Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 

                                 

 

             

                                                          

 

                                     

                                         18.05.2017г., гр.Лом

     

 

                             В   И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А

 

 

           РАЙОНЕН СЪД гр.Лом, ІV-ти граждански състав в публичното заседание на седми март две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

 

                                                     ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОРИСЛАВА СЛАВЧЕВА

 

 

          при секретар Даниела Ценкова като разгледа докладваното от съдията  гр.дело № 200/2016г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното: 

 

        Производството е образувано по Искова молба от Ц.Г.С. с ЕГН ********** ***»******, обл.Монтана против Б.А.Г. с ЕГН ********** ***, Б.Г.Г. с ЕГН ********** ***, Н.Г.Г. с ЕГН ********** ***, В.Г.Г. с ЕГН **********, чрез К.Н.Г. с ЕГН **********, като майка и законна представителка, от с.*****, обл.монтана, К.Н.Г. ЕГН **********,***, М.И.А. с ЕГН ********** ***, П.Б.Г. с ЕГН ********** *** и Л. Б. Р. с ЕГН ********** ***.

         Исковата молба е с правно основание чл. 69, ал.1 ЗН във вр. с чл.34, ал.1 ЗС и чл. 341 и сл. ГПК.

          В Исковата молба се твърди, че ищцата заедно с ответниците по делото са единствените преки и законни наследници на Г.А. П. – бивш жител ***, починал на 26.01.1990г., видно от Акт за смърт № 4 от 26.01.1990г. и Удостоверение за наследници изх.№ 170/30.11.2015г. на Община Лом.

       Преди смъртта си наследодателят им е притежавал следната земеделска земя в землището на с.Замфир, обл.Монтана – Нива от 8,300дка, четвърта категория, местността „Върха” в землището на с.Замфир, обл.Монтана, имот № 510021 по плана за земеразделяне на с.с. при граници и съседи: имот № 510022 нива на „Агриво” ООД, имот № 510006-нива на наследниците на П. К. П., имот № 510007-нива на свещеник Х. К. Х., имот № 510020-нива на Г. М. С. и имот № 000079 – полски път на Община.

       Данъчната оценка на имота е 1 220лв.

       Тъй като страните не могат доброволно да си поделят съсобствените имоти, за тях е възникнал интерес от предявяването на настоящия делбен иск.

       За това се иска: да бъде допусната и извършена съдебна делба по отношение на съсобственият им имот, съобразно правата им по закон.

       В срока по чл. 131, ал. 1 ГПК писмен отговор е постъпил от ответниците Б.А.Г., Б.Г.Г., К.Н.Г., лично и като майка и законен представител на малолетния В.Г.Г.,М.И.А., П.Б.Г., чрез пълномощника си адв.П.П. от МАК, в който вземат становище, че предявеният иск за делба е недопустим, тъй като ищцата с Молба от 03.10.2000г. се е отказала от наследството оставено и от своя баща и наследодател Г.А. П. и този отказ е вписан в специалната книга за откази от наследство с Определение № 94/03.10.2000г. на ЛРС, за което има издадени и Удостоверение № 336/03.10.2000г.

       В съдебно заседание страните са редовно призовани.

       Ищцата се явява лично и с назначеният и от съда проц.представител адв.А.Л. от МАК, която от нейно име поддържа предявеният иск за делба и моли съда да постанови решение с което допусни делба на посочения в ИМ имот, съгласно приложеното Удостоверение за наследници.

      Ответниците Б.А.Г., М.И.А. и П.Б.Г. се явява лично и с адв.П.П. от МАК, който взема становище за недопустимост на иска за делба, тъй като ищцата няма качеството на съделител на процесния имот, с оглед на направения отказ от наследството оставено след смъртта на общия им наследодател.

        Ответницата Л. Б. Р. се явява лично, взема становище, че двете с ищцата са се отказали от останалото наследство още преди години, за което имат издадени удостоверения.

         Съдът, след преценка на изложеното в исковата молба, становищата на страните и събраните по делото доказателства, прие за установено следното от фактическа страна:

         Г.А. П.–бивш жител ***, след смъртта си на 26.01.1990г., съгласно Акт за смърт № 0004/29.01.1990г. на Кметство с.Замфир, обл.Монтана, е оставил посочените в Удостоверение изх.№ 170/30.11.2015г. наследници :

         1./ Я. Н. П.- съпруга, починала на 05.07.1993г.

         2./ Ц.Г.С. – дъщеря,

         3./А. Г.А.–син, починал на 19.09.2004г., с наследници :

              3.1./ Б.А.Г.-син,

              3.2./ Я. А.Г.-син, починал на 16.06.1979г.,

              3.3./ Г.А.Г. – син, починал на 08.04.2013г., с наследници:

                      3.3.1./ Б.Г.Г.-син,

                      3.3.2./ В.Г.Г.-син,

                      3.3.3./ Н.Г.Г.-син,

                      3.3.4./ К.Н.Г.-съпруга,

          4./Б. Г.А. – син, починал на 25.07.1996г., с наследници :  

              4.1./ М.И.А.-съпруга,

              4.2./ П.Б.г.-син,

              4.3./ Л. Б.Р.-дъщеря. 

        С Решение на ПК гр.Лом № 04 от 12.10.1997г. за възстановяване правото на собственост върху земеделски земи, съгласно плана за земеразделяне в землището на с.Замфир, общ.Лом на наследниците на Г.А. П.-бивш жител ***, съгласно плана за земеразделяне в землището на с.Замфир, е възстановена собствеността върху следния имот :

        1. Нива от 8,300дка, четвърта категория, местност „Върха”, имот № 510021, при граници и съседи:  

            - имот № 510022 нива на „Агриво” ООД,

            - имот № 510006-нива на наследниците на П. К. П.,

            -  имот № 510007-нива на свещеник Х. К. Х.,

            - имот № 510020-нива на Г. М. С.,

             - имот № 000079 – полски път на Община Лом.

         Видно от издаденото Удостоверение № 336 от 03.10.2000г. на РС гр.Лом,  с Молби от 03.10.2000г. ищцата Ц.Г.С. с молба от 03.10.2000г. се е отказала от наследството на Г.А. П.-бивш жител ***, починал на 26.01.1990г., който отказ от приет от съда и е записан в Специалната книга за откази от наследство с Определение № 94 от 03.10.2000г. на ЛРС.

          Видно от издаденото Удостоверение № 335 от 03.10.2000г. на РС гр.Лом, с Молба от 03.10.2000г.  ответницата по делото л. Б. Р. се е отказала от наследството оставено от нейния баща Б. Г.А.-бивш жител ***, починал на 25.07.1996г., който отказ е приет от съда и вписан в Специалната книга за откази от наследство с Определение № 93 от 03.10.2000г. на ЛРС. 

        При  така установените факти, съдът направи следните правни изводи:

        Очертаният с исковата молба предмет на делба следва да включва общи права на ищеца и ответниците от един и същ вид-вещното право на собственост върху недвижим имот.

        В случая с поглед на направените откази от наследство от страна на ищцата Ц.Г.С. и ответницата Л. Б. Р. такива общи права върху въпросните имот не са налице.

           Отказът от наследство е едностранен формален акт, който се извършва с писмено заявление, адресирано до този районен съдия, в района на който е открито наследството /последното местожителство на наследодателя, съгласно чл.1 от Закона за наследството/ и се вписва в особената книга за приемане и отказ от наследство при същия съд. Подписът върху заявлението за отказ от наследство обаче може да бъде удостоверен от всеки нотариус в страната, а не задължително от такъв, чийто район на действие съвпада с районния съд по мястото на откриване на наследството. Отказът от наследство произвежда действие от датата на вписването му в особената книга при районния съд - до вписването на отказа в особената за това книга се счита, че няма отказ от наследство, дори и декларацията или заявлението за отказ да са с нотариално удостоверен подпис.

        Съгласно ТР № 148/10.12.1986г. на ОСГК на ВКС, считано от момента на откриване на наследството и във всеки един момент след това,отреклият се от наследство никога не е  придобивал и  не е притежавал права от наследството. Според чл.48 от ЗН, наследството се  придобива с приемането му. В равна степен това важи и за отреклия се от наследство. Отказалият се от наследство в нито един момент след откриването му не е имал права върху него. Както приемането на наследството произвежда действие от момента на откриване на наследството, така и отказа от наследство, независимо от начина и момента на вписването му, произвеждат действие от момента на откриване на наследството

         В конкретният случай е налице валиден отказ от наследство от страна на ищцата по отношение на наследството останало от нейния баща. Този отказ е приет от съда и вписан в особената книга при ЛРС, с влязъл в сила съдебен акт – Определение № 93 от 03.10.2000г. на ЛРС.

        В хода на производството процесуалният представител на ищцата направи опит за оспорване на така направения отказ от наследство, както и предяви устен иск за унищожаването му. Това искане бе оставено без уважение от съда, с оглед на изчерпателно посочените в нормата на чл.343 от ГПК преюдициалните въпроси, които биха могли да се разглеждат в делбеното производство.

       По разбиране на съда в случая преди образуване на настоящето делбено производство, ищцата е следвало да предяви иск за обявяване на нищожност на отказа от наследство и едва след произнасянето на съда по този иск с влязъл в сила съдебен акт е имала правната възможност да предяви иск за делба на въпросният имот.

       В случая позоваването на съдебната практика, а именно Постановление на Пленума на ВС № 7/73г. няма отношение към казуса, тъй като в нормата на чл.343 от ГПК са посочени изчерпателно всички искове, които могат да се разгледат в делбеното производство.

       По силата на чл.344 ГПК, решението по допустимостта на делбата отговаря на въпроса: има ли общ имот и кои са съсобствениците. Това означава, че в производството по допускане на делба се решава въпросът за собствеността. С направеният от ищцата отказ от наследството останало от нейния баща Г.А. П., последната не се явява съсобственик на посоченият недвижим имот, чиято съдебна делба се иска.

       Предвид изложеното, съдът намира, че исковата претенция за делба следва да се отхвърли като неоснователна поради липса на съсобственост между страните по отношение  на процесния недвижим имот.

        Ищцата следва да заплати по сметка на ЛРС следващата се държавна такса, съгласно Тарифата за държавните такси, които се събират от съдилищата по ГПК, при отхвърлен иск за делба, в размер на 25лв.

        Водим  от изложеното, съдът

 

 

 

                                Р     Е     Ш     И    :

 

         

 

           ОТХВЪРЛЯ предявения от Ц.Г.С. с ЕГН ********** ***»*****, обл.Монтана против Б.А.Г. с ЕГН ********** ***, Б.Г.Г. с ЕГН ********** ***, Н.Г.Г. с ЕГН ********** ***, В.Г.Г. с ЕГН **********, чрез К.Н.Г. с ЕГН **********, като майка и законна представителка, от с.*****, обл.монтана, К.Н.Г. ЕГН **********,***, М.И.А. с ЕГН ********** ***, П.Б.Г. с ЕГН ********** *** и Л. Б. Р. с ЕГН ********** ***, иск с правно основание чл.34 от ЗС за делба на недвижим имот № 510021, представляващ „Нива” от 8,300дка, четвърта категория, местност „Върха”, при граници и съседи:  имот № 510022 нива на „Агриво” ООД,  имот № 510006-нива на наследниците на П. К. П.,  имот № 510007-нива на свещеник Х. К. Х.,  имот № 510020-нива на Г. М. С.,  имот № 000079 – полски път на Община Лом,  като НЕОСНОВАТЕЛЕН.

        ОСЪЖДА Ц.Г.С. с ЕГН ********** ***»******, обл.Монтана да заплати по сметка на РС гр.Лом следващата се държавна такса при отхвърляне на иска за делба в размер на 25лв.

         Решението подлежи на обжалване в двуседмичен срок от съобщаването му на страните пред Окръжен съд гр.Монтана.

 

                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ :