Р Е Ш Е Н И Е

 

Гр. Лом, 03.07.2017 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

            Районен съд – гр. Лом, в открито съдебно заседание, на двадесет и втори февруари, две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

                                                                                   ПРЕДСЕДАТЕЛ: А. МИРОНОВА

 

            При секретаря Р. Димитрова, като разгледа докладваното от съдия Миронова АНД № 559/2016 год. по описа на РС – Лом, за да се произнесе, намери за установено следното:

 

            Производството е по реда на чл. 59 и следв. от ЗАНН.

            С Наказателно постановление № 16-0294-000512/14.09.2016 год., на О.Т.И., Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ Лом, упълномощен със Заповед № 8121в-748/24.06.2015 год. на Министъра на вътрешните работи, на И.А.Х., ЕГН **********, с адрес: ***, са наложени три административни наказания: 1/ на осн. чл. 183, ал. 4, т. 7, предл. 1 от ЗДП – „Глоба” в размер на 50 лв., 2/ на осн. чл. 183, ал. 1, т. 1, предл. 2 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 10 лв. и 3/ на осн. чл. 183, ал. 1, т. 1, предл. 3 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 10 лв. – за това, че на 31.08.2016 год., около 07,00 часа, в гр. Лом, на ул. Пристанищна, посока на движение към Надлеза, като водач на л.а. – Хюндай Гетц с рег. № М 35 06 ВМ, негова сдобственост, управлява автомобила като не е поставил обезопасителен колан по време на движение, с който е оборудван автомобила, не носи СУМПС и контролен талон, не носи ВРМПС част ІІ-ра, с което виновно е нарушил: чл. 137а, ал. 1 ЗДвП, чл. 100, ал. 1 ЗДвП и чл. 100, ал. 1, т. 1 ЗДвП.

            На осн. Наредба № Із-2539 на МВР са отнети и 6 к.т. на водача.

            Недоволен от издаденото Наказателно постановление, И.А.Х. *** го обжалва в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН, моли същото да бъде отменено като неправилно и незаконосъобразно в частта, в която е наказан за непоставяне на предпазен колан при управление на МПС и за непредставяне на СРМПС, като оспорва фактическите констатации в НП. Оспорва и мястото, на което е бил спрян за проверка автомобила, управляван от него. Твърди тенденциозно отношение.

            Жалбата е подадена в законоустановеният срок, и като така, е процесуално допустима. Разгледана по същество, е неоснователна.

При извършване проверка законността на правораздавателната дейност на административно наказващия орган, настоящата инстанция констатира, че НП не страда от пороци, които да обуславят незаконосъобразност на последното, респективно отмяна на същото само на формално основание, без съдът да се произнася по същество.

Двата акта – АУАН и НП, отговарят на императивните изисквания на закона, визирани в чл. 42 и чл. 57 от ЗАНН.

            В съдебно заседание пред настоящият съдебен състав, жалбоподателят се явява лично, поддържа жалбата, твърди разминаване в посочения в АУАН и НП час на проверката. Твърди и недоказаност на нарушението. Моли НП да бъде отменено като незаконосъобразно.

            Административно наказващият орган не изпраща процесуален представител и не изразява становище по жалбата.  

            Съдът, като взе предвид събраните по делото писмени и гласни доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, доводите на въззиваемата страна и на представителя на жалбоподателя, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

            С Наказателно постановление № 16-0294-000512/14.09.2016 год., на О.Т.И., Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ Лом, упълномощен със Заповед № 8121в-748/24.06.2015 год. на Министъра на вътрешните работи, на И.А.Х., ЕГН **********, с адрес: ***, са наложени три административни наказания: 1/ на осн. чл. 183, ал. 4, т. 7, предл. 1 от ЗДП – „Глоба” в размер на 50 лв., 2/ на осн. чл. 183, ал. 1, т. 1, предл. 2 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 10 лв. и 3/ на осн. чл. 183, ал. 1, т. 1, предл. 3 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 10 лв. – за това, че на 31.08.2016 год., около 07,00 часа, в гр. Лом, на ул. Пристанищна, посока на движение към Надлеза, като водач на л.а. – Хюндай Гетц с рег. № М 35 06 ВМ, негова собственост, управлява автомобила като не е поставил обезопасителен колан по време на движение, с който е оборудван автомобила, не носи СУМПС и контролен талон, не носи ВРМПС част ІІ-ра, с което виновно е нарушил: чл. 137а, ал. 1 ЗДвП, чл. 100, ал. 1 ЗДвП и чл. 100, ал. 1, т. 1 ЗДвП.

            От показанията на свидетелите И.П. /актосъставител/ и В.Р. /свидетел при установяване на нарушението и съставяне на АУАН/, двамата – служители на РУ Лом се установява, че на посочената в АУАН дата те били на работа, отстъпвали нощна смяна и сутринта преди да свърши смяната, патрулирайки по ул. Пристанищна се движели в посока от надлеза към ж.п. гарата, като се разминали с управляваният от жалбоподателя л.а., м. Хюндай Гетц. Видели, че водача е без поставен обезопасителен колан, направили завой и го настигнали вече в района на надлеза, където го спрели и извършили проверка. Водачът бил сам в автомобила. Не бил поставил колан, не носел СУМПС и свидетелство за регистрация на автомобила /малкия талон/, за което му бил съставен АУАН. Направили справка и установили, че жалбоподателят е правоспособен водачДо колкото си спомнят, при предявяването на АУАН водачът не направил възражения.  

            От показанията на допуснатите до разпит по искане на жалбоподателя свидетели се установява:

            Свид. К..А. сутринта малко след 7 часа бил тръгнал в посока м. Садовете заедно с другия свидетел, Р.Х., видели на самия надлез спрян автомобила на жалбоподателя, както и последния – да отваря шофьорската врата и да слиза с колана. Поздравили се и свид. Кр. А.си заминал, а в последствие разбрал, че му е съставен акт за това, че е бил без колан.

            В показанията си свид. Р. Х. също си спомня случая, като е видял автомобила на жалбоподателя спрян на надлеза, а жалбоподателя бил излязъл от него. Малко по-напред бил спрян полицейски автомобил. Само преминали, без да спират.

АУАН № 612/31.08.2016 год. е съставен срещу жалбоподателя за това, че на 31.08.2016 год., около 07,00 часа, в гр. Лом, ул. Пристанищна, посока на движение към надлеза, управлява л.а. Хюндай Гетц с рег. № М 35 06 ВМ, негова собственост, като извършва следните нарушения: без поставен обезопасителен колан, с който е оборудвано МПС-то, не носи СУМПС и контролен талон към него, не носи СРМПС част ІІ, с което е нарушил чл. 137а, ал. 1, чл. 100, ал. 1, т. 1 и чл. 100, ал. 1, т. 2 ЗДвП.

АУАН е съставен на водача в негово присъствие, подписан е без възражения и е връчен. Същия ден, т.е. в срока по чл. 44, ал.1 ЗАНН, жалбоподателят е депозирал жалба до началника на РУ Лом, в която по същество признава, че е управлявал МПС без да носи документи, но твърди, че са отразени и нарушения, които не е извършил. По същество се оспорват и действията на полицейските служители.

След проверка на изложеното в жалбата, наказващият орган издал обжалваното НП.

            Съдът намира, че показанията на актосъставителя – свид. И. П., както и на свидетеля В. Р. са логични, взаимосвързани и безпротиворечиви помежду си и с писмените доказателства по делото, поради което следва да ги кредитира. Между тях и показанията на свид. Р. Х., допуснат до разпит по искане на жалбоподателя няма противоречие досежно съставомерните факти, доколкото последният свидетел е видял жалбоподателя вече излязъл от автомобила си, в хода на започналата проверка.

            В този смисъл, показанията на свид. К. А.са не само изолирани, но и нелогични, доколкото според този свидетел жалбоподателят е излязъл от автомобила си с поставен обезопасителен колан. За това съдът не ги кредитира.

            По същество жалбоподателят не оспорва останалите две нарушения за които е бил санкциониран.

            Предвид гореизложеното съдът намира, че описаните деяния в съставения против жалбоподателя АУАН съдържат всички обективни и субективни признаци на административни нарушения по смисъла на чл. 6 от ЗАНН и осъществяват както от субективна така и от обективна страна състав на административни нарушения, визирани в разпоредбите на чл. 137а, ал. 1, чл. 100, ал. 1, т. 1 и т. 2 от ЗДвП, за което жалбоподателят основателно е бил санкциониран.

Ето защо, правилно наказващият орган е санкционирал жалбоподателя и обжалваното НП следва да се потвърди.

            Водим от горното и на осн. чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 16-0294-000512/14.09.2016 год., на О.Т.И., Началник сектор към ОДМВР Монтана, РУ Лом, упълномощен със Заповед № 8121в-748/24.06.2015 год. на Министъра на вътрешните работи, С КОЕТО на И.А.Х., ЕГН **********, с адрес: ***, са наложени три административни наказания: 1/ на осн. чл. 183, ал. 4, т. 7, предл. 1 от ЗДП – „Глоба” в размер на 50 лв., 2/ на осн. чл. 183, ал. 1, т. 1, предл. 2 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 10 лв. и 3/ на осн. чл. 183, ал. 1, т. 1, предл. 3 от ЗДвП – „Глоба“ в размер на 10 лв. - за нарушение на: чл. 137а, ал. 1 ЗДвП, чл. 100, ал. 1 ЗДвП и чл. 100, ал. 1, т. 1 ЗДвП.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок, считано от деня на получаване на съобщението на страните, че решението е изготвено.

 

Препис от Решението, след влизането му в сила, да бъде изпратен на Началника на РУ МВР  – Лом – за сведение.

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: