Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                             

                 Гр. ЛОМ, 22.06.2017 година

 

               В   И М Е Т О   НА   Н А Р О Д А

 

         Ломският районен съд, наказателна колегия,в открито съдебно заседание на двадесет и втори юни  две  хиляди  и     седемнадесета   година, в състав:

                  

                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАТЯ ЦВЕТАНОВА

 

При   секретаря      Л. П.     и с участието на прокурор  при ЛРП   Р.  П.              и докладвано от   съдия  Цветанова  АНД № 253 по описа за 2017 година на ЛРС, за  да  се  произнесе  взе предвид   следното:  

        

Производството е по реда на чл. 375 и следващите от Наказателно-процесуалния кодекс.

 

Съдебното производство по делото е образувано във връзка с Постановление на Районна прокуратура - Лом, с което се предлага обвиняемият Н.А.М. с ЕГН ********** *** , неосъждан, да бъде освободен от наказателна отговорност и да му се наложи административно наказание на основание член 78а от Наказателния кодекс във връзка с разследването по бързо  производство № 248/2017 година по описа на РУ на МВР – Лом, за това, че на 05.05.2017 г. в гр.Вълчедръм,  управлявал МПС –    лек автомобил „Ауди”,м.А4 с рама №  WAUZZZ8DZXA 0475512, негова собственост собственост,   което не е регистрирано по надлежиния ред-  – престъпление по чл. 345,ал.2 във вр. с ал.1  от НК.

Районна прокуратура Лом – редовно призовани, явява се  прокурор   Р. П.. Поддържа постановлението,   по същество изразява становище, че събраните доказателства обслужват обвинителната теза, доколкото сочат извършено от обвиняемия престъпление по чл. 345 от НК. Моли съдът да го признае за виновен. Намира, че са налице предпоставките по чл. 78а от НК и изтъква, че през призмата на събраните по делото доказателства на обвиняемия следва да бъде наложено минимално административно наказание.   

    Обвиняемият – редовно призован,  се явява,      счита, че фактите са изяснени и няма спор по доказателствата.  Моли   да бъде наложено минималното административно наказание по закон.

Съдът с оглед събраните доказателства в делото от досъдебното производство и по време на съдебното следствие, намира за установена следната фактическа обстановка:

Обвиняемият  Н.А.М. с ЕГН **********,роден на *** г. в гр…….,      е българин, български гражданин, със средно образование, реабилитиран.

На05.05.2017 г.,около 13.20 ч. в  гр. .., полицейските служители Б. Л. и ПИ М.  М. спрели за проверка    МПС –  лек автомобил  „Ауди”,м.А4 с рама №  WAUZZZ8DZXA 0475512,    При проверката установили, че МПС е собственост на водача в случая-  подсъдимия М. и МПС-то  не е регистрирано по надлежния ред. За констатираното  административно нарушение е съставен  АУАН № 533 от 05.05.2017 г.

  Обвиняемият признава констатираното от проверяващите,че е управлявал МПС в момента на проверката без то да е регистрирано  по надлежния ред..

ПО ДОКАЗАТЕЛСТВАТА:

Изложената фактическа обстановка съда прие за установена въз основа на събраните доказателства в хода на БП. Същите са достатъчни и по безспорен начин установяват описаната фактическа обстановка в постановлението на прокурора, авторството на деянието и вината на обвиняемия      Н.А.М..

ОТ ПРАВНА СТРАНА:

Непосредствен обект за престъплението по чл. 345 от НК са обществените отношения във връзка с регистрирането на моторни превозни средства. Законът за движение по пътищата императивно установява, че по пътищата, отворени за обществено ползване се допускат само моторни превозни средства, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени на определени за това места. Редът за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторни превозни средства и ремаркета, теглени от тях, се определя с наредба на министъра на вътрешните работи, съгласувана с министъра на транспорта и министъра на отбраната. Предмет на престъплението са контролните знаци на моторните превозни средства. Изпълнителното деяние по чл. 345 от Наказателния кодекс се изразява в служене с контролни знаци, издадени за друго моторно превозно средство. Терминът „служене” според теорията е равнозначен за ползване и може да се осъществи само чрез действие. Възможни са две хипотези. При първата  деецът си служи с контролни знаци, издадени за друго моторно превозно средство. Във втората хипотеза, служенето се осъществява с контролни знаци, неиздадени по съответния ред, тоест налице е ползване на неистински по произход контролен знак. Престъплението е на просто извършване и за неговото довършване не е нужно да са извлечени облаги или други ползи. Субект на разглежданото престъплението може да бъде всяко наказателноотговорно лице (собственика на МПС или всеки, който го управлява). Престъплението по чл. 345 от НК в първата форма на изпълнителното деяние ще е осъществено от субективна страна, когато деецът е съзнавал, че управлява автомобил с поставени на него контролни знаци, за които знае или предполага, че са били издадени за друго МПС.

От обективна страна обвиняемият  на  05.05.2017 г.  в около 13.20 ч. в  гр. Вълчедръм,  управлявал    МПС –  лек автомобил„Ауди”,м.А4 с рама №  WAUZZZ8DZXA 0475512,       негова собственост  , което не е регистрирано по надлежиния ред-  – престъпление по чл. 345,ал.2 във вр. с ал.1  от НК.

Обвиняемият е вменяем, следователно е наказателно отговорно лице.

От субективна страна, престъплението може да бъде извършено само с пряк умисъл. За съставомерността на деянието от субективна страна е достатъчно обвиняемият да е  управлявал МПС без да е регистрирано.    

Предвид горното, съдът прецени, че с  действията си обвиняемия   е осъществил състава на престъпление по чл. 345 от Наказателния кодекс,  

Съдът приема също, че в постановлението на Районна прокуратура правилно се приема, че са налице предпоставки за освобождаване от наказателна отговорност и налагане на административно наказание на обвиняемия за извършеното от него престъпление по реда на Глава ХХVІІІ от Наказателно-процесуалния кодекс. За престъплението, извършено от обвиняемият, законът предвижда наказание лишаване от свобода до една година или с глоба от 500 до 1000 лева. Според чл. 78а, ал. 1 от НК пълнолетно лице се освобождава от наказателна отговорност от съда и му се налага наказание глоба от 1000 до 5000 лева, когато за престъплението се предвижда наказание лишаване от свобода до три години или друго по-леко наказание, когато е умишлено, ако дееца не е осъждан за престъпление от общ характер.

По делото е установено, че обвиняемият до момента е осъждан,но реабилитиран и не е освобождаван по реда на чл. 78а, ал. 1 от Наказателния кодекс от наказателна отговорност, а и няма причинени от престъплението имуществени вреди.

Според съда преценката на държавното обвинение е правилна и са налице всички основания обвиняемия да бъде освободен от наказателна отговорност, като му се наложи административно наказание на основание чл. 78а, ал. 1 от НК.

С оглед наказанието:

По делото са обвиняемият заяви,че е безработен в България.    Фактът, че обвиняемия не е осъждан е основание за разглеждане на делото по реда на тази глава. По тази причина няма как да бъде взето предвид като смекчаващо отговорността обстоятелство това, че е неосъждан. Като смекчаващо обстоятелство обаче безспорно следва да се вземе предвид съдействието му за разкриване на фактите по делото. Не са налице отегчаващи отговорността обстоятелства. Като взе предвид смекчаващото отговорността обстоятелство и семейното, материалното и имуществено състояние на обвиняемия М., съдът прецени, че следва да му наложи минималното наказание, предвидено по закон - глоба в размер на 1 000 лева, както и да се отнеме 2 бр. регистрационни табели № 968Н283.

 Воден от горното и на основание чл. 378, ал. 4, т. 1 от Наказателно-процесуалния кодекс СЪДЪТ

 

Р  Е  Ш  И :

 

ПРИЗНАВА обвиняемия  Н.А.М. с ЕГН **********,роден на *** г. в гр. ……..,      е българин, български гражданин, със средно образование, реабилитиран за Виновен в  това, че  на  05.05.2017 г.  в около 13.20 ч. в  гр. …,  управлявал    МПС –  лек автомобил„Ауди”,м.А4 с рама №  WAUZZZ8DZXA 0475512,       негова собственост  , което не е регистрирано по надлежиния ред-     , негова собственост, което не е регистрирано по надлежиния ред-  – престъпление по чл. 345,ал.2 във вр. с ал.1      от Наказателния кодекс на Република България, като на основание чл. 78а, ал. 1 от Наказателния кодекс го ОСВОБОЖДАВА от наказателна отговорност за извършеното от него престъпление и му налага административно наказание ГЛОБА в размер на 1000 (ХИЛЯДА /ЛЕВА, която същия да заплати в полза на държавата по сметка на Районен съд - Лом.

ОТНЕМА в полза на държавата следните веществени доказателства по делото – два броя регистрационни табели № 968Н283.   за унищожаване съгласно Наредба № I-45 от 24.03.2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на моторните превозни средства и на ремаркетата, теглени от тях.

 

 РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване или протест пред Окръжен съд – Монтана по реда на Глава 24 от Наказателно-процесуалния кодекс в  15 дневен срок, считано от днес за страните.

РАЙОНЕН СЪДИЯ: