Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е 

гр.Лом, 18.08.2017год.

 

В  ИМЕТО  НА  НАРОДА

 

 Ломският районен съд, гражданска колегия, VІ състав, в откритото заседание на  18 юли  две хиляди и седемнадесета година, в състав:

ПРЕДСЕДАТЕЛ: Боряна Александрова

 

     При секретаря – Веселка Младенова, като разгледа докладваното от съдията Александрова гр.д. 1052/17 год. по описа на ЛРС и за да се произнесе съдът взе предвид следното:

          Иск с правно основание чл.49 ал.1 СК.

         Производството е образувано по искова молба с правно основание чл.49,ал.1 СК за развод, поради дълбоко и непоправимо разстройство на брака, без съда да се произнася относно вината.

         Ищеца  ,чрез процесуалният представител , упълномощеният от него адв. Н.Арсенов от МАК,  моли съда да постанови решение, с което прекрати брака му с ответницата С.Г., като дълбоко и непоправимо разстроен,представя писмени  доказателства.

        Ответницата , редовно призована, се явява лично и взема становище по иска.Счита , че е основателен и в крайна сметка и тя желае прекратяване на брака,без съда да се произнася относно вината.

        Съдът, след преценка – поотделно и в съвкупност на събрания по делото доказателствен материал, доводите на страните, приема за установено следното:

      От фактическа страна:

        Страните са сключили граждански брак на 22.04.1986 година в гр.Козлодуй, обл.Враца, видно от приложеното Удостоверение за сключен граждански брак от 22.04.1986 година,издадено от Община гр.Козлодуй ,въз основа на акт за граждански брак №0018/17.05.1986 година.

      От кореспондиращата част на твърденията на ищеца и твърденията на ответника,безспорно се установи,че бракът е първи и за двамата, от съвместното си брачно съжителство съпрузите нямат родени ненавършили пълнолетие  деца.

      В самото начало семейните им отношения били добри,но с течение на времето се влошили,след което бракът им е разстроен,съпътстван от недоразумения помежду им,като понастоящем са във фактическа раздяла , двамата не поддържат контакти , като цяло помежду им липсва желание за  в бъдеще за съвместен живот,  и факта, че ищцата живее и работи, а ответника има здравословни проблеми.

       

          От правна страна: 

         При така приетата и установена фактическа обстановка, съдът намира,че брачният иск е доказан по основание.Анализът на доказателственият материал налага извода,че бракът е изпразнен от съдържание при това състояние на съпружеските отношения, в брачният им съюз не могат да се постигнат целите на брака,заложени в СК, и той съществува само формално.Брачната криза,продължила твърде дълго, и настъпилата фактическа раздяла водят до извода,че не може да се очаква възстановяване на нормални съпружески отношения между ищцата и ответника,поради което запазването на брака е безпредметно и не е в интерес на съпрузите и обществото. От дотук изнесените факти,съдът направи извода,че личните отношения между съпрузите не са на основата на взаимното уважение, общи грижи за семейството,разбирателство и вярност,необходими за съществуването на взаимност между съпрузите. В тази насока съдът констатира,че брачната връзка между ищцата и ответника е изпразнена от съдържание, по вина на двамата съпрузи, установена от гореизложените обстоятелства.

        Нямат вещи СИО, които да поделят.

        Нямат претенции за издръжка .

         Воден от гореизложеното съдът

 

                                    Р      Е       Ш          И        :

 

           ПРЕКРАТЯВА  чрез развод , сключения на 22.04.1986 год. в град Козлодуй , обл.Враца с акт № 0018 от същата дата граждански брак между Е.П.Г. ЕГН **********  и С.В.Г. ЕГН ********** , като дълбоко и непоправимо разстроен.

           Осъжда  Е.П.Г. и С.В.Г. с горепосочени данни да заплатят солидарно по сметката на ЛРС сумата от 50 лв.-държавна такса.

              Решението подлежи на въззивно обжалване пред МОС,във 2-седмичен срок от получаване на съобщението за изготвянето му .

 

                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ: