Р Е Ш Е Н И Е

гр. Лом, 15.06.2017 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ЛОМСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, пети състав, в открито съдебно заседание на петнадесети юни, две хиляди и седемнадесета година, в състав:

                                                 ПРЕДСЕДАТЕЛ: Албена Миронова

 

При участието на секретаря Румяна Димитрова и прокурора Райна Петрова, като разгледа  НАХД № 269 по описа за 2017 година, докладвано от съдията Миронова, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на Глава ХХVІІІ от НПК.

 

Районна Прокуратура Лом е внесла в съда Постановление от 17.05.2017 г., с което предлага В.М.С., ЕГН **********,***, обвиняем по бързо производство № 301/2017 год. по описа на РУ – Лом, респ. пр.пр. № 580/2017 год. по описа на РП – Лом, да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание  глоба, на основание чл. 78а от НК, за това, че на 12.05.2017 год., около 20,30 часа, в с. Долни Цибър, обл. Монтана, по ул. Първа,  управлява моторно превозно средство – мотопед, м. PIAGGIO, мод. FCS2T, с рама № DGM539360M0138773, с неустановена собственост, което не е регистрирано по надлежния ред – престъпление по чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1 от НК.

В съдебно заседание представителят на ЛРП поддържа предложението и счита, че са осъществени от обвиняемия обективните и субективни признаци на престъплението, в което е обвинен, както и предпоставките на чл. 78а НК за освобождаването му от наказателна отговорност с налагане на административно наказание – глоба, като предвид данните за личността на обвиняемия предлага тя да бъде определена в минималния предвиден от законодателя размер.

Обв. В.М., редовно призован, се явява, лично и пледира за основателност на обективираното в Постановлението от 178.054.2017 год. предложение за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по реда на чл. 78а НК, което наказание да бъде определено в минимален размер.

От фактическа страна:

Обвиняемият-нарушител В.М.С. е роден на *** г. в ****,  живущ ***,  българин, български гражданин, с основно образование, неженен, неосъждан, безработен, с ЕГН **********.

Видно от приложената справка, издадена от КАТ Монтана, обв. В. М. е неправоспособен водач.  

На 12.05.2017 год., около 20,30 ч., в с. Долни Цибър, обл. Монтана, на ул. Първа, служител на РУ Лом – свид. И.Б.спрял за проверка мотопед, управляван от обвиняемия. Мотопедът, м. PIAGGIO, без регистрационни табели. Водачът бил видимо пиян – лъхал на алкохол, бил и без поставена предпазна каска. Свид. И. Б. запазил местопроизшествието до пристигането на оперативно-дежурна група и автоконтрольор.

Дежурният автоконтрольор, свид. Б. Л. установил, че обв. М. е неправоспособен водач за ППС, което управлявал, а мотопедът не е регистриран по надлежния ред в Р България. Установено било и, че водачът управлява МПС с концентрация на алкохол в кръвта 0,86 на хиляда.

На място били съставени АУАН № 582 и № 583, двата от 12.05.2017 год.

Бил извършен оглед на местопроизшествието и изготвени фотоснимки.

В хода на досъдебното производство обв. В. М.  се признава за виновен, като дава обяснения, кореспондиращи си с останалите доказателства по делото. Твърди, че е закупил мотопеда през м. Декември, 2016 год., с част от получената социална помощ.

По доказателствата:

Горната фактическа обстановка се установява от направеното от обвиняемия-нарушител самопризнание, подкрепено изцяло и безпротиворечиво от всички събрани на досъдебното производство и приобщени от съда по съответния процесуален ред доказателства – показанията на свидетелите Б.и Любенов, протокол за оглед на местопроизшествие и фотоалбум, справка за съдимост, АУАН, справка за нарушител, справка за регистрация на МПС, служебна бележка, всички приобщени по чл.283 НПК, както и от доказателствата, събрани в хода на съдебното следствие.

Тези доказателства в своето единство и логическа взаимовръзка изясняват по несъмнен начин всички обстоятелства имащи съществено значение за правилното решаване на делото - факта на извършване на престъплението, неговото авторство, механизма и начина на извършване, личността и субективното отношение на дееца към извършеното.

От правна страна:

При така установената фактическа обстановка, съдът намира, че от обективна и субективна страна, обв. В. М.  е осъществил престъпния състав на чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, тъй като на 12.05.2017 год., около 20,30 часа, в с. Долни Цибър, обл. Монтана, по ул. Първа,  управлява моторно превозно средство – мотопед, м. PIAGGIO, мод. FCS2T, с рама № DGM539360M0138773, с неустановена собственост, което не е регистрирано по надлежния ред.

От обективна страна, изпълнителното деяние, изразяващо се в управление на МПС, нерегистрирано по съответния ред е било реализирано от обвиняемия посредством действията му по управление на МПС – мотопед, м. PIAGGIO, мод. FCS2T, с рама № DGM539360M0138773, което не е регистрирано по надлежния ред.

Самото деяние не е резултатно, а е формално такова.

Деянието се счита довършено с факта на управление на такова МПС, без законът да изисква настъпването на някакъв вредоносен резултат.

От субективна страна – деянието е извършено при форма на вината пряк умисъл – обв. М.   е съзнавал обществено опасният му характер, предвиждал е обществено опасните му последици и е искал тяхното настъпване, а действията му са били мотивирани и съзнавани.

По делото се установи по безспорен и категоричен начин, че обвиняемият е съзнавал  че управляваното от него МПС изобщо не е било регистрирано в страната.

Към момента на осъществяване на процесното деяние обвиняемият е бил в състояние да разбира свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си, което обосновава ангажирането на неговата отговорност.

За престъплението по чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1 НК е предвидено наказание “лишаване от свобода” до една година или глоба от 500 до 1000 лева.

Обвиняемият не е и не е освобождаван от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по реда на Гл. 28 НПК.

От извършеното деяние не са настъпили имуществени вреди.

Ето защо съдът намира, предложението на РП – Лом е законосъобразно и че са налице условията за приложение разпоредбата на чл. 78а от НК – за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание – глоба от 1000 до 5000 лв.

Обвиняемият В.М.С., роден на *** г. в ****,  живущ ***,  българин, български гражданин, с основно образование, неженен, неосъждан, безработен, с ЕГН **********следва да бъде освободен от наказателна отговорност за извършеното деяние, като му се наложи административно наказание Глоба, в размер на 1200 лв.

Съдът определя санкцията в размер, близък до минималния, предвиден в разпоредбата на чл. 78а, ал. 1 от НК поради чистото съдебно минало, имотното състояние и проявената критичност към деянието от страна на обвиняемия в хода на производството в двете му фази, ниският социален статус, но и отчитайки останалите квалифициращи конкретния случай обстоятелства, които макар и несъставомерни за извършеното деяние, са от значение за определяне степента на обществена опасност и оттам – отегчаващи отговорността – управление на МПС без съответна правоспособност и след употреба на алкохол.

Съдът намира, че така определеното по вид и размер наказание ще изпълни целите на наказанието визирани в чл.36 от НК.

Водим от горното и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, съдът

 

Р   Е    Ш    И:

 

ПРИЗНАВА В.М.С., роден на *** г. в ****,  живущ ***,  българин, български гражданин, с основно образование, неженен, неосъждан, безработен, с ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че  на 12.05.2017 год., около 20,30 часа, в с. Долни Цибър, обл. Монтана, по ул. Първа,  управлява моторно превозно средство – мотопед, м. PIAGGIO, мод. FCS2T, с рама № DGM539360M0138773, с неустановена собственост, което не е регистрирано по надлежния ред – престъпление по чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, КАТО на основание чл.78а НК го ОСВОБОЖДАВА от НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ – глоба в полза на държавата в размер на 1200.00 лв.

 

Решението подлежи на обжалване или протест по реда на Глава ХХІ от НПК пред Окръжен Съд Монтана, в 15 /петнадесет/ дневен срок от днес.

 

 

 

                                                           РАЙОНЕН   СЪДИЯ: