МОТИВИ към присъда по НОХД №124/2017г. по описа ЛРС

Производството по делото е образувано по повод внесен в съда обвинителен акт от  прокурор при Районна прокуратура гр.Лом, с който против подсъдимият М.Х.М. е повдигнато обвинение за извършено от него престъпление по чл.196, ал., т.2,вр.чл.195,,ал.1,т.3 и 4,вр.чл.194,ал.1,вр.чл.26 , ал.1 от НК.

Съдът разгледал делото по реда на глава 27 от НПК –съкратено съдебно следствие съгл. ТР №1 от 06 април 2009год., като за насроченото предварително изслушване е призовал подсъдимият, в присъствието на назначеният му служебен защитник , както ЛРП.

След като подсъдимият в съдебно заседание се призна за виновен по повдигнатото му обвинение, като изцяло призна фактите, посочени в обстоятелствената част на обвинителният акт и даде съгласие да не се събират доказателства за тях, производството е разгледано по реда на чл.371, т.2 от НПК.

Прокурорът поддържа обвинението като го намира за доказано по безспорен и категоричен начин и пледира за налагане на конкретни по вид и размер наказание. Предлага на съда да наложи на подсъдимият  наказание при условията на чл.58а, ал.1 НК, което да изтърпи ефективно,пр3едлага да се групират наказанията на подс. по настоящето производство и това по НОХД 627/15 ЛРС.

Защитата на подсъдимият,  пледира за определяне на наказание спрямо подсъдимия , при условията на чл.58а НК.

 Постродолите от престъпните посегателства, редовно призовани, не се възползват от правото им да предявят граждански искове/макар и вещите да не са изцяло възстановени/, за нанесените им имуществени вреди,не желаят да се конституират като частни обвинителиу респ. граждански ищци.

Производството се разви при условията и реда на чл. 370, ал. 1 и сл. НПК – чл. 371, т. 2 НПК – проведе се съкратено съдебно следствие, предшествано от предварително изслушване на страните, инициирано от съда.

 Доказателствата по делото са гласни –направените от подсъдимият самопризнания, които се подкрепят от събраните в хода на досъдебното производство писмени доказателства приети и приобщени от съда, като подкрепящи самопризнанията на  подсъдимите.

Доказателствата по делото са писмени и гласни. На основание чл. 373, ал. 1 вр. с чл. 283 НПК съдът ги прие, прочете и огласи, без да извършва разпит на подсъдимия, свидетелите и вещите лица.

 

Съдът след като прецени събраните по делото доказателства в тяхната взаимна връзка и единство и като взе предвид доводите и становищата на страните, приема за установено следното:

Подсъдимият М.Х.М.  живее заедно с родителите си в с. ***.  До момента М.Х.М. е осъждан осем пъти за извършени престъпления от общ характер , предимно кражби за което са му налагани наказания „лишаване от свобода“. Последното му осъждане е по НОХД 627/2015г. по описа на РС гр. Лом за извършено престъпление по чл.196 , ал.1, т.2 във вр. чл.195 , ал.1,т.3 и 4  във вр. чл.194 , ал.1 от НК.  Наложеното му наказание е „лишаване от свобода“ за срок от две години ,което да изтърпи ефективно.  Присъдата е в сила от 01.06.2016 г. и наказанието не е изтърпяно.

   Независимо от миналите си осъждания М.Х.М.  не се поправил и превъзпитал и продължил престъпната си дейност.

   Подс. М.Х.М. се познава със свидетелите И.И.Ц.  и З.Ц.Г. , които притежават имоти в с.Ковачица. Предвид на това , че същите не пребивават на територията на с. Ковачица М. решил да извърши кражба от домовете им.

     За времето от началото на месец октомври  2015г. до 19.12.2015г. М. посетил имота на свидетеля  И.И.Ц.,*** от който имат предварително бил решил да извърши кражба.  Покатерил  се на намиращото се в близост до къщата дърво и по навес  влязъл през покривната капандура в къщата. От вътре взел следните   вещи – Мобилен телефон марка „Самсунгимей *** , модел  SМ-N7505 с химикалка  , златно ланче , скъсано 14 карата  , 2,3 гр.  , златни накити  /златна обица с камък и формата на детелинка , златен пръстен с бял камък , дамски и чифт обици – халки  18 карата  , зелено мъжко шушляково яке  с качулка , два броя персийски килими  два броя пердета ,  пет нощници  , черен на цвят суббуфер нов марка Труст   музикална уредба марка Акай / с диск отгоре и две тонколонки/  , три чифта сребърни обици по 5 гр.   мъжки боксерки „дядо Мразовци   чорапи на ЦСКА на стойност 1 лв. 

      От изготвената оценителна експертиза по производството се установява , че отнетото имущество е  на стойност 1261 , 90 лв. 

       Златните накити обвиняемия дал на свидетелката М.М.М.от гр. Козлодуй , като я помолил вместо него да ги заложи в заложна къща в гр. Лом. От приложения по производството Заложен билет и показанията на свидетеля Д.А.М.се установява , че накитите за заложени от Методиева в заложна къща гр. Лом за сумата от 300 лв. след което не са потърсени и са изпратени в гр. София за претопяване.

        Отнетия мобилен телефон марка „Самсунгимей *** , модел  SМ-N7505 обвиняемия продал на свидетеля С. И. С.ов от с. ***за сумата от 200 лв. При разследването свидетеля С.ов предал с протокол за доброволно предаване закупения телефон. Телефонния апарат в последствие е върнат на собственика. Останалите вещи обвиняемия продал на непознати лица неустановени по производството.

След този случай в периода от 02.01.2016г. до 06.02.2016г. подсъдимият М. отново посетил имота на свидетеля И.И.Ц. *** , като този път взел намиращия се в жилището телевизор марка Ел Джи , три де , 42 инчов с дистанционно.  За да проникне в жилището  използвал техническо средство  - ключ за врата. От изготвената оценителна експертиза се установява , че стойността на телевизора е 700 лева.

След случилото се подс.М. се обадил на сестра си свидетелката Р.Х.К., която живее в гр. София , като и предложил телевизора за продажба и не и казал , че е предмет на кражба. Каспер закупила телевизора за сумата от 300 лева , ползвала го известно време след което го продала на битак в гр. София на непознато лице.

След този случай за  периода от края на месец януари 2015г. до 16.02.2016г. М. решил да извърши кражба от жилището на свидетелката  З.Ц. ***. Същата притежава имот в с. ***. Покачил се на тавана и разрушил – пробил   гипсокартона на тавана , преграждащ капандурата за преминаване от тавана за стаята    и срязал  мрежата за защита от комари на прозорец. От жилището отнел  един брой електрожен , марка „Райдер“ , модел RD- WМ11 червен на цвят , 160 ампера , кафе машина Сейко Филипс черна на цвят с номер ТХ 901242220314 , ъглошлайф марка Валекс , модел Ес А червен на цвят  , четири броя дискове за ъглошлайф , ключ за ъглошлайфа , нова олекотена завивка зимна , вълнена с размери 260см на 240 см.  , 2 бр. нови олекотени завивки зимни без вълна с размери 260 см. на 240 см.  , четири броя нави чаршафи за юргани с размери 260 см. на 240 см.  , два броя италиански комплекта за чешма   , един брой италианска батерия за душ ,два броя червени италиански ножици за лозе   , газова горелка  , ютия за вертикално гладене  , тигрово одеало  покривка  за легло , 15 метра кабел удължител за електрическа косачка за трева .

От изготвената по производството оценителна експертиза се установява , че стойността на отнетите вещи  е в размер на 737 лв.

При разследването с протокол за доброволно предаване подс. М.Х.М. предал на свидетеля К.З.отнетите , от владението на З.Ц.Г. *** вещи -  кафе машина Сейко Филипс черна на цвят с номер ТХ 901242220314 , ъглошлайф марка Валекс , модел Ес А червен на цвят  , четири броя дискове за ъглошлайф , ключ за ъглошлайфа.

За произхода на вещите М. заявил , че ги е откраднал от къща в с. Ковачица. В последствие вещите са върнати на собственика.

Отнетия електрожен подс.М. помолил брат си свидетеля А. Х.М. да го заложи в заложна къща в гр. Лом. За целта двамата помолили свидетеля Благой  Илиев Благоев за ги закара до гр. Лом за сумата от десет лева. Същият ги закарал до гр. Лом в района на гарата , където има заложна къща. А.  М. заложил отнетия електрожен в заложна къща „Доверие“ при свидетеля Р.Д.Ф.. Разпитан в качеството на свидетел Р.Д.Ф. не отрича изложеното по горе и прилага копие от заложен билет. Заявява , че след като електрожена не бил потърсен в определения срок го продал на непознато лице.

Останалите вещи М. продал на непознати лица.

          От изготвената по производството съдебно оценителна експертиза се установява , че стойността  отнетите вещи е в размер на 2428,90 лева.

   От изложеното се установява , че в случая се касае за отнети чужди движими вещи от владението на собствениците , без съгласието им с намерение противозаконно да бъдат присвоени , като за извършване на кражбата е използван специален начин , разрушена е преграда здраво направена за защита на имот и е използвано  техническо средство . Като квалифициращо обстоятелство също следва да се приеме , че кражбата е извършена от М. при условията на опасен рецидив. Касае се за две и повече деяние осъществяващи състав на едно и също престъпление , извършени през непродължителни периоди от време , при еднородност на вината -продължавано престъпление. 

 Осъществен е състава на престъпление по чл.196 , ал.1,т.2 във вр. чл.195 , ал.1,т.3 и 4 хип. Втора и трита във вр. чл.194 , ал.1 , във вр. чл.26 , ал.1 от НК.

  Привлечен и разпитан в качеството на обвиняем в присъствието на защитник  М.Х.М. се признава за виновен , не оспорва , че е извършил престъплението за което е обвинен, заявява , че много се е изложил и съжалява за извършеното.

Същият желае производството в съдебна ваза да продължи по реда на съкратено съдебно следствие.

          Обвинението се установява изцяло, по безспорен и категоричен начин от събраните в хода на досъдебното производство доказателства:     Протокол за оглед и фотоалбум – л.15-19, протоколи за разпит на свидетели – И.Ц. – л.35 , св. Ц.Г.– л.36,  К.З.– л.37,41,49,Д.М.– л.38, С. С.ов – л.39, Р.К.–л.43,М.В.– л.45, Б.Б.– л.46, А. М. – л.47, С. С.ов – л.48, П.К.– л.51, З.Г. – л.53 , 57, Р.Ф.– л.55 ,  И.Ц. – л.99 С.А.Ц. – л.101 , М.М.– л.103, Ц.Г.– л.105,протокол за доброволно предаване – л.70,л.84 разписка – л.71,87,100,заложни билети – л.74,75, справка за съдимост – л.76-82, Протокол за разпознаване и фотоалбум  – л.107-109,оценителна експертиза – л.111 , постановление за привличане на обвиняем – л.123-127 , протокол за разпит на обвиняем – л.128

 Причини за извършване на деянието –   слабо морално молеви задръжки.

  Горната фактическа обстановка съдът прие за безспорно установена въз основа на събраните по делото доказателства, а именно: самопризнанието на подсъдимия и събраните в хода на досъдебното производство писмени доказателства, предявени на страните по съответния процесуален ред и не оспорени от тях.

Съдът кредитира и обясненията на подсъдимия, дадени в хода на досъдебното производство, като на основание чл. 372, ал. 4 от НПК ги приобщи към доказателствата по делото, тъй като подсъдимия призна вината си и изрази съгласие да не се събират доказателства за фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт.

Въз основа на приетото за установено от фактическа страна съдът направи следните правни изводи:

С деянието от описаната фактическа обстановка подсъдимият М.М. е осъществил състава на престъплението по чл. 196,ал.1,т.2,вр.чл.195,ал.1,т.3 и 4,вр.чл.194,ал.1,вр.чл.26,ал.1 от НК,   За времето от началото на месец октомври 2015г. до  16.02.2016г. в с. Ковачица , при условията на продължавано престъпление и опасен рецидив

За времето от началото на месец октомври  2015г. до 19.12.2015г. при условията на продължавано престъпление и използвайки специален начин – /покатервайки се на дърво и по навес  влиза през покривната капандура в къщата / , отнел чужди движими вещи – Мобилен телефон марка „Самсунгимей *** , модел  SМ-N7505 с химикалка на стойност 240 лв. , Златно ланче , скъсано 14 карата  , 2,3 гр. по 45лв./гр. на стойност 103,50лв. , Златни накити  /златна обица с камък и формата на детелинка , златен пръстен с бял камък , дамски и чифт обици – халки  18 карата , общо 5,82 гр. по 45 лв./гр. на стойност 261 , 90 лв. , Зелено мъжко шушляково яке  с качулка на стойност 15 лв. Два броя персийски килими по 50 лв./бр. на стойност 100 лв. Два броя пердета по 25 лв./бр. на стойност 50 лв. Пет нощници по 10 лв./бр. на стойност 50 лв. Черен на цвят суббуфер нов марка Труст на стойност 100 лв. Музикална уредба марка Акай / с диск отгоре и две тонколонки/ на стойност 50 лева. Три чифта сребърни обици по 5 гр. по 6,50 лв/чифта на стойност 19,50 лв. Мъжки боксерки „дядо Мразовци“ на стойност 1 лв. Чорапи на ЦСКА на стойност 1 лв. всичко на стойност 1261 , 90 лв. от владението на И.И.Ц. *** , без съгласието му с намерение противозаконно да ги присвои .

За периода от 02.01.2016г. до 06.02.2016г. при условията на продължавано престъпление използвайки техническо средство  - ключ за врата отнел чужда двежема вещ – Телевизор марка Ел Джи , три де , 42 инчов с дистанционно  на стойност 700 лева  от владението на И.  И.Ц. ***  , без съгласието му с намерение  противозаконно да го присвои.

За периода от края на месец януари 2015г. до 16.02.2016г. при условията на продължавано престъпление , след като разрушил преграда здраво направена за защита на имот – пробил гипсокартон на таван , преграждащ капандурата за преминаване от тавана за стаята    и срязвайки мрежа за защита от комари на прозорец , отнел един брой електрожен , марка „Райдер“ , модел RD- WМ11 червен на цвят , 160 ампера на стойност 100 лева , Кафе машина Сейко Филипс черна на цвят с номер ТХ 901242220314 на стойност 60 лв. Ъглошлайф марка Валекс , модел Ес А червен на цвят на стойност 30 лева , Четири броя дискове за ъглошлайф по 3 лв./бр. на стойност 12 лв. Ключ за ъглошлайфа на стойност 2 лв. 1 бр. нова олекотена завивка зимна , вълнена с размери 260см на 240 см. на стойност 50 лева , 2 бр. нови олекотени завивки зимни без вълна с размери 260 см. на 240 см. по 40 лв./бр. на стойност 80 лева , Четири броя нави чаршафи за юргани с размери 260 см. на 240 см. по 15 лв./бр. на стойност 60 лева , Два броя италиански комплекта за чешма по 50 лв./бр. на стойност 100 лева  , Един брой италианска батерия за душ на стойност 60 лева , Два броя червени италиански ножици за лозе по 10 лв./бр. на стойност 20 лева  , Газова горелка на стойност 25 лева , Ютия за вертикално гладене  на стойност 100 лева, Тигрово одеало  покривка  за легло на стойност 20 лв. 15 метра кабел удължител за електрическа косачка за трева по 1,20 лв./м на стойност 18 лева , всичко на  обща стойност 737 лв. , от владението на З.Ц.Г. *** , без съгласието и с намерение противозаконно да ги присвои , като общата стойност на цялото отнето имущество е в размер на 2428,90 лева  .

При индивидуализацията и размера на наказанието съдът се съобрази със следното – самопризнанията на подсъдимия и съдействието му за разкриване на обективната истина по делото, критичното отношение към деянието .

При съпоставка в относителната си тежест и имащи значение за отговорността на подсъдимия, посочените обстоятелства характеризират дееца, който е осъждан, като лице със висока степен на обществена опасност, а от друга страна отнемането на чужди вещи,без съгласието на собствениците е с висока степен на обществена опасност. Но обществена опасност на деянието е отчетена и от законодателя с предвидените в разпоредбата за това престъпление наказания и при съвкупна преценка на горното настоящата инстанция е на мнение, че не са налице многобройни смекчаващи вината обстоятелства нито , че и най-лекото предвидено в закона наказание ще се окаже несъразмерно тежко, поради което и на основание чл. 58а ал. 1 от НК, съдът наложи ефективно наказание „лишаване от свобода” предвидено в текста на чл.196, ал.,т.2 от НК и му определи наказание”лишаване от свобода” в размер на 32 /тридесет и два/ месеца, което е най-справедливо за подсъдимия заизвършеното от него престъплени .

`Подсъдимият е осъждан за други престъпления от общ характер, и тъй като са налице условията за групирене, съдът на осн. чл.25,ал.1вр.чл.23,ал.1 НК кумулира наказаниета по |настоящето НОХД 124/17г. и това по НОХД№ 627/15г. и определи едно общо наказание, в размер на най-тежката, а именно 32 месеца лишаване от свобода.

Така определеното наказание на подсъдимия съдът прецени за максимално справедливо и отговарящо в пълна степен на обществената опасност на деянието и съответстващи на целите и значението на наказанието, визирани в чл. 36 от НК. Съдът счита, че то ще допринесе за поправянето и за превъзпитанието на подсъдимия и ще въздейства възпитателно и предупредително - възпиращо и върху останалите членове на обществото.

Воден от изложеното съдът постанови присъдата си.

 

РАЙОНЕН СЪДИЯ: