О П Р Е Д Е Л Е Н И Е

 

гр. Лом, 10.07.2017 год.

 

Районен съд гр.Лом, VІІ - ми съдебен състав, в закрито заседание на десети юли, две хиляди и седемнадесета година, в състав

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Соня Камарашка

 

          като разгледа докладваното от съдията Гр.дело № 935 по описа за 2017 год., за да се произнесе взе предвид следното:

 

       

 

Гражданското производство е образувано по искова молба от Т.Ц.Т. с ЕГН ********** ***, чрез пълномощника му адвокат Р.Б. от МАК със съдебен адрес ***, против „СМАРТА СЪРВИЗ” ЕООД с ЕИК 130511186, представлявано от Т.Д.К. с адрес ***, БЦ Слатина, за неплатено трудово възнаграждение за м.02.2017год. и м.03.2017год., ведно със законните лихви върху всяка от сумите от подаване на исковата молба до окончателно им изплащане по чл.86 от ЗЗД.

          Производството е по реда на чл.310, ал.1, т.1 от ГПК.

С Разпореждане от 28.04.2017 год. съдът е разпоредил размяна на книжа по реда на чл. 131 от ГПК.

Препис от исковата молба и доказателствата са връчени на ответника /на 08.06.2017 год./ и за него е възникнала възможността да подаде писмен отговор в законоустановения едномесечен срок.

          В срока за отговор по исковата молба, ответника е направил възражение за неподсъдност на основание чл.119, ал.3 от ГПК и е поискал прекратяване на производството пред РС, гр.Лом и изпращането му за разглеждане пред РС гр.София, позовавайки се на чл.108, ал.1, изр. първо от ГПК, предвид факта, че ищецът не е изложил в исковата си молба аргументи и не е представил доказателства в насока на „обичайно полагане на труд” на територията и в района на действие на РС гр.Лом, с оглед алтернативно предвидената възможност за изборната местна подсъдност визирана в нормата на чл.114 от ГПК.

          В разпоредбата на чл.114 ГПК законодателят е предоставил възможност на работника при трудови спорове да предяви иск срещу работодателя си по мястото, където обичайно полага своя труд. В случая се касае до изборна местна подсъдност, според която работника може да предяви иск срещу работодателя си по мястото, където обичайно полага своя труд, когато е различно от управлението или седалището на работодателя.

          Видно обаче от исковата молба, ищецът не е изложил обстоятелства, свързани с обичайното полагане на труд, нито от данните по делото може да се направи извод, че той е полагал труд като „мияч превозни средства” в гр.Лом. Напротив, от приложеното заверено копие от трудовия му договор с №654/10.02.2017год. и приложените от ответника – длъжностна характеристика и Заповед №666/21.03.2017год. за прекратявана на трудовото правоотношение с ищеца, може да се направи заключение, че работното място на ищеца е в „обекти на дружеството”, но дори и при липса на нарочна уговорка за място на полагане на труд, е приложима презумпцията на чл.66, ал.3 от КТ, според която „място на работата се смята седалището на предприятието, с което е сключен трудовият договор, доколкото друго не е уговорено и не следва от характера на работата”.

          Предвид изложеното възражението на ответникът се явява доказано, като в този см. е и Определение №233 от 21.11.2016год. на ВКС по ч.гр.д. №4592/2016год. на ІІ г.о.

          Водимо от изложеното, съдът намира, че приложение следва да намерят правилата за общата местна подсъдност визирани в разпоредбата на чл.108,ал.1,изр. първо от ГПК, а именно иска следва да се предяви по седалище и адрес на управление на ответникът „СМАРТА СЪРВИЗ” ЕООД с ЕИК 130511186, със седалище и адрес на управление в гр.София, ул.”Слатинска”№1, БЦ Слатина.

          Предвид изложеното, съдът счита, че направеното възражение за подсъдност е процесуално допустимо и основателно, като Районен съд гр.Лом, не е компетентен да се произнесе по предявените с исковата молба обективно и субективно съединени искове по чл.128, т.2 от КТ и чл.86 от ЗЗД. Компетентен в случая съгласно общите правила за местна подсъдност по чл.108, ал.1, изр. първо от ГПК се явява РС гр.София, поради което образуваното пред РС гр.Лом производство следва да бъде прекратено и делото да бъде изпратено по подсъдност на РС гр.София.

          Водим от гореизложеното и на основание чл. 118, ал. 2, във вр. с чл.108,ал.1,изр. първо от ГПК, съдът:

 

О П Р Е Д Е Л И :

 

          ПРЕКРАТЯВА производството по гражданско дело № 935/2017 година, по описа на Районен съд гр.Лом.

 

          ИЗПРАЩА делото по подсъдност на РС гр.София, съгласно общите правила за местна подсъдност по чл.108,ал.1, изр. първо от ГПК.

 

          ОПРЕДЕЛЕНИЕТО подлежи на обжалване с частна жалба пред Окръжен съд гр.Монтана в едноседмичен срок от съобщаването му на страните.

 

          Препис от определението да се изпрати на страните.

 

 

          Председател: