Р Е Ш Е Н И Е

 

Гр. Лом, 18.08.2017 год.

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

            Районен съд – гр. Лом, в открито съдебно заседание, на двадесет и втори юни, две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

                                                                       ПРЕДСЕДАТЕЛ: А. МИРОНОВА

 

            При секретаря Р. Димитрова, като разгледа докладваното от съдия Миронова АНД № 277/2017 год. по описа на РС – Лом, за да се произнесе, намери за установено следното:

 

            Производството е по реда на чл. 59 и следв. от ЗАНН.

            С Наказателно постановление № 16-0294-000956/23.11.2016 год., на О.Т. И., Началник Сектор към ОД МВР – Монтана,  РУ – гр. Лом, упълномощен със Заповед № 8121з-748/24.06.2015 год. на Министъра на Вътрешните работи, на М.Ц.Ц., ЕГН **********,***7, са наложени следните административни наказания, на осн. чл. 53 ЗАНН и чл. 175, ал. 1, т. 1, предл. 1 ЗДвП и чл. 179, ал. 5 ЗДвП: 1/ ГЛОБА в размер на 50 лв. и ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от ЕДИН МЕСЕЦ, за нарушение на 140, ал. 1 от ЗДвП и 2/ ГЛОБА в размер на 50 лв., за нарушение на чл. 140, ал. 1 ЗДвП– за това, че на 16.11.2016 год., около 14,10 часа, в гр. Лом, ул. Белоградчишко шосе, като водач на л.а. Субару Вивио, с рег. № 894Н588, държава България, управлява автомобила с поставени български регистрационни табели за временно движение № 894Н588, като при проверката е установено, че валидността на номерата е до 27.05.2016 год. и няма залепен на предното стъкло на автомобила стикер за "ЗГОА".

            Недоволен от издаденото Наказателно постановление, М.Ц. *** го обжалва в срока по чл. 59, ал. 2 от ЗАНН и моли същото да бъде отменено като неправилно и незаконосъобразно като оспорва фактическите констатации в АУАН и НП – с твърдения, че автомобилът е бил на паркинг и той не го е управлявал. Алтернативно пледира за приложение на чл. 28 ЗАНН.

            Административно наказващият орган не изпраща процесуален представител. Ангажира писмени доказателства.

            Съдът, като взе предвид събраните по делото писмени и гласни доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, доводите на въззиваемата страна и на представителя на жалбоподателя, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

            С Наказателно постановление № 16-0294-000956/23.11.2016 год., на О.Т. И., Началник Сектор към ОД МВР – Монтана,  РУ – гр. Лом, упълномощен със Заповед № 8121з-748/24.06.2015 год. на Министъра на Вътрешните работи, на М.Ц.Ц., ЕГН **********,***7, са наложени следните административни наказания, на осн. чл. 53 ЗАНН и чл. 175, ал. 1, т. 1, предл. 1 ЗДвП и чл. 179, ал. 5 ЗДвП: ГЛОБА в размер на 50 лв. и ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от ЕДИН МЕСЕЦ, за нарушение на 140, ал. 1 от ЗДвП и ГЛОБА в размер на 50 лв., за нарушение на чл. 140, ал. 1 ЗДвП– за това, че на 16.11.2016 год., около 14,10 часа, в гр. Лом, ул. Белоградчишко шосе, като водач на л.а. Субару Вивио, с рег. № 894Н588, държава България, управлява автомобила с поставени български регистрационни табели за временно движение № 894Н588, като при проверката е установено, че валидността на номерата е до 27.05.2016 год. и няма залепен на предното стъкло на автомобила стикер за "ЗГОА".

            Наказателното постановление е връчено на жалбоподателя на 15.05.2017 год. /известие за доставяне на л. 7/.

            Жалбата е подадена същия ден, на 15.05.2017 год., т.е. в законоустановеният срок, от лице, имащо право и интерес да обжалва и като така, е процесуално допустима.

            Разгледана по същество, е неоснователна.

При извършване проверка законността на правораздавателната дейност на административно наказващия орган, настоящата инстанция констатира, че НП не страда от пороци, които да обуславят незаконосъобразност на последното, респективно отмяна на същото само на формално основание, без съдът да се произнася по същество.

Двата акта – АУАН и НП са редовни от външна страна, отговарят на императивните изисквания на закона, визирани в чл. 42 и чл. 57 от ЗАНН.

            От показанията на свидетелите С.И. /актосъставител/ и Е.И. /свидетел при установяване на нарушението и съставяне на АУАН/, двамата – служители на РУ Лом се установява, че на посочената в АУАН дата те били на работа и колегите от автопатрула ги извикали за съдействие на ул. Белоградчишко шосе, в района на бензиностанция "Лукойл" за това, че са спрели за проверка управляван от жалбоподателя автомобил с изтекли транзитни регистрационни табели. Това се приравнява на липса на регистрация и в момента е криминализирано като престъпление, но тогава още е било само административно нарушение. Установили също, че застраховката "Гражданска отговорност" била изтекла – нямало залепет стикер на предното стъкло на автомобила.

            АУАН бил съставен в присъствие на нарушителя, предявен, подписан от него и връчен.

АУАН № 893/16.11.2016 год. е съставен срещу жалбоподателя за това, че на 16.11.2016 год., около 14,10 часа, в гр. Лом, ул. Белоградчишко шосе, управлява л.а. Субару Вивио, с поставени на него български транзитни табели за временно движение с № 894Н588, собственост на С.С.С., с ЕГН **********, от ****, като при проверката се установи, че валидността на номерата е до 27.05.2016 год., без залепен стикер за ЗГО на предното стъкло.

Като нарушени норми са посочени чл. 140, ал. 1, предл. 1 и чл. 100, ал. 3 ЗДвП.

Нарушителят собственоръчно е написал при връчването на АУАН, че няма възражения.

            Съдът намира, че показанията на актосъставителя – свид. С. И., както и на свидетеля Е. И. са логични, взаимосвързани и безпротиворечиви помежду си и с писмените доказателства по делото, поради което следва да ги кредитира.

            По същество жалбоподателят не оспорва нарушениятя, за които е бил санкциониран, а моли да бъдат отменени или намалени наложените му санкции поради тяхната прекомерност.

            Съгласно посочените в АУАН и НП за нарушени разпоредби:

            Чл. 140, ал. 1, предл. 1 ЗДвП въвежда изискването по пътищата, отворени за обществено ползване да се допускат само МПС и ремаркета, които са регистрирани и са с табели с регистрационен номер, поставени  на определените за това места.

            Според санкционната норма на чл. 175, ал. 1, т. 1 ЗДвП, в редакцията, действаща преди 21.01.2017 год., водач, който управлява МПС, което не е регистрирано по надлежния ред, или е регистрирано, но е без табели с регистрационни номера, или табелите не са поставени на определените за това места се наказва с лишаване от право да управлява МПС за срок от 1 до 6 месеца и с глоба от 50 до 200 лв.

            Съгласно другата посочена за нарушена разпоредба – на чл. 100, ал. 3 ЗДвП, водачът на моторно превозно средство, което не е било спряно от движение, е длъжен да залепи в долния ляв ъгъл на предното стъкло на моторното превозно средство валиден стикер на знак за сключена задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите и да носи контролен талон към знака. Когато моторното превозно средство технологично не разполага с предно стъкло и е невъзможно стикерът на знака да бъде залепен на указаното място, същият стикер на знака се залепва на застрахователната полица, която се носи от водача на моторно превозно средство, и при проверка се представя заедно с контролния талон.

            За това нарушение наказанието е  предвидено в чл. 179, ал. 5 ЗДвП, който гласи: "Водач, който управлява моторно превозно средство, което не е било спряно от движение и на което не е поставен валиден стикер съгласно чл. 100, ал. 3, и не носи валиден контролен талон от знака, издаден от Гаранционния фонд, за задължителна застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите по чл. 487, ал. 1 от Кодекса за застраховането, се наказва с глоба 50 лв.".

            Предвид гореизложеното съдът намира, че описаните деяния в съставения против жалбоподателя АУАН съдържат всички обективни и субективни признаци на административни нарушения по смисъла на чл. 6 от ЗАНН и осъществяват както от субективна така и от обективна страна състав на административни нарушения по смисъла на чл. 140, ал. 1 и чл. 100, ал. 3 от ЗДвП,  за което жалбоподателят основателно е бил санкциониран.

            Не са налице основания за приложение разпоредбата на чл. 28 ЗАНН, доколкото не е налице липса или заниженост на обществената опасност при конкретното нарушение – управление на МПС в населено място, без регистрация и без ГО.

            Правилно и законосъобразно наказващият орган, преценявайки от една страна обществената опасност на нарушенията, а от друга – липсата на предходни такива нарушения за жалбоподателя – т.е, че се касае за първо нарушение от този вид, му е наложил минималните по размер глоби от по 50 лв. за всяко от нарушенията и минималният предвиден размер на лишаване от право да управлява МПС за срок от един месец.

            Законодателят не е предвидил възможност за налагане на административни наказания в размер, по-нисък от определения в закона минимум.

Ето защо, правилно наказващият орган е санкционирал жалбоподателя и обжалваното НП следва да се потвърди.

            Водим от горното и на осн. чл. 63, ал. 1 от ЗАНН, съдът

 

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА Наказателно постановление № 16-0294-000956/23.11.2016 год., на О.Т. И., Началник Сектор към ОД МВР – Монтана,  РУ – гр. Лом, упълномощен със Заповед № 8121з-748/24.06.2015 год. на Министъра на Вътрешните работи, с което на М.Ц.Ц., ЕГН **********,***, са наложени следните административни наказания, на осн. чл. 53 ЗАНН и чл. 175, ал. 1, т. 1, предл. 1 ЗДвП и чл. 179, ал. 5 ЗДвП: ГЛОБА в размер на 50 лв. и ЛИШАВАНЕ ОТ ПРАВО ДА УПРАВЛЯВА МПС за срок от ЕДИН МЕСЕЦ, за нарушение на 140, ал. 1 от ЗДвП и ГЛОБА в размер на 50 лв., за нарушение на чл. 140, ал. 1 ЗДвП, като ПРАВИЛНО и ЗАКОНОСЪОБРАЗНО.

 

Решението подлежи на касационно обжалване пред Административен съд – Монтана, по реда на АПК, в 14-дневен срок, считано от деня на получаване на съобщението на страните, че решението е изготвено.

 

Препис от Решението, след влизането му в сила, да бъде изпратен на Началника на РУ Лом – за сведение.

 

 

 

                                                                       РАЙОНЕН СЪДИЯ: