Р Е Ш Е Н И Е

гр. Лом, 11.10.2017 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ЛОМСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, в открито съдебно заседание на единадесети октомври, две хиляди и седемнадесета година, в състав:

                                                           ПРЕДСЕДАТЕЛ: Албена Миронова

 

При участието на секретаря Румяна Димитрова и прокурора при ЛРП Райна Петрова, като разгледа  АНД № 489 по описа за 2017 година, докладвано от съдията Миронова, взе предвид следното:

 

Производството е по реда на Глава ХХVІІІ от НПК.

 

Районна Прокуратура Лом е внесла в съда Постановление от 11.09.2017 г., с което предлага З.Л.З., ЕГН **********,***, обвиняем по бързо производство № 512/2017 год. по описа на РУ – Лом, респ. пр.пр. № 983/2017 год. по описа на РП – Лом, да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание  глоба, на основание чл. 78а от НК, за това, че на 12.08.2017 год., около 14,30 часа, на Път 1130, км. 20+500, в посока от с. Комощица, обл. Монтана към с. Якимово,  обл. Монтана, управлява МПС – колесен трактор, м. ТК-80, с номер на рама 5087, собственост на А.В.З. ***, което не е регистрирано по надлежния ред – престъпление по чл 345, ал. 2, вр. ал. 1 НК.

В съдебно заседание представителят на ЛРП поддържа предложението и счита, че са осъществени от обвиняемия обективните и субективни признаци на престъплението, в което е обвинен, както и предпоставките на чл. 78а НК за освобождаването му от наказателна отговорност с налагане на административно наказание – глоба, като предвид данните за личността на обвиняемия предлага тя да бъде определена в минималния предвиден от законодателя размер.

Обв. З.З., редовно призован, не се явява, не се представлява.

От фактическа страна:

Обвиняемият-нарушител З.Л.З. е роден на *** ***, живущ ***,  българин, български гражданин, със средно образование, женен, неосъждан, земеделски производител, ЕГН **********.

Видно от приложената справка, издадена от КАТ Монтана, обв. З. З. притежава СУМПС № 280716177, издадено на 11.01.2011 год., ПП СДВР, категории Ткт, М, В и С. Наказван е многократно за нарушения на правилата за движение по пътищата.

На 12.08.2017 год., мл.автоконтрольор С. И.и ст.полицай М.В., двамата служители на РУ Лом били на смяна за времето от 08,0 до 2,00 часа. Около 14,30 часа били уведомени от ОДЧ за възникнало ПТП между селата Комощица и Якимово, при което бус се е блъснал в земеделска техника – балирачка, теглена от трактор. Полицейските служители отишли намясто и при извършената проверка установили, че управляваният от обв. З. З. колесен трактор не е регистриран по надлежния ред – той бил с поставени регистрационни табели № М 00 31 ЕТ, за които регистрацията била служебно прекратена считано от 01.10.2006 год.

Видно от приложената по ДП Справка, издадена от ОДЗ Монтана, колесен трактор с № рама 5087 и рег. № М 00 31 ЕТ не е регистриран.

Съгл. чл. 11, ал. 1 от Закона за регистрация и контрол на земеделска и горска техника и чл. 2, ал. 1, т. 1 от Наредба № 2/03.02.2016 год. за реда и условията за регистрация и контрол на земеделската и горска техника, собствениците регистрират самоходна техника с мощност на двигателя над 10 кw, използвани в земеделието и горите в 30-дневен срок от придобиване на собствеността в съответната ОД „Земеделие“.

Колесният трактор е закупен от свид. А.В.З. на 05.01.2002 год.

От обясненията на обв. З. З. и показанията на свид. А. З., дадени в хода на досъдебното производство и приобщени към съдебното чрез огласяването им, по реда на чл. 283 НПК се установява, че тракторът бил закупен от  сина на свид. А. З. за да го ползва последния, но междувременно спрял да се занимава със земеделие и машината останала в двора му. Не го регистрирал, защото не бил го ползвал от години. На процесната дата обв. Д. З. по телефона го помолил да му даде трактора, тъй като неговият се счупил, а имал неотложна работа на полета. Свидетелят се съгласил. Обвиняемият взел трактора и на прибиране с него възникнало ПТП с бус, във връзка с което дошли полицейските служители, които установили, че трактора не е регистриран.

Обв. З. съжалява за стореното, заявява, че знае, че табелите за земеделската техника са други, но трактора му трябвал спешно и за това пренебрегнал това обстоятелство.

По доказателствата:

Горната фактическа обстановка се установява от направеното от обвиняемия-нарушител самопризнание, подкрепено изцяло и безпротиворечиво от всички събрани на досъдебното производство и приобщени от съда по съответния процесуален ред доказателства – показанията на свидетелите, протокол за оглед на местопроизшествие и фотоалбум, справка за съдимост, АУАН, справка за нарушител, справка за регистрация на МПС, служебна бележка, всички приобщени по чл.283 НПК, както и от доказателствата, събрани в хода на съдебното следствие.

Тези доказателства в своето единство и логическа взаимовръзка изясняват по несъмнен начин всички обстоятелства имащи съществено значение за правилното решаване на делото - факта на извършване на престъплението, неговото авторство, механизма и начина на извършване, личността и субективното отношение на дееца към извършеното.

От правна страна:

При така установената фактическа обстановка, съдът намира, че от обективна и субективна страна, обв. З. З. е осъществил престъпния състав на чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, тъй като на 12.08.2017 год., около 14,30 часа, на Път 1130, км. 20+500, в посока от с. Комощица, обл. Монтана към с. Якимово,  обл. Монтана, управлява МПС – колесен трактор, м. ТК-80, с номер на рама 5087, собственост на А.В.З. ***, което не е регистрирано по надлежния ред.

От обективна страна, изпълнителното деяние, изразяващо се в управление на МПС, нерегистрирано по съответния ред е било реализирано от обвиняемия посредством действията му по управление на МПС – колесен трактор, м. ТК-80, с номер на рама 5087, собственост на А.В.З. ***, което не е регистрирано по надлежния ред.

Самото деяние не е резултатно, а е формално такова.

Деянието се счита довършено с факта на управление на такова МПС, без законът да изисква настъпването на някакъв вредоносен резултат.

От субективна страна – деянието е извършено при форма на вината пряк умисъл – обв. З.   е съзнавал обществено опасният му характер, предвиждал е обществено опасните му последици и е искал тяхното настъпване, а действията му са били мотивирани и съзнавани.

По делото се установи по безспорен и категоричен начин, че обвиняемият е съзнавал  че управляваното от него МПС изобщо не е било регистрирано в страната.

Към момента на осъществяване на процесното деяние обвиняемият е бил в състояние да разбира свойството и значението на извършеното и е могъл да ръководи постъпките си, което обосновава ангажирането на неговата отговорност.

За престъплението по чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1 НК е предвидено наказание “лишаване от свобода” до една година или глоба от 500 до 1000 лева.

Обвиняемият не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по реда на Гл. 28 НПК.

От извършеното деяние не са настъпили имуществени вреди.

Ето защо съдът намира, предложението на РП – Лом е законосъобразно и че са налице условията за приложение разпоредбата на чл. 78а от НК – за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание – глоба от 1000 до 5000 лв.

Обвиняемият З.Л.З., роден на *** ***, живущ ***,  българин, български гражданин, със средно образование, женен, неосъждан, земеделски производител, ЕГН ********** следва да бъде освободен от наказателна отговорност за извършеното деяние, като му се наложи административно наказание Глоба, в размер на 1000 лв.

Съдът определя санкцията в минималния размер, предвиден в разпоредбата на чл. 78а, ал. 1 от НК поради чистото съдебно минало и проявената критичност към деянието от страна на обвиняемия в хода на производството в двете му фази.

Съдът намира, че така определеното по вид и размер наказание ще изпълни целите на наказанието визирани в чл.36 от НК.

Следва да се отнемат в полза на държавата, на осн. чл. 20, ал. 1 ЗАНН, веществените доказателства по делото – два броя регистрационни табели с № М 00 31 ЕТ, които след влизане на решението в сила да бъдат изпратени на ОД на МВР – Монтана за унищожаване съгласно Наредба № I-45 от 24.03.2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на моторните превозни средства и на ремаркетата, теглени от тях.

Водим от горното и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, съдът

 

Р   Е    Ш    И:

 

ПРИЗНАВА З.З.Л.З., роден на *** ***, живущ ***,  българин, български гражданин, със средно образование, женен, неосъждан, земеделски производител, ЕГН **********, за ВИНОВЕН в това, че  на 12.08.2017 год., около 14,30 часа, на Път 1130, км. 20+500, в посока от с. Комощица, обл. Монтана към с. Якимово,  обл. Монтана, управлява МПС – колесен трактор, м. ТК-80, с номер на рама 5087, собственост на А.В.З. ***, което не е регистрирано по надлежния ред – престъпление по чл. 345, ал. 2, вр. ал. 1 от НК, КАТО на основание чл.78а НК го ОСВОБОЖДАВА от НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ – глоба в полза на държавата в размер на 1000.00 лв.

 

На основание чл.20, ал.1 от ЗАНН ОТНЕМА в полза на Държавата веществените доказателства – 1 бр. Регистрационна табела с  № М 00 31 ЕТ, иззета с АУАН № 1084/12.08.2017 год. на РУ Лом, която след влизане на решението в сила да бъде изпратена на ОД на МВР – Монтана за унищожаване съгласно Наредба № I-45 от 24.03.2000 г. за регистрацията, отчета, пускането в движение и спирането от движение на моторните превозни средства и на ремаркетата, теглени от тях

 

Решението подлежи на обжалване или протест по реда на Глава ХХІ от НПК пред Окръжен Съд Монтана, в 15 /петнадесет/ дневен срок от днес – по отношение на ЛРП и от съобщението – за обвиняемия-нарушител.

 

 

 

 

 

                                                           РАЙОНЕН   СЪДИЯ: