Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е

                                             

                 Гр. ЛОМ, 13.07.2017 година

 

               В   И М Е Т О   НА   Н А Р О Д А

 

         Ломският районен съд, наказателна колегия,в открито съдебно заседание на тринадесети юли две  хиляди  и     седемнадесета   година, в състав:

                  

                               ПРЕДСЕДАТЕЛ: КАТЯ ЦВЕТАНОВА

 

При   секретаря    Боянка Костова     и с участието на прокурор  при ЛРП                  и докладвано от   съдия  Цветанова  АНД № 311 по описа за 2017 година на ЛРС, за  да  се  произнесе  взе предвид   следното:  

          

         Производството по делото е по реда на чл. 59-63 от ЗАКОН ЗА АДМИНИСТРАТИВНИТЕ НАРУШЕНИЯ И НАКАЗАНИЯ /ЗАНН/ 

 

         Обжалвано е Наказателно постановление № 17- 0294- 000306 от 12.04.2017 г. . на  Началник сектор към  ОДМВР Монтана, РУ Лом упълномощен с Заповед 8121з-748/24.06.2015 г. на Министъра на вътрешните работи   , с което на Ц.Ж.  Принов с ЕГН ********** *** е наложено  административно наказание “глоба” в размер на 20 лева на основание чл.185  от ЗДвП за нарушение на чл.105, ал.1 от ЗДвП.

         Недоволен от наказателното постановление е останал жалбоподателят Ц.Ж.  принов   , който моли наказателното постановление да бъде отменено изцяло като незаконосъобразно.

         Въззиваемата страна, редовно призовани, не изпращат представител и не вземат становище по основателността на жалбата.

         Съдът като прецени събраните доказателства и обсъди доводите и становищата на страните, намери за установено следното:

         На 13.03.2017 г. около 14.45 ч. в с. Златия на ул.”Г.Димитров” жалбоподателя като водач на МПС – лек автомобил АУДИ  А3 с рег.№ М К,лична собственост е спрян за проверка от св. И.  Г. – мл. автоконтрольор и св. Г.  Г. служител и двамата при  РУ -Лом.  

При проверката проверяващите установили, че задното стъкло и на предното една трета са затъмнени с което е ограничена видимостта през челното, задното или през страничните стъкла на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя

За това му е съставен АУАН за нарушение разпоредбата на чл.105,ал.1 от ЗДвП.

            Съгласно нормата на чл. 105, ал.1 ЗДвП (в редакцията, действаща   към момента на извършване на нарушението) се забранява ограничаване на видимостта, освен през челното и страничните стъкла, така и през задното стъкло на автомобила, осигуряващи видимостта на водача към пътя, както и намаляване на прозрачността им. От събраните по делото доказателства (показанията на актосъставителя разпитания свидетел и АУАН, чиято презумптивна доказателствена сила остана неопровергана) се установява по несъмнен начин, че в хода на извършената проверка на посочените в НП дата и място, жалбоподателят  Принов е управлявал посоченото по-горе МПС със затъмнено задно обзорно стъкло, което намалявало прозрачността на стъклото и съответно ограничавало видимостта. Последното несъмнено се явява в противоречие с регламентираната в чл. 105, ал. 1 ЗДвП забрана.  В конкретния случай е безспорно установено, че жалбоподателят е управлявал МПС, чието задно  и една трета на предното стъкло са били затъмнени.  

         Както в акта за установяване на административно нарушение така и даденият му тридневен срок жалбоподателя не е изложил възражения.

         Депозираната жалба е бланкетна  и няма  изожени мотиви за незаконосъобразност, а така също жалбоподателя не се явява в съдебно заседание за да   изложи такива.

         Всичко гореизложено обосновава неоснователността на жалбата, касаещи коментираното нарушение, което се явява правилно квалифицирано, описано в достатъчна степен на конкретика и яснота и доказано по един категоричен и несъмнен начин.

         Така мотивиран и на основание чл.63, ал.1, предложение 3 от ЗАНН, съдът

                                                Р   Е   Ш   И :

 

 ПОТВЪРЖДАВА  Наказателно постановление  № 17- 0294- 000306 от 12.04.2017 г. . на  Началник сектор към  ОДМВР Монтана, РУ Лом упълномощен с Заповед 8121з-748/24.06.2015 г. на Министъра на вътрешните работи, с което на Ц.Ж.  Принов с ЕГН ********** *** е наложено  административно наказание “глоба” в размер на 20 лева на основание чл.185  от ЗДвП за нарушение на чл.105, ал.1 от ЗДвП,  като  законосъобразно.

Решението може да се обжалва пред Административен съд гр.Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок от съобщението на страните, за неговото изготвяне.

                                                         РАЙОНЕН СЪДИЯ: