П   Р   И   С   Ъ   Д    А

 

                                               

                                              

 

 

                                     Гр.Лом,  25.05.2017г.

 

 

                           В   И М Е Т О   Н А    Н А Р О Д А

                    

 

 

       Ломски   районен съд, четвърти  наказателен  състав, в открито  съдебно  заседание на двадесет и пети май две хиляди и седемнадесета година, в състав:                                   

 

             

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ :   БОРИСЛАВА СЛАВЧЕВА                                                              

 

                      СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ :  Е.А.

                                                                       С.Г.

 

 

       при секретаря Д.Ценкова и с участието на Районния прокурор при ЛРП Росен Станев, като разгледа докладваното  от съдия Славчева  НОХД № 86/17г. по описа на  ЛРС, въз основа   на  доказателства и закона, съдът присъди:

 

 

        ПРИЗНАВА подсъдимият Т.К.Т. роден на ***г. в гр.********, българин, с българско гражданство, живущ ***, със средно образование, безработен, осъждан, с ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че за времето от 16,30ч. на 30.05.2016г. до 16,30ч. на 31.05.2016г. в гр.******, чрез разрушаване на преграда здраво направена за защита на имот /взломяване халка на катинар/ в съучастие като съизвършител с И.Е.А. ***, П.К.Х. *** и Т.С.Т. ***, отнел от владението на Г.Д.П. *** движими вещи, на обща стойност от 960лв, без съгласието на собственика и с намерение противозаконно да ги присвои, поради което и на осн. чл.195, ал.1, т.3 във вр. с чл.194, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 във вр. с чл.54 от НК  ГО ОСЪЖДА на наказание „ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”, което да бъде изтърпяно ефективно, при „общ” режим на изтърпяване, на осн. чл.57, ал.1, т.3 от ЗИНЗС.

 

          На осн. чл.25, ал.1 във вр. с чл.23, ал.1 от НК ОПРЕДЕЛЯ на подсъдимият Т.К.Т. със снета по делото самоличност ЕДНО ОБЩО НАКАЗАНИЕ измежду наложените му по НОХД № 111/16г. по описа на ЛРС и наказанието наложено му по настоящето дело, най-тежкото от тях  „ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”, което да бъде изтърпяно ефективно, при „общ” режим на изтърпяване, на осн. чл.57, ал.1, т.3 от ЗИНЗС.

 

 

 

          ПРИЗНАВА подсъдимия И.Е.А. роден на ***г. в гр.*******, българин, с българско гражданство, живущ *** с начално образование, неженен, безработен, осъждан-реабилитиран по право, с ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че за времето от 16,30ч. на 30.05.2016г. до 16,30ч. на 31.05.2016г. в гр.**************, чрез разрушаване на преграда здраво направена за защита на имот /взломяване халка на катинар/ в съучастие като съизвършител с Т.К.Т. ***, П.К.Х. *** и Т.С.Т. ***, отнел от владението на Г.Д.П. *** движими вещи, на обща стойност от 960лв, без съгласието на собственика и с намерение противозаконно да ги присвои, поради което и на осн. чл.195, ал.1, т.3 във вр. с чл.194, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 във вр. с чл.54 от НК ГО ОСЪЖДА на наказание „ЕДНА ГОДИНА  ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”.

         На осн. чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА изпълнението на наложеното наказание с из питателен срок от Три години, считано от влизане на присъдата в сила.

 

          На осн. чл.67, ал.1 от НК възпитателната работа по отношение на условно осъдения И.Е.А. със снета по делото самоличност се възлага на Районен инспектор при РУ гр.Лом, отговарящ за района по местоживеене на подсъдимия.

 

          ПРИЗНАВА подсъдимият Т.С. Т. роден на ***г. в гр.************, българин, с българско гражданство, живущ ***, със средно образование, безработен, осъждан, с ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН в това, че за времето от 16,30ч. на 30.05.2016г. до 16,30ч. на 31.05.2016г. в гр.***************, чрез разрушаване на преграда здраво направена за защита на имот /взломяване халка на катинар/, при повторност, в немаловажен случай,  в съучастие като съизвършител с И.Е.А. ***, П.К.Х. *** и Т.К.Т. ***, отнел от владението на Г.Д.П. *** движими вещи, на обща стойност от 960лв, без съгласието на собственика и с намерение противозаконно да ги присвои, поради което и на осн. чл.195, ал.1, т.3 и т.7  във вр. с чл.194, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 във вр. с чл.54 от НК ГО ОСЪЖДА на наказание „ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”, което да бъде изтърпяно ефективно, при „общ” режим на изтърпяване, на осн. чл.57, ал.1, т.3 от ЗИНЗС.

 

        На осн. чл.25, ал.1, във вр. с чл.23, ал.1 от НК ОПРЕДЕЛЯ по отношение на подс.Т.С.Т. със снета по делото самоличност ЕДНО ОБЩО НАКАЗАНИЕ измежду наложените му по НОХД № 662/14г. по описа на ЛРС и наказанието наложено му по настоящето дело НАЙ-ТЕЖКОТО ОТ ТЯХ, а именно „ЕДНА ГОДИНА И ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”, което да бъде изтърпяно ефективно, при „общ” режим на изтърпяване, на осн. чл.57, ал.1, т.3 от ЗИНЗС.

 

         На осн. чл.68, ал.1 от НК ПРИВЕЖДА в изпълнение наложеното на подс.Т.Т.С. със снета по делото самоличност наказание по НОХД 160/15г. по описа на ЛРС – „ШЕСТ МЕСЕЦА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”, чието изпълнение е отложено с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ считано от влизане на присъдата в сила – 24.07.2015г., което да бъде изтърпяно ефективно, при първоначален „общ” режим на изтърпяване, на осн. чл.57, ал.1, т.3 от ЗИНЗС.

 

 

 

 

           ПРИЗНАВА подсъдимия П.К.Х. роден на ***г***, българин, с българско гражданство, живущ *** с начално образование, неженен, осъждан, с ЕГН *********** ЗА ВИНОВЕН в това, че за времето от 16,30ч. на 30.05.2016г. до 16,30ч. на 31.05.2016г. в гр.***********, чрез разрушаване на преграда здраво направена за защита на имот /взломяване халка на катинар/ в съучастие като съизвършител с Т.К.Т. ***, И.Е.А. *** и Т.С.Т. ***, отнел от владението на Г.Д.П. *** движими вещи, на обща стойност от 960лв, без съгласието на собственика и с намерение противозаконно да ги присвои, поради което и на осн. чл.195, ал.1, т.3 във вр. с чл.194, ал.1 във вр. с чл.20, ал.2 във вр. с чл.54 от НК ГО ОСЪЖДА на наказание „ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”.

         На осн. чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА изпълнението на наложеното наказание с изпитателен срок от Три години, считано от влизане на присъдата в сила.

 

          На осн. чл.67, ал.1 от НК възпитателната работа по отношение на условно осъдения П.К.Х. със снета по делото самоличност се възлага на Районен инспектор при РУ гр.Лом, отговарящ за района по местоживеене на подсъдимия.

 

          На осн. чл.25, ал.1, във вр. с чл.23, ал.1 от НК ОПРЕДЕЛЯ по отношение на подс.П.К.Х. със снета по делото самоличност ЕДНО ОБЩО НАКАЗАНИЕ измежду наложените му по НОХД № 411/16г. по описа на ЛРС и наказанието наложено му по настоящето дело НАЙ-ТЕЖКОТО ОТ ТЯХ, а именно „ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”.

         На осн. чл.66, ал.1 от НК ОТЛАГА изпълнението на наложеното наказание с изпитателен срок от Три години, считано от влизане на присъдата в сила.

 

          На осн. чл.25, ал.1 във вр. с чл.23, ал.3 от НК ПРИСЪЕДИНЯВА изцяло наложеното по НОХД № 411/16г. по описа на ЛРС наказание „Глоба” в размер на 500лв /петстотин лева/ към определеното общо наказание „ЕДНА ГОДИНА ЛИШАВАНЕ ОТ СВОБОДА”, чието изпълнение е отложено с изпитателен срок от ТРИ ГОДИНИ, считано от влизане на присъдата в сила.

 

 

          На осн. чл.67, ал.1 от НК възпитателната работа по отношение на условно осъдения П.К.Х. със снета по делото самоличност се възлага на Районен инспектор при РУ гр.Лом, отговарящ за района по местоживеене на подсъдимия.

 

 

           На осн. чл.189, ал.1 от НПК ОСЪЖДА всеки един от подсъдимите Т.С.Т., И.Е.А., П.К.Х. и Т.К.Т., всички със снета по делото самоличност да заплати по сметка на МВР гр.София своята част от направените по делото разноски в хода на ДП, в размер по 19,32лв /деветнадесет лева и тридесет и две стотинки/, и в полза на бюджета на съдебната власт по сметка на ЛРС по 5лв /пет лева/ държавна такса за служебно издаване на изпълнителен лист, а по сметка на Националното Бюро за правна помощ гр.София адвокатско възнаграждение на определените от АС гр.Монтана и назначени за техни защитници адвокати, както следва: подс.Т.К.Т. – на адв.П.Г. от МАК, подс.И.Е.А. – на адв.Н.Г. от МАК и подс.Т.С.Т. – на адв.Р.Б. от МАК. 

 

 

        ПРИСЪДАТА МОЖЕ ДА СЕ ОБЖАЛВА И ПРОТЕСТИРА ПРЕД ОКРЪЖЕН СЪД ГР.МОНТАНА, В 15-ДНЕВЕН СРОК, СЧИТАНО ОТ ДНЕС, ПО РЕДА НА ГЛАВА ДВАДЕСЕТ И ПЪРВА ОТ НПК.

               

                                                     

                                                            РАЙОНЕН  СЪДИЯ :

 

 

                                                СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ : 1.  

                                                                                                 /Ел.А./                                    

 

                                                                                                 2.                                                                                             

                                                                                                 /С.Г./