Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

 

гр. Лом, 31.10.2017 година

 

В    И М Е Т О    Н А    Н А Р О Д А

 

Районен съд, гр. Лом, първи наказателен състав, в открито съдебно заседание на десети октомври две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИНА КАМЕНОВА

 

При секретаря, Б. Костова,  като разгледа докладваното от съдия Нина Каменова,  АНД №434/2017 година по описа на Районен съд, гр. Лом,  за да се произнесе, намери за установено следното:

Производство по реда чл. 59 и следващите ЗАНН.

С Наказателно постановление № 17-0294-000688 от 10.07.2017 година на Началник  сектор при ОДМВР, Монтана- РУ,гр.Лом на Д.О.Н. с ЕГН: ********** ***,  на основание чл. 174, ал. 3 от ЗДП й е наложена глоба в размер на 2000 лева и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 24 месеца, за това, че на 15.06. 2017 година, около 23.00 часа в *********, пред питейно заведение ******, като водач на лек автомобил *********, Държава България, собственост на г.к.гс ЕГН: **********, след употреба на алкохол, има забавени движения, отказва да бъде изпробвана за алкохол с техническо средство- Алкотест 7510 с инв.№ ARDM, издаден талон за медицинско изследване № 131596- отказва да даде кръв за изследване пред медицинско лице в МБАЛ, гр.Лом.

Недоволна от така издаденото наказателно постановление е останала, Д.О.Н. с ЕГН: ********** ***,  обжалва същото с молба да бъде постановено решение с което се отмени издаденото НП, поради допуснати съществени процесуални нарушения- нарушена е разпоредбата на ЗАНН, при връчване на АУАН и отказа й да получи същия, присъства само един свидетел, без да е посочено неговото ЕГН, един свидетел е присъствал и при самото съставяне на акта, но не и актосъставителя. Не е извършила визираното нарушение, поради което и моли да бъде отменено изцяло обжалваното НП.

Въззиваемата страна, редовно призована не изпраща процесуален представител. Не взема отношение по жалбата.

Съдът, като взе предвид събраните по делото писмени и гласни доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, намира за установено от фактическа и правна страна следното:

От фактическа страна:

Жалбата е депозирана в преклузивния срок за обжалване от надлежно легитимирано лице и е допустима.

Съдът, като прецени поотделно и в съвкупност представените по делото доказателства и съобрази закона в контекста на правомощията си по съдебния контрол намира за установено от фактическа и правна страна следното:

На 16.06. 2017 година на жалбоподателката е съставен акт за установяване на административно нарушение за това, че на 15.06. 2017 година, около 23.00 часа в *********, пред питейно заведение ******, като водач на лек автомобил *********, Държава България, собственост на г.к.гс ЕГН: **********, управлява същия след употреба на алкохол, има забавени движения, отказва да бъде изпробвана за алкохол с техническо средство- Алкотест 7510 с инв.№ ARDM, издаден талон за медицинско изследване № 131596- отказва да даде кръв за изследване пред медицинско лице в МБАЛ, гр.Лом, в нарушение на чл. 174, ал. 3 от ЗДП.

Актът е съставен в съответствие с разпоредбата на чл.42 от ЗАНН. Жалбоподателката е отказала да подпише акта и да получи препис от него, като отказът й е удостоверен надлежно по реда на  чл.43, ал.2 от ЗАНН от свидетеля,  Д Цанков Д, служител в РУ-Лом, свидетел, различен от тези свидетели, присъствували при съставянето на АУАН.

При съставяне на акта не са направени възражения от нейна страна. В срока по чл. 44, ал.1 от ЗАНН не е депозирано писмено възражение.

Административнонаказващият орган е приел фактическите обстоятелства установени с акта за безспорно доказани и е издал обжалваното постановление,  за нарушение по чл. 174, ал. 3 от ЗДП - глоба в размер на 2000 лева и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 24 месеца, като в съответствие с Наредба № I3-2539 от 17.12.2012 година за определяне на първоначалния максимален размер на контролните точки, условията и реда за отнемането и възстановяването им, списъка на нарушенията при извършването на които от наличните контролни точки на водача, извършил нарушението, се отнемат точки съобразно допуснатото нарушение- са отнети 12 контролни точки.

В хода на производството не са допуснати съществени нарушения на процесуалните правила от категорията представляващи абсолютни основания за отмяна на наказателното постановление, като доводите на жалбоподателката в тази насока са абсолютно неоснователни. При служебно извършената проверка и анализ на приложените с преписката писмени доказателства съдът установи, че фактическата обстановка е подробно описана в акта, като административните нарушения са индивидуализирани по дата, час, място на извършване. Както акта, така и обжалваното наказателно постановление са издадени при спазване на административнопроизводствените правила.

Разпоредбата на чл. 174, ал. 3 от ЗДП предвижда, че водач на моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или упойващи вещества или не изпълни предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта му, се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от 2 години и глоба 2000 лева. Установената с акта фактическа обстановка кореспондира с приложените по делото писмени доказателства, както и с показанията на разпитаните свидетели, П.Б.П. и Р.Н.К.,***.  Актосъствителят е бил дежурен по участък и охрана на мероприятието по повод празненство на завършващите ученици. Същият е съставил АУАН и е присъствувал при връчването му на жалбоподателката, в присъствието на свидетелят, Р.Н., като отказа на жалбоподателката е удостоверен с присъствието на свидетеля- Д Д. В тази насока възражението на жлбоподтелката, че актосъставителя не е присъствувал при неговото връчване е неоснователно, тъй като актосъставителя уточнява имената на присъствалите служители в РУ-Лом- при връчването му.

Жалбоподателката с управляваният от нея лек автомобил, марка *********, Държава България, собственост на г.к.гс ЕГН: **********, , отказала да бъде тествана за употреба на алкохол с техническо средство- Алкотест 7510 с инв.№ ARDM.

Видно от издадения талон за медицинско изследване, същият не е бил използван, тъй като жалбоподателката е отказала да получи същия, видно от надлежно удостоверения отказ.

При анализа на доказателствата съдът намери, че нарушението е безспорно осъществено от обективна и субективна страна, а определената от актосъставителя и наказващия орган квалификация е правилна и законосъобразна. На посочената в акта дата 15.06.2017 година, в с.Василовци, като водач на лек автомобил жалбоподателката е отказала да бъде изпробван за алкохол с "Алкотест Алкотест 7510 с инв.№ ARDM, както и чрез медицинско изследване, като чрез бездействието си е осъществил състава на чл. 174, ал. 3 от ЗДП.

При осъществения съдебен контрол относно преценката за наличие на хипотезата по чл. 28 от ЗАНН съдът намира, че констатираното нарушение не представлява маловажен случай, тъй като не се отличава с по-ниска степен на обществена опасност от обикновените случаи на други такива нарушения.

Наложените кумулативни наказания глоба и лишаване от право да управлява моторно превозно средство са определени в съответствие с чл.174, ал. 3 от ЗДП, поради което съдът намира, че наказателното постановление е законосъобразно и обосновано и в тази му част, поради което и на основание чл. 63, ал.1 от ЗАНН:

 

 

Р Е Ш И:

 

ПОТВЪРЖДАВА наказателно постановление № 17-0294-000688 от 10.07.2017 година на Началник  сектор при ОДМВР, Монтана, с което  на Д.О.Н. с ЕГН: ********** ***,  на основание чл. 174, ал. 3 от ЗДП й е наложена глоба в размер на 2000 лева и лишаване от право да управлява моторно превозно средство за срок от 24 месеца, като в съответствие с  Наредба № I3-2539 от 17.12.2012 година за определяне на първоначалния максимален размер на контролните точки, условията и реда за отнемането и възстановяването им, списъка на нарушенията при извършването на които от наличните контролни точки на водача, извършил нарушението, се отнемат точки съобразно допуснатото нарушение- са й отнети 12 контролни точки.

Препис  от  решението  да се изпрати на Началник Сектор към ОДМВР, гр. Монтана- РУ, гр. Лом, за сведение и изпълнение.

Решението  подлежи на касационно обжалване пред Административен съд, гр. Монтана,  в 14 дневен срок от съобщението на страните, че е изготвено.

 

 

                                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ :