Р  Е  Ш  Е  Н  И  Е  

 

 

                                                    

 

 

                                          гр. Лом, 31.10.2017год.

 

В   И М Е Т О   Н А   Н А Р О Д А

 

Ломският районен съд, ІV състав, гражданска колегия, в публичното заседание на двадесет и осми септември две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

 

   ПРЕДСЕДАТЕЛ: БОРИСЛАВА СЛАВЧЕВА

 

 

          при секретаря Даниела Ценкова, като разгледа докладваното от съдията Гр.д. № 1290 по описа за 2017г., за да се произнесе, взе предвид следното:

 

        Иск с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК.

        ::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

          Водим от горното, съдът

 

 

 

Р   Е   Ш   И  :

 

 

 

ПРЕКРАТЯВА ГРАЖДАНСКИЯТ БРАК, сключен на  31.05.2004г. в с.Долни Цибър, обл.Монтана, съгласно Акт за сключен граждански брак № 3 от същата дата на Кметство с.Долни Цибър, общ.Вълчедръм, обл.Монтана, между И.Н.Г. с ЕГН ********** *** и О.В.Г. с ЕГН ********** ***, с адрес за призоваване: с.*****, обл.Монтана, дом на А.С.Ф., като ДЪЛБОКО и НЕПОПРАВИМО РАЗСТРОЕН.

 

ПОСТАНОВЯВА, че вина за настъпилото дълбоко и непоправимо разстройство на брака има съпругата О.В.Г..

 

          ПРЕДОСТАВЯ УПРАЖНЯВАНЕТО на родителските права спрямо родените по време на брака малолетни деца: Е.И.Н. родена на ***г. с ЕГН **********, Н.И.Н. роден на ***г. с ЕГН **********, Л.И.Н. роден на ***г. с ЕГН ********** и М.И.Н. родена на ***г. с ЕГН **********, НА БАЩАТА - И.Н.Г., като определя същите да имат неговото местоживеене ***.

 

         ОПРЕДЕЛЯ следният режим на лични отношения и контакти с тези деца: майката О.В.Г. да вижда и взема децата: Е.И.Н. с ЕГН **********, Н.И. Н. с ЕГН **********, Л.И.Н. с ЕГН ********** и М.И.Н. с ЕГН ********** при себе си всяка трета седмица от месеца събота от 09ч. до 19ч. в неделя с преспиване,  както и един месец през лятната ваканция, което време на съвпада с годишния отпуск на бащата.

 

          ОСЪЖДА О.В.Г. с ЕГН ********** ***, с адрес за призоваване: с.******, обл.Монтана, дом на А.С.Ф., ДА ЗАПЛАЩА на децата си – Е.И.Н. родена на ***г. с ЕГН **********, Н.И.Н. роден на ***г. с ЕГН **********, Л.И.Н. роден на ***г. с ЕГН ********** и М.И.Н. родена на ***г. с ЕГН **********, чрез техният баща и законен представител И.Н.Г. месечна ИЗДРЪЖКА, както следва: на Е. на 12г. в размер на 150лв месечно, на Н. на 11г. – по 140лв месечно, на Л. на 8г. – по 130лв месечно и на М.на 2г. – по 120лв месечно, считано от датата на завеждане на исковата молба 12.06.2017г., до настъпване на законни причини за изменяването или прекратяването й, ведно със законната лихва върху всяка просрочена вноска от датата на изискуемостта до окончателното изплащане на вземането.           

 

ОСЪЖДА ответницата О.В.Г. с ЕГН ********** ***, с адрес за призоваване: с.******, обл.Монтана, дом на А.С.Ф. ДА ЗАПЛАТИ по сметка на Районен съд – Лом, сумата от 40лв /четиридесет лева/, представляваща окончателна държавна такса за воденият брачен процес, както и сумата от 777,60лв /седемстотин седемдесет и седем лева и шестдесет лева/ - държавна такса върху определения размер на месечната издръжка на децата, както следва: 216лв /двеста и шестнадесет лева/ –върху размера на определената издръжка за Е., 201,60лв /двеста и един лев и шестдесет стотинки/ – за Н., 187,20лв /сто осемдесет и седем лева и двадесет стотинки/ – за Л. и 172,80лв /сто седемдесет и два лева и осемдесет стотинки/ – за М., както и 5,00 /пет/ лева, в случай на служебно издаване на изпълнителен лист.

 

         ОСЪЖДА ответницата О.В.Г. с ЕГН ********** ***, с адрес за призоваване: с.******, обл.Монтана, дом на А.С.Ф. ДА ЗАПЛАТИ на ищеца И.Н.Г. с ЕГН ********** *** направените по делото разноски в размер на 425лв /четиристотин двадесет и пет лева/, които 25лв /двадесет и пет стотинки/ - внесена държавна такса и 400лв /четиристотин лева/ - адвокатско възнаграждение на процесуалният представител на ищеца.

 

          ДОПУСКА предварително изпълнение на решението в частта, относно присъдената издръжка.

 

          Решението подлежи на въззивно обжалване пред ОКРЪЖЕН СЪД МОНТАНА в двуседмичен срок, считано от съобщението, че е изготвено.

 

 

 

                                                                   РАЙОНЕН СЪДИЯ :