Р Е Ш Е Н И Е

 

Гр. Лом, 06.04.2017г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

РАЙОНЕН СЪД – гр.ЛОМ, VІІ - ми съдебен състав в публично съдебно заседание на пети април през две хиляди и седемнадесета година в състав:

 

                    ПРЕДСЕДАТЕЛ: Соня Камарашка

 

При секретаря А.Р., като разгледа докладвано от съдия Камарашка АНД №89 по описа за 2017 година, за да се произнесе, взе предвид следното:

 

Производството е по чл. 59, ал. 1 и сл. от ЗАНН.

 

С Наказателно постановление № 15-0294-000466 от 10.12.2015 година на Началника на РУ Полиция гр.Лом към ОД МВР гр.Монтана упълномощен със Заповед №301з-150/23.01.2015год. на Директора на ОД МВР гр.Монтана на Ц.С.И. с ЕГН ********** *** е наложено административно наказание глоба в размер на 400.00лева (четиристотин лева), за виновно нарушение разпоредбата на чл.315, ал.1, т.1 от Кодекса за застраховането /отм./

Недоволен от издаденото Наказателно постановление, е останал Ц.С.И. с ЕГН ********** ***, който в съдебно заседание, редовно призован се явява лично, като поддържа жалбата, моли да бъде отменено или намалено наложеното наказание.

Въззиваемата страна редовно призована, не се явява, не изпраща представител и не взема становище по жалбата.

Въззивният съд, като взе предвид събраните по делото писмени и гласни доказателства, доводите на страните, посочените в жалбата основания и писмените становища, намира за установено следното:

Жалбата е допустима: подадена в срока по чл.59, ал.2 от 3АНН в съответствие с изискуемото от Закона съдържание и от страна, имаща правен интерес и процесуална възможност за въззивно обжалване, а разгледана по същество се явява НЕОСНОВАТЕЛНА.

Съдът, като взе предвид становищата на страните и събраните по делото писмени и гласни доказателства, намира за установено следното от фактическа страна:

На 11.11.2015год. свидетелите Б.Д.Б. и С.Л.М. *** се намирали в с.Дългоделци, на ул.”Георги Д.”, където извършвали контрол по спазване на разпоредбите на ЗДвП и КЗ. Около 12,45 часа спрели за проверка лек автомобил марка „Нисан”, модел „Терано” с рег. *** собственост на Е. Л. ***. При извършената проверка било установено, че лекия автомобил се управлявал и ползвал от Ц.С.И. ***, без да има сключен и действащ договор за задължителна застраховка „гражданска отговорност” на автомобилистите.

Във връзка с констатираното от Б.Д.Б. – мл. автоконтрольор при РУ Лом, в присъствието на свидетеля /очевидец и присъствал при установяване на нарушението и съставянето на акта/ С.Л.М., на нарушителя Ц.С.И. *** е съставен акт за установяване на административно нарушение №64/КЗ от 11.11.2015год., в който е описано констатираното при проверката нарушение, като е изписано виновно нарушение на чл.315, ал.1, предл.2 от КЗ /отм./.

АУАН е предявен на нарушителя, като във възражение същия собственоръчно е написал, че „нямам възражения, ще сключа застраховка”.

В срока по чл.44, ал.1 от ЗАНН от нарушителя не е депозирано възражение по съставения АУАН.

Наказващият орган Началник на РУ Полиция гр.Лом към ОД МВР гр.Монтана упълномощен със Заповед №301з-150/23.01.2015год. на Директора на ОД МВР гр.Монтана, на основание чл.320, ал.2 от КЗ е издал Наказателно постановление № 15-0294-000466 от 10.12.2015 година, на нарушителя Ц.С.И. ***, за това, че на 11.11.2015год. около 12,45 часа в с.Дългоделци, на ул.”Георги Д.”, път втори клас №11, като неправоспособен водач на лек автомобил марка „Нисан”, модел „Терано” с рег. *** собственост на Е. Л. ***, като ползвател на МПС-то, няма сключен действащ договор за задължителна застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите е извършил: управлявал МПС, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка гражданска отговорност на автомобилистите.

В НП е посочено виновно нарушение на чл.315, ал.1 от КЗ /отм./ и е наложено административно наказание глоба в размер на 400.00лева /четиристотин лева/, на основание чл.53 от ЗАНН и чл.315, ал.1,т.1 от КЗ /отм./.

НП е връчено от СДВР на жалбоподателя на 06.02.2017 год.

Жалбата е подадена на 06.02.2017год., видно от входящия печат, чрез Началник ОПП-СДВР до Районен съд гр.Лом.

От правна страна:

Жалбата е депозирана от легитимна страна, в предвидения от законодателя преклузивен срок и срещу наказателно постановление от категорията на обжалваемите, поради което се явява процесуално допустима, а разгледана по същество се явява неоснователна.

Съгласно чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние (действие или бездействие), което нарушава установения ред на държавното управление, извършено е виновно и е обявено за наказуемо с административно наказание, налагано по административен ред.

По делото жалбоподателят не оспорва факта, че е управлявал автомобила без наличие на сключена задължителна застраховка „Гражданска отговорност”.

Жалбоподателят и водач на провереното МПС, на което собственик към датата на деянието е лицето Е. Л. *** не е оспорил липсата на застраховка.

Съдът намира, че по делото е безспорно установено и доказано, както от свидетелските показания така и от твърденията на жалбоподателя, че същия е управлявал автомобила без задължителната застраховка "Гражданска отговорност".

Съгласно разпоредбата на чл.249, т.1 от КЗ, застраховката "Гражданска отговорност" е задължителна. Съгласно разпоредбата на чл.315, ал.1 от КЗ е предвидена санкция за лице, което управлява моторно превозно средство, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите. Следователно тази разпоредба съдържа и материална разпоредба относно ползващото автомобила лице, в настоящия случай жалбоподателя Ц.С.И. ***.

В този смисъл, съдът намира, че жалбоподателят е извършил посоченото в чл.315, ал.1 от КЗ нарушение, като е управлявал МПС - лек автомобил марка „Нисан”, модел „Терано” с рег. *** собственост на Е. Л. ***, без да е имало сключена задължителна застраховка „гражданска отговорност”.

Така описаната фактическа обстановка се подкрепя напълно от събраните по делото доказателства – писмени и гласни, които установяват по категоричен начин, че на посочената дата и час нарушителят е нямал сключен договор за застраховка. Свидетелските показания на Б.Д.Б. и С.Л.М., съдът кредитира изцяло, като последователни, непротиворечиви, логични и в съответствие с личните възприятия и писмените доказателства по делото, без индиция за заинтересованост, като дадени след предупреждение за наказателна отговорност.

Нарушението е извършено умишлено, доколкото водачът на автомобила е знаел, че го управлява без сключена гражданска отговорност, доколкото поемайки управлението на автомобила е бил длъжен да се увери в наличието на застрахователен договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност", което съгл. чл.261, ал.1 от КЗ, действал към момента на нарушението, става със застрахователна полица и знак, който се издава от Гаранционния фонд.

Преди преценката на законосъобразността на наложеното наказание следва да се прецени и дали описаното по – горе нарушение е такова и по действащия вече нов Кодекс на застраховането, доколкото считано от 01.01.2016г. е в сила напълно нов Кодекс за застраховането, който отменя действалия преди него. Необходимостта от съобразяване на наличието на идентични разпоредби в двата кодекса произтича от разпоредбата на чл.3, ал.2 от ЗАНН, съгласно която следва да се приложи най - благоприятния режим за нарушителя. Съгласно чл.11, ал.3 от Закона за нормативните актове, старият Кодекс за застраховането е изгубил своето действие по силата на разпоредбата на § 34 от Преходни и заключителни разпоредби на КЗ. Новият кодекс също съдържа разпоредба относно задължението за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите. Това е разпоредбата на чл.483, ал.1, т.1 от КЗ. Съгласно разпоредбите на новия Кодекс за застраховането в чл.638, ал.1 от него е предвидена санкция за лице по чл. 483, ал.1, т.1 от КЗ, което не изпълни задължението си да сключи задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите и на което се налага наказание глоба от 250.00 лв. – за физическо лице. В новия кодекс за разлика от стария, където в чл. 315, ал.1 от КЗ отм. се предвиждаше еднакъв размер на санкцията, както за лице, което не изпълни задължението си да сключи задължителна застраховка по чл.249, т.1 или т.2 от КЗ, така и за лице което управлява моторно превозно средство, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност". В настоящия кодекс тези две категории задължени лица – собственикът на МПС-то и лицето, което управлява съответното МПС са диференцирани и разделени. В нормата на чл. 638, ал.1 от КЗ е предвидена санкция за собственика на автомобила, който ако не изпълни задължението си да сключи задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, се наказва с глоба от 250.00 лв. – за физическо лице и имуществена санкция от 2000.00 лв. – за юридическо лице или едноличен търговец.

В чл.638, ал.3 от КЗ е предвидено наказание за лице, което не е собственик и управлява моторно превозно средство, във връзка с чието притежаване и използване няма сключен и действащ договор за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите. За това лице е предвидено наказание глоба от 400.00 лв. тази разпоредба е идентична с разпоредбата на чл. 315, ал.1, т.1, втората хипотеза от отменения КЗ по този начин се предвижда наказание за лицето, което управлява МПС-то, но не е негов собственик. Предвиденото за това нарушение наказание е напълно идентично и с минималният размер на наказанието, което предвиждаше отменения чл.315, ал.1, т.1 от КЗ /отм./, а именно глоба в размер на 400.00лв.

Следователно в настоящето производство, след преценка на съставомерността на деянието и неговото наказание се установява, че нормите по отменения и настоящия Кодекс за застраховането са идентични и не може да се говори за по – благоприятен закон.

В АУАН и в НП е направено достатъчно подробно и ясно описание на нарушението и фактическите обстоятелства, при които то е извършено, поради което не се е стигнало до неразбиране от страна на лицето за какво го санкционират, съответно не е нарушено по никакъв начин правото му да организира и осъществи защитата си в пълен обем. Предвид гореизложеното, въззивния съд намира, че в случая не е налице нарушение на чл.57, ал.1, т.5 от ЗАНН, респективно на процесуалните правила, имащи за последица незаконосъобразност на така издаденото наказателно постановление. Налице е пълно съответствие между описанието на нарушението от фактическа страна и законовите разпоредби, които се твърди да са били нарушени, а приложената от административнонаказващия орган санкционна норма напълно съответства на установеното нарушение.

В случая не са налице предпоставките за приложение на чл. 28 от ЗАНН. Нормата е императивна и възвежда задължително поведение за водачите на МПС. От друга страна съдът намира, че фактическите обстоятелства, свързани с настоящия случай, не указват на маловажност по смисъла на чл. 28 от ЗАНН, особено като се има предвид характерът на този вид административно нарушение. За да е налице "маловажен случай" на административно нарушение, то следва извършеното нарушение с оглед на липсата или незначителността на вредните последици или с оглед на други смекчаващи обстоятелства да представлява по-ниска степен на обществена опасност в сравнение с обикновените случаи на нарушение от съответния вид. Съдът намира, че в хода на производството не се изтъкнаха доводи и не се ангажираха доказателства, които да сочат на по-ниска степен на обществена опасност на извършеното нарушение в сравнение с обикновените случаи.

В обобщение на гореизложеното, съдът намира, че наложеното от административно наказващия орган наказание е справедливо, законосъобразно и кореспондиращо с новата разпоредба на чл.638, ал.3 от КЗ, поради което следва да бъде потвърдено, като правилно и законосъобразно.

По изложените мотиви, съдът намира, че издаденото наказателно постановление следва да бъде потвърдено.

Ето защо и на основание чл.63, ал.1 от 3АНН Районен съд гр.Лом

 

 Р  Е  Ш  И  :

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 15-0294-000466 от 10.12.2015 година на Началника на РУ Полиция гр.Лом към ОД МВР гр.Монтана упълномощен със Заповед №301з-150/23.01.2015год. на Директора на ОД МВР гр.Монтана с което на жалбоподателя Ц.С.И. с ЕГН ********** *** му е наложено административно наказание глоба в размер на 400.00лева (четиристотин лева), за виновно нарушение разпоредбата на чл.315, ал.1,т.1 от Кодекса за застраховането /отм./.

 

РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване по реда на глава ХІІ от АПК пред Административен съд гр.Монтана, на основанията предвидени в НПК в 14-дневен срок от съобщението на страните.

 

След влизане в сила на решението, препис от същото да се изпрати на Началника на РУ гр.Лом, за сведение.

 

 

           Председател: