НАХД 184/17г. МОТИВИ :

 

       Производството е образувано по внесено в ЛРС Постановление за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК на обвиняемият В.Ц.К. от гр.Лом, за това, че на 06.04.2017г. около 15ч. в гр.Вълчедръм, обл.Монтана, по ул.”Никола Вапцаров” управлява мотоциклет, марка „Ямаха”, модел „5СА”, което не е регистрирано по надлежния ред - на мотоциклета няма поставена регистрационна табела-престъпление по чл.345, ал.2 във вр. с ал.1 от НК. 

       Представителят на ЛРП в с.з. поддържа изготвеното Предложение, като намира, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява, че обвиняемият е извършил престъплението по чл.345, ал.2 от  НК и предлага на съда да го освободи от наказателна отговорност, като и наложи административно наказание по смисъла на чл.78а от НК “Глоба” в минималния размер предвиден в закона.

       Обвиняемият редовно призован не се явява лично. Вместо него се явява защитника му от Бързото производство адв.Н.А. от МАК, който в пледоарията си изразява съгласие с изготвеното Постановление, като намира, че са налице законовите предпоставки за освобождаване на неговият подзащитен от наказателна отговорност с налагане на административно наказание „Глоба”, в минимален размер.

       Доказателствата по делото са писмени - събраните по БП 210/17г. по описа на РУ МВР гр.Лом писмени доказателства, приети и приобщени от съда по реда на чл.378, ал.2 от НПК.

       Съдът, след като се запозна с направеното предложение на ЛРП, събраните по делото писмени доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на  страните, намери за установено следното :

       Обвиняемият В.Ц.К. е млад човек, с чисто съдебно минало.

        На 06.04.2017г. около 15ч. полицейските служители при РУ гр.Лом свидетелите З. В. и Д. Т. при изпълнение на полицейските си задължения по охрана на общественият ред и безопасността на движението се намирали на територията на гр.Вълчедръм, ул.”Никола Вапцаров”, когато спрели за проверка водача на движещият се по улицата мотоциклет марка „Ямаха”, модел „5СА”, който бил без регистрационни табели. По време на извършената проверка полицейските служители установили, че автомобила се управлява от обв.В.Ц.К. ***, а мотоциклета, който е с № на рамата Е 311Е-010714 е без регистрационни табели, за което уведомили дежурния ОДЧ при РУ гр.Лом.

       За констатираното административно нарушение по време на проверката полицейския служител мл.ПИ З. В. съставил на обв.К. в негово присъствие, и в присъствието на свидетелят Д. Т. АУАН № 366 от 06.04.2017г. АУАН бил връчен на обвиняемият, който го подписал без възражение.

       Видно от приложената по делото Служебна бележка се установява, че въпросния мотоциклет марка „Ямаха”, модел „5СА”, с рама № Е 311Е-010714 не е регистриран по надлежния ред.

         Горното се установява от фактическа страна се установява от събраните в хода на БП № 210/17г. писмени доказателства, приети от съда по реда на чл.378, ал.2 от НПК, както следва : Докладна записка на л.5; Протокол за оглед на местопроизшествие и албум с фотоснимки на л.6-11;  АУАН № 366/06.04.2017г. на л.12; Справка за нарушител на л.13; Служебна бележка на л.17,18;  Протоколи за разпит на свидетелите Д. Л. Т. на л.19,20, З. В. В. на л. 21,22; Справка за съдимост на л. 26;  ведно със служебно изисканата от съда актуална справка за съдимост от 28.04.2017г. на БС при ЛРС.

       Съдът намира, че по безспорен и категоричен начин е установено, че обвиняемият В.Ц. Калини е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.345, ал.2 във вр. с ал.1 от НК, а именно, че на 06.04.2017г. около 15ч. в гр.Вълчедръм, обл.Монтана, по ул.”Никола Вапцаров” управлява мотоциклет, марка „Ямаха”, модел „5СА”, което не е регистрирано по надлежния ред - на мотоциклета няма поставена регистрационна табела.

       Законодателят е предвидил за така извършеното престъпление в нормата на чл.345, ал.2 във вр. с ал.1 от НК наказание „До една година лишаване от свобода” или „Глоба” в размер от 500лв /петстотин лева/ до 1 000лв /хиляда лева/.

       Извършеното престъпление е от категорията на т.нар. “формалните престъпления”, и с него няма причинени имуществени вреди, които да подлежат на възстановяване.

       Обвиняемият не е осъждан и е с чисто съдебно минало.

       В случаят съдът намира, че са налице всички предвидени в закона предпоставки за приложение на нормата на чл.78а от НК, за това го освободи от наказателна отговорност за така извършеното престъпление, като му наложи административно наказание  “Глоба” в минималният размер от 1 000.00лв /хиляда лева/, което следва да заплати в полза на държавата. При определяне размера на административното наказание съдът взе предвид направените от обвиняемият в хода на досъдебното и съдебно производство самопризнания, материалното му положение и имотно състояние, както и здравословното му състояние.

       Съдът напълно споделя доводите на представителя на ЛРП, че с така наложеното административно наказание „Глоба” ще се постигне най-вече генералната превенция, а именно да се въздейства предупредително и възпитателно на останалите членовете на обществото да спазват законите в страната и установения правен ред.

       Водим от горното съдът постанови решението си.

                                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ :