НАХД № 323/17г. МОТИВИ :

       Производството е образувано по внесено в ЛРС Постановление за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК на обвиняемата по БП № 365/17г. по описа на РУ гр.Лом, респ. преписка вх.№ 694/17г. по описа на ЛРП–А.А.И. ***, за това, че на 06.06.2017г. около 17ч. в гр.Лом, по ул.”Латинка” си служил с контролни знаци – табела с рег.№ С 37 65 Р, монтирана на управляваното от него МПС – мотопед марка „Yamaha„ модел „Forte”, с № на рама YME*4PC-000615*, издадена за друго МПС – мотопед марка „Пиаджио”,  модел „ФЦС 2Т”, собственост на М. Г. М. от гр.***** - престъпление по чл.345, ал.1 от НК. 

       Представителят на ЛРП в с.з. поддържа изготвеното Предложение, като намира, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява, че обвиняемият е извършил престъплението по чл.345, ал.1 от  НК и предлага на съда да го освободи от наказателна отговорност, като му наложи административно наказание по смисъла на чл.78а от НК “Глоба” в минималния размер предвиден в закона.

       Обвиняемата редовно призован се явява лично. Признава се за виновен в извършване на престъплението за което се предлага освобождаването му от наказателна отговорност, и се възползва от правото си да не дава обяснения по делото.

       Доказателствата по делото са писмени - събраните по БП 365/17г. по описа на РУ МВР гр.Лом писмени доказателства, приети и приобщени от съда по реда на чл.378, ал.2 от НПК.

       Съдът, след като се запозна с направеното предложение на ЛРП, събраните по делото писмени доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на  страните, намери за установено следното :

       Обвиняемата А.А.И. е млад човек, с чисто съдебно минало.

        На 06.06.2017г. свидетелите К. Д. и Н. И., двамата служители при РУ гр.Лом осъществявали контрол по безопасността на движението на територията на гр.Лом, когато около 17ч. спрели за проверка движещият се по ул.”Латинка” в града мотопед марка „Yamaha„ модел „Forte”. По време на извършената проверка установили, че същият се управлява от обвиняемият, който е неправоспособен водач. Наред с това установили, че поставената на мотопед марка „Yamaha„ модел „Forte”, с № на рама YME*4PC-000615* регистрационна табела с № С 37 65 Р е издадена за друго МПС – мотопед марка „Пиаджио”,  модел „ФЦС 2Т”, собственост на М. Г. М. от гр.****.

         За констатираното административно нарушение по време на проверката полицейския служител К. Д. в присъствието на Н. И. и на обвиняемият съставил АУАН № 737 от 06.06.2017г. АУАН, който и бил връчен, и подписан от него без възражение.

         Горното се установява от фактическа страна направените в хода на бързото производство самопризнания на обвиняемият, които се подкрепят от събраните в хода на БП № 365/17г. писмени доказателства, приети от съда по реда на чл.378, ал.2 от НПК, както следва: Докладна записка на л.5;  Протокол за оглед на местопроизшествие и албум с фотоснимки на л. 6-9; АУАН № 737 от 06.06.2017г. на л.10,11, Справка за нарушител на л.12-14; Протоколи за разпит на свидетелите К. Г. Д. на л. 15, Н. П. И. на л. 16;  Справка за съдимост на л. 17;  ведно със служебно изисканата от съда актуална справка за съдимост рег. № 693 от 23.06.2017г. на БС при ЛРС.

       Съдът намира, че по безспорен и категоричен начин е установено, че обвиняемият А.А.И. *** е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.345, ал.1 от НК, а именно, че на 06.06.2017г. около 17ч. в гр.Лом, по ул.”Латинка” си служил с контролни знаци – табела с рег.№ С 37 65 Р, монтирана на управляваното от него МПС – мотопед марка „Yamaha„ модел „Forte”, с № на рама YME*4PC-000615*, издадена за друго МПС – мотопед марка „Пиаджио”,  модел „ФЦС 2Т”, собственост на М. Г. М. от гр.****.

       Законодателят е предвидил за така извършеното престъпление в нормата на чл.345, ал.1 от НК наказание „До една година лишаване от свобода” или „Глоба” в размер от 500лв /петстотин лева/ до 1 000лв /хиляда лева/.

       Извършеното престъпление е от категорията на т.нар. “формалните престъпления”, и с него няма причинени имуществени вреди, които да подлежат на възстановяване.

       Обвиняемият не е осъждан и е с чисто съдебно минало.

       В случаят съдът намира, че са налице всички предвидени в закона предпоставки за приложение на нормата на чл.78а от НК, за това го освободи от наказателна отговорност за така извършеното престъпление, като му наложи административно наказание  “Глоба” в минималният размер от 1 000.00лв /хиляда лева/, което следва да заплати в полза на държавата. При определяне размера на административното наказание съдът взе предвид направените от обвиняемият в хода на досъдебното производство самопризнания, материалното му положение и имотно състояние.

       Съдът напълно споделя доводите на представителя на ЛРП, че с така наложеното административно наказание „Глоба” ще се постигне най-вече генералната превенция, а именно да се въздейства предупредително и възпитателно на останалите членовете на обществото да спазват законите в страната и установения правен ред.

        Иззетата като веществено доказателство 1бр. регистрационна табела с № С 37 65 Р, съдът върна на собственика на МПС-то за което са издадени М. Г. М. от гр.****.

        Водим от горното съдът постанови решението си.

                  

                                                                            РАЙОНЕН СЪДИЯ :