Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е                          

 

 

                                                  

 

 

                                          Гр.Лом, 10.05.2017г.

                     

 

                              В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

 

      Ломски районен съд, четвърти наказателен състав, в открито съдебно заседание на двадесет и осми  март две хиляди и седемнадесета, година, в състав :

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

      при секретаря Д.Ценкова, като се запозна с докладваното от съдията Славчева АНД № 81/17г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

 

 

        С Наказателно постановление № 16-0294-000597 от 09.09.2016г. на Началник сектор към ОД на МВР, РУ гр.Лом О. И. на жалбоподателят Т.Д.Д. с ЕГН ********** ***, на осн. чл.175, ал.1, т.1 са му наложени две административни наказания: „Глоба” в размер на 200лв /двеста лева/ и „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от 6 /шест/ месеца, за извършено нарушение на  чл.140, ал.1 от ЗДвП.

        Недоволен от НП е останал жалбоподателят, който го обжалва в законноустановеният 7-дневен срок, с молба да бъде отменено изменено до предвидения в закона минимум.

        В с.з. жалбоподателят не се явява, вместо него се явява процесуален представител адв.Н. К. от МАК, който поддържа жалбата и моли съда да отмени издаденото НП изцяло, като незаконосъобразно.

        Въззиваемият не се явява, не изпраща процесуален представител, не взема становище по жалбата.

        Доказателствата по делото са писмени и гласни.

        Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

         С Наказателно постановление № 16-0294-000597 от 09.09.2016г. на Началник сектор към ОД на МВР, РУ гр.Лом О. И. на жалбоподателят Т.Д.Д. с ЕГН ********** ***, на осн. чл.175, ал.1, т.1 са му наложени две административни наказания: „Глоба” в размер на 200лв /двеста лева/ и „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от 6 /шест/ месеца, за извършено нарушение на  чл.140, ал.1 от ЗДвП, а именно за това, че на 28.11.2016г. около 18,10ч. в гр.Лом, ул.”Пристанищна” , като водач на лек автомобил, марка „Рено”, модел „Лагуна”, с рама № VF1BG0L0524738938, внос от Германия с Fahzeugbrief  И № CL302407, без поставени регистрационни табели на автомобила, който не е регистриран по надлежния ред.

       В с.з. жалбоподателят не се явява, вместо него се явява адв.Н. К. от МАК, който моли съда да измени издаденото НП до предвиденият в закона минимум за двете наказания тъй като жалбоподателят е безработен и баща на две деца, поради което наложените наказания се явява завишени по размер.  

       Въззиваемият не се явява, не изпраща процесуален представител.

       Депозираната жалба е процесуално допустима, подадена от лице имащо правен интерес и в предвиденият от закона 7-дневен срок.

        Разгледана по същество е основателна.

        На 28.11.2016г. св.С.И. и В.И. – полицейски служители в РУ гр.Лом, били дежурен автопатрул като се движели по ул.”Пристанищна” в гр.Лом. Около 18ч. в района на ЖП Гарата забелязали да се движи по пътното платно автомобил, който няма поставени регистрационни табели. Водачът на автомобила бил спрян за проверка, като по време на същата полицейските служители установили, че това е жалбоподателят, а управляваният от него автомобил марка „Рено”, модел „Лагуна”, с рама № VF1BG0L0524738938, внос от Германия с Fahzeugbrief  И № CL302407 е без поставени регистрационни табели.

       На място св.С.И. в присъствието на св.В.И. и на жалбоподателят му съставил АУАН № 981 от 28.11.2016г., в който било описаното констатираното нарушение. Актът бил връчен и подписан от жалбоподателят без възражение.

       Впоследствие възоснова на така съставеният АУАН, АНО издал и атакуваното НП, с което наложил на жалбоподателят Т.Д.Д. за извършеното нарушение на чл.140, ал.1 от ЗДвП административни наказания „Глоба” в размер на 200лв /двеста лева/ и „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от 6 /шест/ месеца.

       Горното се установява от фактическа страна от събраните по делото писмени доказателства, както и от показанията на разпитаните в с.з. свидетели С.И. и В.И., които съдът кредитира, като обективни, последователни, и намиращи се във връзка, както по между си, така и с останалите събрани по делото доказателства.

       Съгласно разпоредбата на чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установеният ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено от закона за наказуемо с административно наказание налагано по административен ред. Следователно деянието обявено за административно нарушение трябва да е извършено виновни –умишлено или непредпазливо, като законодателят е предвидил непредпазливите деяния да се наказват само в предвидените от закона случай.

        В разпоредбата на чл.175, ал.1, т.1 от ЗДвП законодателят е предвидил две кумулативни наказания – „лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 до 6 месеца” и „Глоба” в размер от 50лв до 200лв за водач, който

управлява моторно превозно средство, което не е регистрирано по надлежния ред или което е регистрирано, но е без табели с регистрационен номер или табелите с регистрационния номер не са поставени на определените за това места.

        От събраните по делото писмени и гласи доказателства безспорно се установява, че жалбоподателят е извършил нарушението, за което е ангажирана неговата административно-наказателна отговорност. При определяне размера на всяко едно от наложените наказания съдът намира, че АНО не е изложил мотиви, от които да е видно по какви съображения е определил двете наказания по чл.175, ал.1, т.1 от ЗДвП в максималният предвиден от законодателя размер. Съгласно чл. 27, ал. 2 от ЗАНН при определяне на наказанието се вземат предвид тежестта на нарушението, подбудите за неговото извършване и другите смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства, както и имотното състояние на нарушителя. В хода на съдебното следствие не са събрани доказателства, които да мотивират по-висок размер на административното наказание от минимално предвиденото. От представените писмени доказателства се установява, че жалбоподателят е баща на две малолетни деца, за чиято прехрана се грижи, както и че е безработен, поради което, съдът намира, че така наложените наказания се явяват завишени, и като размер следва да бъдат намалени, както следва: „Лишаването от право да управлява МПС” от 6 /шест/ на 2 /два/ месеца, а „Глобата” от 200лв /двеста лева/ на 60лв /шестдесет лева/, в каквато насока измени издаденото НП в тази му част.        

        Водим от горното, съдът

 

 

 

                                                Р  Е  Ш  И  :

 

 

 

          ИЗМЕНЯВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 16-0294-000597 от 09.09.2016г. на Началник сектор към ОД на МВР, РУ гр.Лом О. И., с което на жалбоподателят Т.Д.Д. с ЕГН ********** ***, на осн. чл.175, ал.1, т.1 са му наложени две административни наказания: „Глоба” в размер на 200лв /двеста лева/ и „Лишаване от право да управлява МПС” за срок от 6 /шест/ месеца, за извършено нарушение на  чл.140, ал.1 от ЗДвП, КАТО НАМАЛЯВА размера на наложените наказания, както следва: „Лишаването от право да управлява МПС” ОТ 6 /шест/ месеца НА 2 /два/ месеца и „Глобата” ОТ 200лв /двеста лева/ НА 60лв /шестдесет лева/.

       

         Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

 

       След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на Началника на РУ”П” гр.Лом за сведение и изпълнение.                                                   

 

      

 

                                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ :