МОТИВИ по НОХД № 230/17 г. По описа на ЛРС

 

 

 С Присъда №31/29.05.2017г., постановена по НОХД №230/2017г. по описа на ЛРС, подсъдимият Т.Й.Т. е признат за виновен по повдигнатото му обвинение по чл.339 ал.1 НК и му е наложено наказание една година лишаване от свобода, чието изпълнение е отложено за изпитателен срок от три години.

В съдебно заседание представителят на Районна прокуратура Лом изразява становище, че доказано по безспорен и категоричен начин. Предлага съдът да осъди подсъдимият, като му наложи наказание при условията на чл.66 НК, предвид чистото му съдебно минало, около минимума на предвиденото в текста на чл.339,ал.1 НК .

Подсъдимия признава и поддържа, че е извършил престъплението в което е обвинен. Моли съда да му определи наказание около минимума подсъдимият.

 Съдът, като обсъди събраните по делото доказателства във връзка с доводите и становищата на страните и провери изцяло правилността на обжалваната присъда, намери за установено следното:

Против подсъдимия Т.Т. е повдигнато обвинение за извършено в гр.Лом, местността престъпление по чл.339 ал.1 НК – за това,че  на 27.02.2017г., в гр.Лом, местонстта „Садовете”, обл.Монтана, държал  огнестрелно оръжие – пушка, марка „Lion Brand”, калибър 5,6 мм.,годна да произвежда изстрели, негова собственост, без да има надлежно разрешение за това по Закона за оръжията,боеприпасите и взривните вещества и пиротехническите изделия.

По делото е установено по категоричен начин, а това не се оспорва от подсъдимия , че: на 27.02.2017г. в РУ МВР Лом бил подаден сигнал по телефона, че в гр.Лом, в м.Садовете, в частен дом  като е посочено точно в коя къща и от кое лице държи незаконно оръжие и боеприпаси. Органите на полицията реагирали адекватно и предприели необходимите ОИМ. Като посетили процесната къща и в присъствието на поемни лица открили  процесното оръжие. Не се спори и по обстоятелството, че  подсъдимият няма съответното разрешение издадено по надлежния за това ред ,за притежание и съхранение на оръжие или боеприпаси.

 Пред настоящата инстанция не се оспорва от подсъдимият установената в ОА фактичедска обстановка. Същото свидетелствуват свидетелите, като заявяват, че  в домът му са открили процесното оръжие.

Съдът кредитира показанията на всички разпитани свидетели, тъй като същите са непротиворечиви, дадени добросъвестно и потвърждават изцяло фактите и обстоятелствата по делото , а и кореспондират на останалия доказателствен материал по делото.

                    От заключението на балестичната експертиза се установи, че иззетото оръжие , същото е годно огнестрелно оръжие.

    На подс. Т.Т. никога не е издавано разрешение за носене, употреба и съхранение на огнастрелни оръжия и боеприпаси за тях.

                      При така установеното, съдът намира, че подсъдимият е осъществил, както от обективна, така и от субективна страна, състава на чл.339 ал.1 НК. Съдът намира, че подсъдимият е осъществил фактическа власт върху процесното оръжие, за което няма издадено надлежно разрешително. Оръжието бил намерено в обитаваната от  подсъдимия къща. Установява се по категоричен начин, че подсъдимият е установил фактическа власт върху процесното оръжие, като ги е съхранил в обитаваната от семейството му къща. Налице е и съзнание у подсъдимия, че държи оръжие , за което не му е издадено разрешение по надлежния ред. 

При постановяване на присъдата, съдът приложи разпоредбата на чл.54 НК, а не тази на чл.55, тъй като счита,че не са налице многобройни смекчаващи вината обстоятелства за това. Взе предвид и факта,че процесното оръжие е годно да произвежда изстрели.  Освен това съдът намира, че за поправянето и превъзпитанието на подсъдимия не е необходимо наложеното наказание да бъде ефективно изтърпяно, съответно не е необходимо и определеният изпитателен срок да бъде минималния такъв, определен в разпоредбата на чл.66 ал.1 НК.

Съдът намира,че са налице и основанията чл.53 ал.2 буква “б” НК и процесната пушка бе отнета в полза на държавата, тъй като се явява предмет на извършеното престъпление .

Налице са и предпоставките на чл.169,ал.2 НПК като подсъдимият поеме направените по делото разноски.

 

 

 

                                 РАЙОНЕН  СЪДИЯ :