Р   Е   Ш   Е  Н   И   Е                          

 

 

                                                  

 

 

                                          Гр.Лом, 26.06.2017г.

                     

 

                              В   И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

 

 

      Ломски районен съд, четвърти наказателен състав, в открито съдебно заседание на седемнадесети май две хиляди и седемнадесета, година, в състав :

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ : Б.СЛАВЧЕВА

 

 

      при секретаря Д.Ценкова, като се запозна с докладваното от съдията Славчева АНД № 200/17г. по описа на ЛРС, за да се произнесе взе предвид следното :

 

 

       С Наказателно постановление № 17-0294-000154 от 15.03.2017г. на Началник сектор към ОДМВР гр.Монтана, РУ гр.Лом  О.И. на жалбоподателят И.Ц.Л. с ЕГН ********** ***, му е наложено на осн. чл.179, ал.5 от ЗДвП административно наказание „Глоба” в размер на 50лв /петдесет лева/ за извършено административно нарушение по чл.100, ал.3 от ЗДвП.

       Недоволен от НП е останал жалбоподателят, който го обжалва в законноустановеният 7-дневен срок, с молба да бъде отменено изцяло, като незаконосъобразно.

      В с.з. жалбоподателят редовно призован се явява, като поддържа жалбата.

      Въззиваемият не се явява, не изпраща процесуален представител, не взема становище по жалбата.

      Доказателствата по делото са писмени и гласни.

      Съдът, след като се запозна със събраните по делото доказателства поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на страните, намери за установено следното :

       С Наказателно постановление № 17-0294-000154 от 15.03.2017г. на Началник сектор към ОДМВР гр.Монтана, РУ гр.Лом  О.И. на жалбоподателят И.Ц.Л. *** е наложено на осн. чл.179, ал.5 от ЗДвП административно наказание „Глоба” в размер на 50лв /петдесет лева/ за извършено нарушение на чл.100, ал.3 от ЗДвП, а именно, за това, че на 20.02.2017г. около 17,50ч. в гр.Лом, на ул.”Славянска” с посока на движение от ул.”Хан Аспарух” към ул.”Цар Петър”, като водач на лек автомобил, марка „Опел”, модел „Астра”, с рег.№ М 89 05 ВМ, управлява автомобила, без да има залепен стикер за Застраховка „Гражданска отговорност” на предното панорамно стъкло на автомобила в долен ляв ъгъл с валидност към датата и часа на проверката.

       В с.з. жалбоподателят се явява и поддържа жалбата. Моли съда да отмени наложеното му наказание, тъй като няма как да постави стикер при условие, че няма сключена застраховка.

       Въззиваемият не се явява, не изпраща процесуален представител.

       Депозираната жалба е процесуално допустима, подадена от лице имащо правен интерес и в предвиденият от закона 7-дневен срок.

        Разгледана по същество жалбата е основателна.

        На 20.02.2017г. около 17,50ч. свидетелите Е.И. и С.И., двамата полицейски служители се намирали в района на главната улица на града, когато забелязали, че в пешеходната зона по ул.”Славянска” се движи в посока „Цар Петър” лек автомобил, марка „Опел”, модел „Астра”, с рег.№ М 89 05 ВМ. Спрели водача на автомобила с оглед извършване на проверка отностно наличие на разрешение за движение в пешеходната зона на града. По време на същата полицейските служители установили, че водач на автомобила е жалбоподателя, който няма издадено разрешение от Община Лом за движение по пешеходната зона, както и валидно сключена застраховка „Гражданска отговорност”, и залепен стикер на панорамното стъкло.

       На място св.Е.И. в присъствието на св.С.И. и на жалбоподателят съставил АУАН № 149 от 20.02.2017г. в който описал установеното нарушение на чл.100, ал.3 от ЗДвП.

      Впоследствие възоснова на така съставеният АУАН, АНО издал и атакуваното НП, с което наложил на жалбоподателят И.Ц.Л. на осн. чл.179, ал.5 от ЗДвП административно наказание „Глоба” в размер на 50лв /петдесет лева/ за извършеното нарушение на чл.100, ал.3 от ЗДвП.

      Горното се установява от фактическа страна от събраните по делото писмени доказателства, както и от показанията на разпитаните в с.з. свидетели Е.И. и С.И., които съдът кредитира, като обективни, последователни, и намиращи се във връзка, както по между си, така и с останалите събрани по делото доказателства.

      Съгласно разпоредбата на чл.6 от ЗАНН административно нарушение е това деяние /действие или бездействие/, което нарушава установеният ред на държавно управление, извършено е виновно и е обявено от закона за наказуемо с административно наказание налагано по административен ред. Следователно деянието обявено за административно нарушение трябва да е извършено виновни –умишлено или непредпазливо, като законодателят е предвидил непредпазливите деяния да се наказват само в предвидените от закона случай.

        В нормата на чл.179, ал.5 от ЗДвП законодателят е предвидил административно наказание „Глоба” в размер на 50лв за водач, който управлява моторно превозно средство, което не е било спряно от движение и на което не е поставен валиден стикер съгласно чл. 100, ал. 3, и не носи валиден контролен талон от знака за задължителна застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите. Т.е. посоченият състав визира случаите, в които е налице валидна и действаща застраховка "Гражданска отговорност" за автомобила, но водачът не залепил в долния ляв ъгъл на предното стъкло на моторното превозно средство, което управлява валиден стикер на знак за сключена задължителна застраховка Гражданска отговорност на автомобилистите и не носи контролен талон към знака.

      Видно от приложената към преписката застрахователна полица се установява, че същата е с дата 20.02.2017г. издадена е в деня на проверката, а валидността и е от 19ч. на същата дата, или малко повече от час след приключване на проверката.

       В случая без залепен на долния ляв ъгъл на предното му панорамно стъкло валиден стикер на знак за сключена задължителна застраховка ГО на автомобилистите прави деянието му несъставомерно по чл. 179, ал. 5 от ЗДвП, тъй като неизпълнението на това законово изискване се дължи не на негово бездействие, допуснато след сключен и действащ договор за застраховка ГО на автомобилистите по отношение на соченото по-горе МПС, а на факта, че жалбоподателят е управлявал процесното МПС без сключен такъв застрахователен договор, с което е нарушил свое задължение визирано в чл.638, ал.3 от КЗ.

       Водим от горното съдът намира, че депозираната жалба се явява основателна, и издаденото НП следва да се отмени изцяло, като незаконосъобразно, за това,  и на осн. чл.63 от ЗАНН

 

 

 

 

 

 

                                                Р  Е  Ш  И  :

 

 

 

          ОТМЕНЯВА НАКАЗАТЕЛНО ПОСТАНОВЛЕНИЕ № 17-0294-000154 от 15.03.2017г. на Началник сектор към ОДМВР гр.Монтана, РУ гр.Лом  О.И., с което на жалбоподателят И.Ц.Л. с ЕГН ********** ***, му е наложено на осн. чл.179, ал.5 от ЗДвП административно наказание „Глоба” в размер на 50лв /петдесет лева/ за извършено административно нарушение по чл.100, ал.3 от ЗДвП, като НЕЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 

         Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

 

       След влизане в сила на решението препис от него да бъде изпратен на Началника на РУ”П” гр.Лом за сведение.                                                   

 

      

 

                                                                             РАЙОНЕН СЪДИЯ :