осъждан и е с чисто съдебно минало.

       В случаят съдът намира, че са налице всички предвидени в закона предпоставки за приложение на нормата на чл.78а от НК, за това го освободи от наказателна отговорност за така извършеното престъпление, като му наложи административно наказание  “Глоба” в минималният размер от 1 000.00лв /хиляда лева/, което следва да заплати в полза на държавата. При определяне размера на административното наказание съдът взе предвид направените от обвиняемият в хода на досъдебното и съдебно производство самопризнания, материалното му положение и имотно състояние, както и здравословното му състояние.

       Съдът напълно споделя доводите на представителя на ЛРП, че с така наложеното административно наказание „Глоба” ще се постигне най-вече генералната превенция, а именно да се въздейства предупредително и възпитателно на останалите членовете на обществото да спазват законите в страната и установения правен ред.

       Водим от горното съдът постанови решението си.

 

 

                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ :