Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е

        

 

                                               

 

 

                                         Гр.Лом, 09.06.2017г.

                     

 

                       В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

       Ломски районен съд, четвърти наказателен състав, в открито съдебно заседание  на  двадесет и първи април две хиляди и седемнадесета, година, в състав:            

 

                                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

        при секретаря Д.Ценкова, като се запозна с докладваното от съдията Иванова АНД № 80/17г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

 

         Административнонаказаното дружество „АРКУС” АД гр.Лясковец, ЕИК **********, гр.**************, представлявано от изпълнителния директор инж.Б.Г.Б. обжалва издаденото от Директора на Дирекция „Инспекция по труда” гр.Монтана Д. В. П. Наказателно постановление № 12-000767 от 13.02.2017г., с което на осн. чл.416, ал.5 във вр. с чл.413, ал.2 от КТ, на дружеството е наложено административно наказание „ИМУЩЕСТВЕНА САНКЦИЯ”, в размер на 2 000лв /две хиляди лева/, за извършено административно нарушение на чл.13, ал.4 от Наредба № РД-07-2 за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословно и безопасни условия на труд.

         В с.з. административнонаказаното дружество не изплаща процесуален представител.

        Въззиваемият не се явява, изпраща процесуален представител в лицето на ст.юрисконсулт С. К., която взема становище за неоснователност на  жалбата.

       Доказателствата по делото са писмени и гласни.

       Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

        С Наказателно постановление № 12-000767 от 13.02.2017г. на Директора на Дирекция „Инспекция по труда” гр.Монтана на „АРКУС” АД гр.Лясковец, ЕИК *******, гр.*****, представлявано от изпълнителния директор инж.Б.Г.Б., в качеството му на работодател, на осн. чл.416, ал.5 във вр. с чл.413, ал.2 от КТ, е наложено административно наказание „ИМУЩЕСТВЕНА САНКЦИЯ”, в размер на 2 000лв /две хиляди лева/, за извършено административно нарушение на чл.13, ал.4 от Наредба № РД-07-2 за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословно и безопасни условия на труд, за това, че при извършена проверка на място на 06.12.2016г. по спазване на трудовото законодателство от Дирекция „Инспекция по труда” гр.Монтана в „Поделение обособено производство *****, обект на „Аркус” АД–Лясковец, е констатирано, че на 05.12.2016г. дружеството, в качеството на работодател е допуснало лицето Н.Л.Н. – оператор преса метал за извършва самостоятелна работа, без да има успешно положен изпит по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд. Нарушението е констатирано с Протокол за извършена проверка от 05.01.2017г.

        В с.з. административнонаказаното дружество не изпраща процесуален представител.

        Процесуалният представител на въззиваемият ст.юрисконсулт С. К. оспорва подадената жалба, която намира изцяло за неоснователна. Намира, че извършеното административно нарушение е доказано по безспорен и категоричен начин, поради което моли съда да издаде решение с което потвърди НП изцяло, като правилно и законосъобразно.

       Депозираната жалба е процесуално допустима, подадена от лице, имащо правен интерес, в предвиденият от закона 7-дневен срок за обжалване.

        От събраните по делото писмени и гласни доказателства се установи по категоричен и безспорен начин следната фактическа обстановка :

        На 06.12.2016г. с.Л.Р. и З.А.-***  извършили проверка по спазване на трудовото законодателство на място в „Поделение обособено производство гр.Лом”, обект на дружество „Аркус” АД, при която установили, че дружеството в качеството на работодател е допуснало на 05.12.2016г. заетото лице Н.Л.Н.–„оператор-преса метал” да извършва самостоятелна работа без да има успешно положен изпит по правилата за безопасни условия на труд. При извършената документална проверка е установено, че в дружеството има действаща заповед с която се определя, че операторите на преси полагат изпит след обучение, за който изпит се съставя протокол.

         В случая за установеното нарушение на чл.13, ал.4 от Наредба № РД-07-2 за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословно и безопасни условия на труд св.Р. съставил акт. АУАН е съставен на 16.01.2017г. в Д „ИТ” гр.Монтана, в отсъствие на представител на дружеството, след проведен разговор с длъжностното лице по безопасност и здраве – К. С. Т., което е уведомено за съставяне на акта, видно от съставеният протокол на осн. чл.61, ал.2 от АПК.

        Впоследствие възоснова на съставеният АУАН, АНО – Директора на Д „ИТ” гр.Монтана издал обжалваното НП № 12-000767 от 13.02.2017г., с което на осн. чл.416, ал.5 във вр. с чл.413, ал.2 от КТ наложил на дружеството „Аркус” АД гр.Лясковец, в качеството на работодател административно наказание „Имуществена санкция” в размер на 2 000лв.

        Горното се установява от фактическа страна от събраните по делото писмени доказателства, както и от показанията на разпитаните в с.з. свидетели Л.Р., З.А., Б.Б., С.Й., К.Н.  и Н.Н.,  които съдът кредитира, като обективни, последователни, и намиращи се във връзка, както по между си, така и с останалите събрани по делото доказателства.

       Съгласно разпоредбата на чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установеният ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено от закона за наказуемо с административно наказание налагано по административен ред. Следователно деянието обявено за административно нарушение трябва да е извършено виновни –умишлено или непредпазливо, като законодателят е предвидил непредпазливите деяния да се наказват само в предвидените от закона случай.

        От събраните по делото доказателства безспорно се установява, че е налице нарушение на разпоредбата на на чл.13, ал.4 от Наредба № РД-07-2/16.12.2009 г. за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, посочена като нарушена в наказателното постановление. С цитираната разпоредба е въведено задължение за работодателя да допусне работниците и служителите, работата на които е свързана  с използване, обслужване и поддържане на машини и други технически съоръжения или са заети в дейности, създаващи опасност за здравето и живота на хора, независимо от тяхната подготовка, образование, квалификация и трудов стаж по същата или друга професия, само след успешно положен изпит по правилата за осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд.

       В цитираната наредба изрично е предвидено наред с инструктажа на работното място да се провежда и обучение по правилата за осигуряване на безопасни и здравословни условия на труд, за което обучение да има проведен и изпит.

        Наред с това  в дружеството има действаща издадена от управителя Заповед № 1545/27.06.2016г. с която са определени, както работните места, така и работниците и служителите, на което ще се провежда обучение и изпит, продължителността на обучението и обучаващите лица. От събраните по делото гласни доказателства се установи, че е проведен начален инструктаж, както и че св.Н. самоволно е напуснал работното си място, но наред с това се установи, че на практика не е определено лице, което реално да провежда обучението на посочените работници и служители, и което на практика да наблюдава работата на същите до успешно полагане на изпит за това обучение.

        Съгласно разпоредбата на чл.416, ал.1, изр.второ от КТ, редовно съставените актове по този кодекс имат доказателствена сила до доказване на противното. Предвид това констатациите, съдържащи се в редовно съставения АУАН имат обвързваща съда материална доказателствена сила, тъй като не са опровергани от санкционираното дружество. От събраните по делото писмени и гласни доказателства, ценени в тяхната съвкупност, безспорно се установява, че административнонаказаното дружество в качеството на работодател е осъществило деянието, описано в АУАН и в наказателното постановление, с което е нарушен чл.13, ал.4 от Наредба № РД-07-2 за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословно и безопасни условия на труд.

       Нарушението на тези императивни разпоредби на закона е въздигнато в административно нарушение, за което в чл.413, ал.2от КТ е предвидено налагане на имуществена санкция от 1 500 до 15 000 лв. на юридическо лице - работодател.

        С оглед изложеното, съдът намира, че с издаване на наказателното постановление законосъобразно е ангажирана отговорността на „Аркус” АД гр.Лясковец, на основание чл.413, ал.2 от КТ.        

      Съдът, обаче, намира, че при определяне на имуществената санкция, административнонаказващият орган не е съобразил обстоятелствата по чл.27, ал.2 от ЗАНН. В случая нарушението е първо за дружеството нарушител, не са налице данни за отегчаващи обстоятелства, поради което следва да му бъде наложена имуществена санкция в минимално установения в закона размер–1 500 лева, в каквато насока съдът измени издаденото НП.

          Водим от горното, съдът

 

 

 

                                           Р  Е  Ш  И  :

                

 

 

           ИЗМЕНЯВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 12-000767 от 13.02.2017г. на Директора на Дирекция „Инспекция по труда” гр.Монтана Д. П., с което на „АРКУС” АД гр.Лясковец, ЕИК ****, гр.******, представлявано от изпълнителния директор инж.Б.Г.Б., на осн. чл.416, ал.5 във вр. с чл.413, ал.2 от КТ, му е наложено административно наказание „ИМУЩЕСТВЕНА САНКЦИЯ”, в размер на 2 000лв /две хиляди лева/, за извършено административно нарушение на чл.13, ал.4 от Наредба № РД-07-2 за условията и реда за провеждането на периодично обучение и инструктаж на работниците и служителите по правилата за осигуряване на здравословно и безопасни условия на труд, като НАМАЛЯВА размера на наложеното наказание „Имуществена санкция” ОТ 2 000лв /две хиляди лева/ НА 1 500лв /хиляда и петстотин лева/.

 

       Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

    

       След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на

Директора на Д „ИТ”  гр.Монтана за сведение и изпълнение.

 

 

                                                            РАЙОНЕН  СЪДИЯ :