Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                             

                 Гр. ЛОМ, 29.06.2017 година

 

               В   И М Е Т О   НА   Н А Р О Д А

 

         Ломският районен съд, наказателна колегия,в открито съдебно заседание на  осми юни две  хиляди  и     седемнадесета   година, в състав:

                  

                                      ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАТЯ ЦВЕТАНОВА

 

При   секретаря      Л. П., докладвано от   съдия  Цветанова  АНД № 170 по описа за 2017 година на ЛРС, за  да  се  произнесе  взе предвид   следното:  

          

         Производството по делото е по реда на чл. 59-63 от ЗАКОН ЗА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ НАРУШЕНИЯ И НАКАЗАНИЯ /ЗАНН/ 

 

         

С Наказателно постановление № 35 от 20.03.2017 г. на Директора на РДГ ,гр. Берковица упълномощен като административно наказващ орган на осн. чл.96,ал.1 от ЗЛОД със Заповед № РД-49 199/16.05.2011 г. на Министъра на земеделието и храните -гр. София на Р.Е.А. с ЕГН ********** *** е наложено административно наказание- глоба по чл. 84, ал. 1,пр.2 от ЗЛОД в размер на 100 лв.,   на основание чл. 94, ал. 1 от с. з. лишаване от право на ловуване за срок от три години и отнемане в полза на държавата ловна  карабина"Застава"LК М 70,кал.30-06 SPR 6  ) 81506 на основание чл. 95, ал. 1 от ЗЛОД.

Недоволен от наказателното постановление е останал жалбоподателя Р.Е. , който го обжалва чрез адв. К.Г. с молба, същото да бъде отменено, като неправилно и незаконосъобразно. Изтъква доводи за допуснати съществени нарушения на процесуалните правила и на материалния закон. В съдебно заседание,   жалбоподателя се явява лично и с адв. Г..

Въззиваемата страна-Регионална Дирекция по горите-гр. Берковица, чрез процесуалния си представител- юрисконсулт – И. Й.  оспорва жалбата. Моли съда да потвърди наказателното постановление, като правилно и законосъобразно. Изтъква конкретни доводи.

Съдът, след като обсъди и прецени събраните по делото доказателства, в тяхната взаимна връзка и логическо единство, във връзка със становищата на страните и оплакванията в жалбата, приема за установено следното:

Жалбата е процесуално допустима-подадена е в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН, от надлежна страна, с изискуемото по закон съдържание. Разгледана по същество, жалбата е НЕ ОСНОВАТЕЛНА.

На 15.01.2017 г.  служители на РДГ – Берковица  извършвали проверки по ЗЛОД.   Движейки се с посока  от Брусарци към с. Медковец , актосъставителя Б.С. и св. Т.  Т.   , на черен път  видели два черни джипа.  Извършили проверка на лицето Р.А., при която установили, че лицето ловува с един брой ловна карабина „Застава“. При проверката той представил 1 бр. удостоверение за ловуване и заверен за 2017 г. билет за лов и членска карта, като не представи разрешително за лов. За констатираното съставили констативен протокол и АУАН. За извършеното нарушение уведомих РУ – Лом, където  изпратили служител за оказване на съдействие. При проверката ловната карабина    и жалбоподателя били  в автомобила, на предна дясна седалка. Св. Б.С.  установява ,че оръжието било сглобено и заредено не в     калъф,  както и че карабината като оръжие може да се разглобява, но се намирала извън калъфа.  За констатираното е съставен АУАН, което нарушетеля подписал с възражение,че оръжието не е заредено и е без боеприпаси.  Жалбоподателят не е подавал писмено възражение в законния срок. Наказващият орган в лицето на директора на РДГ-Берковица като преценил законосъобразността на АУАН, намерил същия за основателен и въз основа на него издал атакуваното НП, в обстоятелствената част на което възприел изцяло описаната в акта фактическа обстановка. Квалифицирал нарушението на жалбоподателя като такова по чл. 43, ал. 3, т. 1 и  чл. 57, ал. 1 от Закона за лова и опазване на дивеча. За извършеното административно нарушение, административно наказващият орган наложил на жалбоподателя глоба в размер на 100 лв., на основание чл. 84, ал. 1 от ЗЛОД, постановил лишаване от право да ловува за срок от три години, на основание чл. 94, ал. 1 от ЗЛОД и отнел в полза на държавата ловна карабина  „Застава” LК М 70,кал.30-06 SPR 6 с № 81506.

Описаната по-горе фактическа обстановка се установява от събраните и проверени в хода на съдебното следствие гласни и писмени доказателства. Обсъждайки свидетелските показания, съдът кредитира изцяло показанията на свидетелите С. и Т., тъй като същите са непротиворечиви, подкрепят се и от останалия доказателствен материал като намира, че тези свидетели възпроизвеждат идентична обстановка и същите са възприели едни и същи непротиворечиви обстоятелства. Свидетелите потвърдиха констатациите в акта.

С оглед на изяснената фактическа обстановка съдът намира, че в случая безспорно е установено нарушението, виновното лице, както и неговата вина. Ето защо, правилно наказващият орган е санкционирал жалбоподателя.

Съдът констатира, че при реализиране на административно наказателната отговорност не са налице нарушения на процесуалните правила, които да водят до опорочаване на производството по налагане на административно наказание. АУАН и НП са издадени от компетентните длъжностни лица и съдържат формалните реквизити предвидени в нормите на чл. 42 и чл. 57 от ЗАНН.

Съдът не споделя наведените от процесуалния представител на жалбоподателя възражения и аргументи за допуснати нарушения на процесуалните правила, довели до незаконосъобразност на АУАН и издаденото НП.

В конкретния случай е налице съответствие между фактическата обстановка, констатирана от контролните органи и правната квалификация, дадена от административно наказващия орган и направените изводи са правилни.

  Неоснователни са  твърденията, че нарушението не е доказано от фактическа и правна страна, тъй като не се е установило жалбоподателят да е ловувал по смисъла на чл. 43, ал. 3, т. 1 от ЗЛОД, както и нарушения на чл. 84, ал. 1 и ал. 2, чл. 85, чл. 86, ал. 1 от ЗЛОД.

Съгласно чл. 43, ал. 3, т. 1 от ЗЛОД, Ловуване е и престой или движение на лица извън населените места със извадено от калъф и сглобено ловно оръжие, независимо дали е заредено или не. Видно от АУАН и НП дословно е записано-Ловува, извършва престой извън населено място с извадена от калъф заредена ловна карабина"„Застава” LК М 70,кал.30-06 SPR 6 с № 81506 , без разрешително за ловуване. Нарушението е извършено и открито на 15.01.2017 г. в землището на гр. Брусарци, обл. Монтана – черен път от гр.Брусарци за с.Медковец, обл.Монтана.

От така установената фактическа и правна обстановка съдът намира, че жалбоподателят е извършил от обективна и субективна страна посоченото нарушение по чл. 43, ал. 3, т. 1 и  чл. 57, ал. 1 от ЗЛОД.

От обективна страна А. на 15.01.2017 г., около 13.15ч.,  в землището на гр. Брусарци е ловувал-бил е с извадена от калъфа и несглобена ловна карабина,  без да притежава надлежно писмено разрешително за лов, издадено от ДГС-Лом, без да е убил дивеч.

От субективна страна нарушението е извършено умишлено.  

Съгласно  чл. 57, ал. 1 от ЗЛОД, за провеждане на лов се издава писмено разрешително при условията и по ред, определени в правилника за прилагане на закона, след заплащане на такса за издаването му по тарифа.

Съгласно чл. 84, ал. 1 от ЗЛОД, който ловува, без да притежава писмено разрешително, без да е убил дивеч, се наказва с глоба от 50 до 400 лв.

За извършеното нарушение по чл. 84, ал. 1 от ЗЛОД, съгласно чл. 94, ал. 1 от ЗЛОД, кумулативно е предвидено и налагането на административно наказание"лишаване и от право на ловуване за срок от три години", като съгл. чл. 95, ал. 1 от ЗЛОД, оръжието се отнема в полза на държавата.

Законодателят е предвидил минимум и максимум единствено на размера на административното наказание глоба и е предоставил на административно наказващият орган възможността за преценка при определяне размера на административните наказания-глоба и лишаване от права. В конкретния случай наказващият орган е наложил наказание в размер –глоба в размер на 100 лв. Съгласно разпоредбата на чл. 27 от ЗАНН, административно наказващия орган следва да вземе предвид тежестта на нарушението, неговата поредност, подбудите за неговото извършване, имотното състояние на нарушителя, както и да обсъди всички смекчаващи и отегчаващи вината обстоятелства.  

Настоящия съдебен състав намира, че в случая не се касае за маловажен случай и да приложи разпоредбата на чл. 28 от ЗАНН, тъй като случаят не е маловажен. 

Водим от горното и на основание чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, съдът

 

Р Е Ш И:

 

 ПОТВЪРЖДАВА изцяло  Наказателно постановление № 35 от 20.03.2017 г. на Директора на Регионална дирекция по горите-гр. Берковица, с което на Р.Е.А. с ЕГН ********** ***  за нарушение на чл. 43, ал. 3, т. 1 и  чл. 57, ал. 1 от ЗЛОД, му е наложено на основание чл. 84, ал. 1 от ЗЛОД, административно наказание-глоба в размер на 100 лв., на основание чл. 94, ал. 1 от ЗЛОД,  лишаване от право на ловуване за срок от три години и отнемане в полза на държавата ловна  карабина"Застава"LК М 70,кал.30-06 SPR 6  ) 81506 на основание чл. 95, ал. 1 от ЗЛОД, като законосъобразно.

 

РЕШЕНИЕТО подлежи на касационно обжалване пред Административен съд-гр. Монтана в 14 дневен срок от съобщението на страните, че е изготвено.

 

                                             РАЙОНЕН  СЪДИЯ: