П Р И С Ъ Д А

гр. Лом, 22 юни 2017 г.

 

В   ИМЕТО   НА   НАРОДА

 

Ломският  районен  съд,  наказателна  колегия  в  открито  заседание   на  22 юни  две  хиляди  и  седемнадесета   година  в  състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:    Боряна Александрова

            

СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ: 1.  С.С.С.

                                               2. Е.Н.И.

при секретаря  В.М. , в присъствието на прокурор  -  Ели Лазарова,   като разгледа докладвано  от съдията Александрова НОХД № 652/ 2016г. по описа на ЛРС и въз основа на доказателствата и закона,

                         

                                 П Р И С Ъ Д И:

   ПРИЗНАВА подсъдимият М.  Р.А. - роден на ***г. в гридин, българин, български гражданин, висше образование, работи като съдебен помощник в Административен съд - София област, неженен, живущ ***, неосъждан, с ЕГН: ********** ,  ЗА НЕВИНОВЕН  В  Т О В А, Ч Е : През месец ноември 2015г. , в гр. Видин, след като предварително се сговорил с Н.В.Н., с цел да набави за себе си имотна облага -сумата от 10 000 лв., направил опит да възбуди и поддържа заблуждение у К.А.К., уверявайки го, че пострадалият от пътнотранспортно произшествие, настъпило на 02.11.2015г. - Ц.Б.П., причинено от него, е в много тежко здравословно състояние и ако заплати на пострадалия сумата от 10 000 лв. , воденото срещу него в тази връзка досъдебно производство № 25 от 2015г. по описа на ОСлО в Окръжна прокуратура - Видин ще бъде прекратено и няма да бъде уволнен от работа, с което да му причини имотна вреда като деянието е останало недовършено поради независещи от волята на дееца причини –, поради което  на основание чл.304 от НПК го ОПРАВДАВА по повдигнатото обвинение за извършено престъпление по чл. 210, ал. 1, т. 2, във вр. с чл. 209, ал. 1, във вр. с чл. 18 от НК.

  ПРИЗНАВА подсъдимият  Н.В.Н. - роден на *** ***,българин,   български   гражданин,   със   средно   образование,   женен,   неработещ, живущ ***,   неосъждан,   с ЕГН:**********,  ЗА  НЕВИНОВЕН   В ТОВА,ЧЕ:

През месец ноември 2015г. в гр. Видин, след като предварително се сговорил с М.Р.А., с цел да набави за себе си имотна облага -сумата от 10 000 л в., направил опит да възбуди и поддържа заблуждение у К.А.К., уверявайки го, че пострадалият от пътнотранспортно произшествие, настъпило на 02.11.2015г. - Ц.Б.П., причинено от него, е в много тежко здравословно състояние и ако заплати на пострадалия сумата от 10 000 лв., воденото срещу него в тази връзка досъдебно производство № 25 от 2015г. по описа на ОСлО в Окръжна прокуратура - Видин ще бъде прекратено и няма да бъде уволнен от работа, с което да му причини имотна вреда като деянието е останало недовършено поради независещи от волята на дееца причини –, поради което  на основание чл.304 от НПК го ОПРАВДАВА по повдигнатото обвинение за извършено престъпление по чл. 210, ал. 1, т. 2, във вр. с чл. 209, ал. 1, във вр. с чл. 18 от НК.

 

На основание чл.307 от НПК ОТХВЪРЛЯ предявения граждански иск с правно основание чл.45 от ЗЗД  от К.А.К. против Н.В.Н. и М.Р.А./солидарно/ за сумата 10 000 лв. , представляваща обезщетение за причинените му неимуществени вреди  в резултат от деянието по чл.210, ал.1,т.2 вр.чл.209,ал.1,вр.чл.26 НК, ведно със законната лихва, начиная от датата на увреждането до окончателното й изплащане, като НЕОСНОВАТЕЛЕН и НЕДОКАЗАН.

 

ПРИСЪДАТА МОЖЕ ДА СЕ ОБЖАЛВА ИЛИ ПРОТЕСТИРА ПРЕД МОС В 15 ДНЕВЕН СРОК, СЧИТАНО ОТ ДНЕС.

 

 

                                    РАЙОНЕН  СЪДИЯ:

 

                                                                                    1.

 

                                               СЪДЕБНИ ЗАСЕДАТЕЛИ:

 

                                                                                                 2.