Р Е Ш Е Н И Е

гр. Лом, 04.05.2017 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ЛОМСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, пети състав, в открито съдебно заседание на четвърти май, две хиляди и седемнадесета година, в състав:

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: Албена Миронова

 

При участието на секретаря Р.Д. и прокурора Ели Лазарова, като разгледа  НОХД № 517 по описа за 2016 година, докладвано от съдията Миронова, взе предвид следното:

Производството е по реда на Глава ХХVІІІ от НПК.

Делото е образувано по внесен от Районна прокуратура Лом Обвинителен акт, срещу Н.Т.А., роден на *** ***, със средно образование, българин, български гражданин, неженен, безработен, неосъждан, с ЕГН **********, за това, че на 16.08.2016 год., в гр. Лом, си служил с контролни знаци – регистрационна табела № 576 JRF, монтирана на управляваното от него моторно превозно средство – мотоциклет, м. Рекс, мод. 50, с рама № 56052, негова собственост, която регистрационна табела е издадена за друго превозно средство, неустановена марка и модел – престъпление по чл. 345 от НК.

В съдебно заседание представителят на ЛРП поддържа предложението и счита, че са осъществени от обвиняемия обективните и субективни признаци на престъплението, в което е обвинен, както и предпоставките на чл. 78а НК за освобождаването му от наказателна отговорност с налагане на административно наказание – глоба, като предвид данните за личността на обвиняемия предлага тя да бъде определена в размер от 1500 лв.

Подс. Н.Т.А. се явява лично и с адв. П.П., МАК, дава обяснения и моли да бъде постановено оправдателно решение.

Доказателствата са писмени и гласни и като ги прецени поотделно и в цялостна съвкупност, съдът установи:

От фактическа страна:

Обвиняемият-нарушител Н.Т.А. е роден на *** ***, със средно образование, българин, български гражданин, неженен, безработен, неосъждан, с ЕГН **********.

Подс. Н. А. не е осъждан до сега и не е освобождаван от наказателна отговорност с налагане на административно наказание.

В обясненията си, дадени пред настоящия съдебен състав, подс. Н. А. твърди, че процесния мотоциклет е закупен от лице, което се занимава с такава дейност – внос на употребявани МПС от чужбина. Подсъдимия го взел на процесната дата – 16.08.106 год., заедно с придружаващите го документи – договор за покупко-продажба от Р Германия и свидетелство за първоначална регистрация /на немски език/. Продавачът му обяснил, че с тези документи трябва да регистрира процесното МПС в КАТ. Подсъдимия тръгнал да се прибира към дома си, управлявайки мотоциклета. По пътя бил спрян за проверка от органите на полицията. Табелите си били монтирани на мотора.

Свид. А.И. е съсед н а подсъдимия. На процесната дата отивал на работа, когато срещнал подсъдимия, който му се похвалил, че си е закупил мотор. Обещал да почерпи след като го регистрира. След няколко дни се оплакал, че са го хванали полицаите и, че номерата са фалшиви.

Свидетелите Е.И. и С.И. *** и на процесната дата били на работа. Свид. С. И. бил дежурен автопатрул. Спрели подсъдимия, защото управлявал мотоциклета без предпазна каска. Той представил само документ за самоличност. За това уведомили дежурния ОДЧ и при справката се установило, че подсъдимия не притежава СУМПС. Дежурния изпратил дежурен автоконтрольор в хода на извършената от тях проверка  се потвърдило, че подсъдимия няма СУМПС, а документите за регистрация на мотоциклета били на немски език. Свид. Е.И. предположил, че са австрийски, докато регистрационната табела била италианска /според него/. Документи за регистрация на МПС изискуеми се съгласно националното законодателство не били представени. Освен това на регистрационната табела било посочено, че е със срок на валидност до 2005 год. Тази табела не била описана в регистрационните документи, които подсъдимия представил.

В хода на съдебното следствие е установен и разпитан свид. Д. З., която е продал процесния мотоциклет на подс. Н. А.. От показанията му се установява, че мотоциклета е закупил от автокъща в Р Германия, от гр. Щраунинг. Превозното средство си е било с тази табела, която е била монтирана на него и на процесната дата. В този вид и с документите, получени в автокъщата, свидетелят го е предал на подсъдимия. От Германия го докарал с микробус. Не е го е регистрирал в България, обяснил на подсъдимия, че трябва да стори това в КАТ, като отиде с документите от Германия.

От извършената справка от Дирекция Международно оперативно сътрудничество при МВР се установява, че регистрационна табела № 576 JRF не фигурира в италианската база данни. Номерът не е и австрийски.

От заключението на назначената съдебно-техническа експертиза, изготвена от в.л. инж. И.Л.А., която съдът кредитира, се установява, че регистрационна табела № 576 JRF е издадена преди 2005 год. в Р Германия. Произведена е в област Фленсбург. Гр. Фленсбург се намира на 140 км. От гр. Хамбург, на брега на Балтийско море, на границата с Дания. Табелата е обикновена и е била валидна до 2005 год. Издадените след тази година табели имат и означение ЕС и на държавата. Не е транзитна табела.

По доказателствата:

Горната фактическа обстановка се установява от обясненията на под. Н. А., събраните в хода на досъдебното производство и приобщени от съда по съответния процесуален ред доказателства –  протокол за оглед на местопроизшествие и фотоалбум, справка за съдимост, справка за МПС със сходна рама, копие от АУАН,  всички приобщени по чл.283 НПК, както и от доказателствата, събрани в хода на съдебното следствие.

По отношение на приетите за установени факти, относими към предмета на производството, доказателственият материал е последователен и безпротиворечив, поради което съдът го кредитира изцяло.

От правна страна:

Подсъдимият Н.Т.А. е предаден на съд за това, че на 16.08.2016 год., в гр. Лом, си служил с контролни знаци – регистрационна табела № 576 JRF, монтирана на управляваното от него моторно превозно средство – мотоциклет, м. Рекс, мод. 50, с рама № 56052, негова собственост, която регистрационна табела е издадена за друго превозно средство, неустановена марка и модел – престъпление по чл. 345 от НК.

             Съставът на чл. 345 НК, ред. бр. 92/2002 год., в сила към процесната дата предвижда, че който си служи с контролни знаци, издадени за друго моторно превозно средство, или със знаци, неиздадени от съответните органи, се наказва с лишаване от свобода до една година или с глоба от сто до триста лева.

Изпълнителното деяние е във формата на действие – служене.

Под служене следва да се разбира използването на контролните знаци за създаване на различна идентификация на моторното превозно средство.

От обективна страна в разглежданата хипотеза е необходимо тези знаци да са издадени за друго МПС.

От субективна страна престъплението е възможно само при пряк умисъл.

Интелектуалният момент на вината включва представи за факта на служенето с контролните знаци и за обстоятелството, че те са издадени за друго МПС.

Субект на престъплението може да бъде всяко наказателно отговорно лице, като законът не изисква МПС да било приведено в движение или да е настъпил някакъв вредоносен резултат.

Обществената опасност на престъплението се състои в това, че се нарушават обществените отношения по регистрация и отчета на МПС и възможността за идентификация, което всъщност прави и деянието престъпно.

В конкретния случай е безспорно установено, че инкриминираната регистрационна табела е била монтирана на управляваният от подс. Н. А. мотоциклет.

Безспорно е установено също, че тази табела е с изтекъл срок и не е валидна дори и в страната на издаването й – Германия и то от преди повече от 10 години. Това обаче е престъпление по чл. 354, ал. 2 НК, което към процесната дата не е било криминализирано.

Същевременно не се доказа тази табела да е издадена за друго МПС. Не се установи и подсъдимият да е знаел това.

Разпоредбата на закона - чл. 303, ал. 1 от НПК е императивна. Тя забранява съдът да формира вътрешното си убеждение въз основа на предположения и в резултат да постанови осъдителна присъда.

За да бъде постановена осъдителна присъда /в случая – решение/, следва събраните по делото доказателства в своята съвкупност да водят до единствения възможен извод за извършено престъпление от обвиняемия.

По настоящото дело обаче, по правилата на формалната логика не може да се достигне до единствения извод, че подс. Н. А.  е извършил процесното деяние.

По изложените съображения съдът приема, че повдигнатото от РП Лом обвинение не бе доказано по безспорен и категоричен начин, съгласно изискванията на НПК и подсъдимия следва да бъде оправдан.

 

Водим от горното и на основание чл.378, ал.4, т.2 от НПК, съдът

 

Р   Е    Ш    И:

 

ПРИЗНАВА Н.Т.А., роден на *** ***, със средно образование, българин, български гражданин, неженен, безработен, неосъждан, с ЕГН **********, за НЕВИНЕН в това, че на 16.08.2016 год., в гр. Лом, си служил с контролни знаци – регистрационна табела № 576 JRF, монтирана на управляваното от него моторно превозно средство – мотоциклет, м. Рекс, мод. 50, с рама № 56052, негова собственост, която регистрационна табела е издадена за друго превозно средство, неустановена марка и модел, поради което и на основание чл.378, ал.4, т.2 от НПК във вр. чл.304 от НПК го ОПРАВДАВА по обвинението по чл. 345 от НК.

 

Вещественото доказателство – един брой регистрационна табела с № 576 JRF да бъде предадена на КАТ Монтана за унищожаване.

 

Решението подлежи на обжалване или протест по реда на Глава ХХІ от НПК пред Окръжен Съд Монтана, в 15 /петнадесет/ дневен срок от днес.

 

 

                                                           РАЙОНЕН   СЪДИЯ: