НАХД 177/17г. МОТИВИ :

 

       Производството е образувано по внесено в ЛРС Постановление за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК на обвиняемият В.Г.М. *** за това, че на 07.04.2017г. около 8,00ч.-8,10ч. в гр.Лом, по ул.”Софийска”, пред Бензиностанция „Лукойл”, управлявал МПС-лек автомобил, марка „Рено”, модел „Клио В”, което не е регистрирано по надлежния ред – на автомобила няма поставени регистрационни табели - престъпление по чл.345, ал.2 във вр. с ал.1 от НК. 

       Представителят на ЛРП в с.з. поддържа изготвеното Предложение, като намира, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява, че обвиняемият е извършил престъплението по чл.345, ал.2 от  НК и предлага на съда да го освободи от наказателна отговорност, като и наложи административно наказание по смисъла на чл.78а от НК “Глоба” в минималния размер предвиден в закона.

       Обвиняемият редовно призован не се явява лично. Постъпила е Молба от М. в която се признава за виновен в извършване на престъплението и поддържа дадените от него обяснение в хода на Незабавното производство за обстоятелствата, при които е извършил престъпното деяние. Дава съгласие делото да се разгледа в негово отсъствие, като е съгласен с изготвеното Предложение за освобождаването му от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по смисъла на чл.78а от НК.

       Доказателствата по делото са писмени - събраните по Незабавно производство № 215/17г. по описа на РУ МВР гр.Лом писмени доказателства, приети и приобщени от съда по реда на чл.378, ал.2 от НПК.

       Съдът, след като се запозна с направеното предложение на ЛРП, събраните по делото писмени доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на  страните, намери за установено следното :

       Обвиняемият В.Г.М. е млад човек, с чисто съдебно минало.

        На 07.04.2017г. около 8,10ч. полицейските служители при РУ гр.Лом свидетелите В. Б., В. В. и К. З. при изпълнение на оперативни задачи се намирали в гр.Лом, на ул.”Софийска” в района на Бензиностанция „Лукойл”, когато забелязали по улицата да се движи лек автомобил марка „Рено”, модел „Клио”, който бил без регистрационно табели. След като водача на автомобила спрял на бензиностанцията и заредил с гориво, при потеглянето му бил спрян от полицейските служители. По време на извършената проверка полицейските служители установили, че автомобила се управлява от обв.В.Г.М. от гр.****, а автомобила е без регистрационни табели, за което уведомили дежурния ОДЧ при РУ гр.Лом.

        За констатираното административно нарушение по време на проверката полицейския служител мл.ПИ В. Б. съставил на обв.М. в негово присъствие, и в присъствието на свидетелите К. З. и В. В. АУАН № 362 от 07.04.2017г. АУАН бил връчен на обвиняемият, който го подписал с възражение, че е управлявал автомобила без регистрационни табели само на 50м, за да зареди с гориво.

       Видно от приложената по делото Служебна бележка се установява, че въпросния автомобил марка „Рено”, модел „Клио В”, с № на рамата VF1BB0U0F22642441 не е регистрирано по надлежния ред.

          Горното се установява от фактическа страна се установява от събраните в хода на НП № 215/17г. писмени доказателства, приети от съда по реда на чл.378, ал.2 от НПК, както следва: Протокол за оглед на местопроизшествие и албум с фотоснимки  на л.2-7; АУАН № 362/07.04.2017г. на л.9-11; Справка за нарушител на л.12,13; Служебна бележка на л.14;   Протоколи за разпит на свидетелите В. Г. Б. на л.15, В. Л. В. на л. 16,К. Ц. З. на л. 17, Ц. К. Ц. на л.18,  Справка за съдимост на л. 21,  ведно със служебно изисканата от съда актуална справка за съдимост от 28.04.2017г. на БС при ЛРС.

        Съдът намира, че по безспорен и категоричен начин е установено, че обвиняемият В.Г.М. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.345, ал.2 във вр. с ал.1 от НК, а именно, че на 07.04.2017г. около 8,00ч.-8,10ч. в гр.Лом, по ул.”Софийска”, пред Бензиностанция „Лукойл”, управлявал МПС-лек автомобил, марка „Рено”, модел „Клио В”, което не е регистрирано по надлежния ред – на автомобила няма поставени регистрационни табели.

       Законодателят е предвидил за така извършеното престъпление в нормата на чл.345, ал.2 във вр. с ал.1 от НК наказание „До една година лишаване от свобода” или „Глоба” в размер от 500лв /петстотин лева/ до 1 000лв /хиляда лева/.

       Извършеното престъпление е от категорията на т.нар. “формалните престъпления”, и с него няма причинени имуществени вреди, които да подлежат на възстановяване.

       Обвиняемият не е осъждан и е с чисто съдебно минало.

       В случаят съдът намира, че са налице всички предвидени в закона предпоставки за приложение на нормата на чл.78а от НК, за това го освободи от наказателна отговорност за така извършеното престъпление, като му наложи административно наказание  “Глоба” в минималният размер от 1 000.00лв /хиляда лева/, което следва да заплати в полза на държавата. При определяне размера на административното наказание съдът взе предвид направените от обвиняемият в хода на досъдебното и съдебно производство самопризнания, материалното му положение и имотно състояние, както и младежката му възраст.

       Съдът напълно споделя доводите на представителя на ЛРП, че с така наложеното административно наказание „Глоба” ще се постигне най-вече генералната превенция, а именно да се въздейства предупредително и възпитателно на останалите членовете на обществото да спазват законите в страната и установения правен ред.

       Водим от горното съдът постанови решението си.

 

 

                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ :