Р Е Ш Е Н И Е

гр. Лом, 25.10.2017 година

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

ЛОМСКИЯТ РАЙОНЕН СЪД, пети състав, в открито съдебно заседание на двадесет и пети октомври, две хиляди и седемнадесета година, в състав:

                                                             

                                                              ПРЕДСЕДАТЕЛ: Албена Миронова

 

При участието на секретаря Румяна Димитрова и прокурора при РП – Лом Росен Станев, като разгледа  АНД507 по описа за 2017 година, докладвано от съдията Миронова, взе предвид следното:

Производството е по реда на Глава ХХVІІІ от НПК.

Районна Прокуратура Лом е внесла в съда Постановление от 27.09.2017 г., с което предлага Л.Ц.Л., ЕГН **********,***, обвиняем по дознание № 476/2017 год. по описа на РУ – Лом, респ. пр.пр. № 620/2017 год. по описа на РП – Лом, да бъде освободен от наказателна отговорност и да му бъде наложено административно наказание  глоба, на основание чл. 78а от НК, за това, че за времето от края на м. Ноември, 2015 год., до настоящия момент, в *********, като пълнолетно лице, без да е сключил граждански брак, заживял съпружески с лице от женски пол, ненавършило 16-годишна възраст – непълнолетната Л.И.Г., ЕГН ********** – престъпление по чл. 191, ал. 1 НК.

          В съдебно заседание РП Лом се представлява от прокурор Росен Станев, който счита за доказани фактическите твърдения в постановлението за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по реда на чл. 78а НК, тъй като от установеното по делото, обвиняемият е осъществил – от обективна и субективна страна съставът на престъплението по чл. 191, ал. 1 НК. Намира,че в случая е налице превес на смекчаващите отговорността обстоятелства, поради което предлага административната санкция да бъде определена в минималният предвиден размер.

Обвиняемият, известен в предходното съдебно заседание се явявалично.

В обясненията си, дадени в хода на досъдебното производство и в съдебното следствие, по същество признава фактическите положения и правните изводи в Постановлението на прокуратурата за освобождаване от наказателна отговорност по реда на чл. 78а НК. Признава се за виновен и пледира за наказание в размерна минимума, предвиден в закона.

          Съдът, като взе предвид събраните по делото писмени и гласни доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност намира за установено от фактическа и правна страна следното:

От фактическа страна:

Обвиняемият-нарушител Л.Ц.Л. е роден на *** ***, българин, български гражданин, с начално образование, неженен, неосъждан, работи като продавач в магазин, с  ЕГН **********.

Свид. Л.И.Г., ЕГН ********** е родена на *** год., в гр. Лом. Родителите й са Г.Б.Л., ЕГН ********** и И.Г.Б., ЕГН **********. Бащата е починал на 04.04.2016 год.

Свд. Л. Г.и обвиняемият-нарушител Л.Л. заживели на семейни начала през м. Ноември, 2015 год., със знанието и съгласието на своите родители. На 23.05.2017 год. от връзката им се родило дете – Цветелина Личкова Иванова, която не е припозната от биологичния баща, тъй като родителите  не могли да сключат брак и обвиняемият да припознае детето си, поради факта, че Л.не е  навършила 16 години. Детето се отглежда от двамата родители.

По доказателствата:

Горната фактическа обстановка се установява от направеното от обвиняемия-нарушител самопризнание, подкрепено изцяло и безпротиворечиво от всички събрани на досъдебното производство и приобщени от съда по съответния процесуален ред доказателства – показанията на свидетелите, социален доклад, изготвен от ДСП, Отдел Закрила на детето – Лом, Удостоверение за раждане, свидетелство за съдимост, всички приобщени по чл.283 НПК.

Тези доказателства в своето единство и логическа взаимовръзка изясняват по несъмнен начин всички обстоятелства имащи съществено значение за правилното решаване на делото - факта на извършване на престъплението, неговото авторство,  личността и субективното отношение на дееца към извършеното.

От правна страна:

Обвиняемият Л.Ц.Л. от обективна и субективна страна е осъществил състава на престъпление по чл. 191, ал. 1 от НК, тъй като за времето от края на м. Ноември, 2015 год., до настоящия момент, в *********, като пълнолетно лице, без да е сключил граждански брак, заживял съпружески с лице от женски пол, ненавършило 16-годишна възраст – непълнолетната Л.И.Г., ЕГН **********. Престъплението е продължено и формално.

Съдът намира за безспорно установени всички елементи на възведения престъпен състав. Събраните по делото доказателства са безпротиворечиви относно времето и мястото на извършване на инкриминираното деяние.  Гласните доказателства са еднопосочни и взаимно допълващи се, че именно подсъдимия Л.Л., на 20 години, е заживял на съпружески начала с лице от женски пол, ненавършило 16 години – св. Л. Г., като тя е участвала напълно доброволно в установяването на фактическото съжителство, наподобяващо отношенията, които възникват при сключване на брак. Според Семейния кодекс, лицата, които не са навършили 16 години, въобще не могат да сключват граждански брак. Ето защо съдът намира за безспорно установено, че Л. и Г.не са били сключили граждански брак, тъй като не съществува правна възможност за неговото сключване. Налице е и форма на усложнена престъпна дейност – продължено престъпление, тъй като е създадено едно трайно престъпно състояние.

Престъплението по чл.191 ал.1 от НК има за свой предмет обществените отношения, свързани с правилното физическо, психично и нравствено развитие на подрастващите.

От субективна страна деянието е извършено при форма на вината пряк умисъл – обвиняемият е съзнавал, че Л.И.Г., ЕГН ********** не е навършила 16 години, предвиждал е установяването на фактическите отношения и ги е желаел.

Причините за извършване на престъплението следва да се търсят в пренебрежителното отношение на обвиняемия към установения в страната правов ред.

Деянието е извършено при превес на смекчаващи отговорността обстоятелства, като чисто съдебно минало, липсата на образувани други наказателни производства, както и проявеното критично отношение към извършеното.

В случая, както от обективна, така и от субективна страна, обвиняемият -  нарушител Л.Ц.Л. е осъществил съставът на престъпление по чл. 191, ал. 1 от НК, за което е предвидено наказание „лишаване от свобода до две години или пробация, както и с обществено порицание”.

Деянието е извършено при превес на смекчаващи отговорността обстоятелства, като чисто съдебно минало, липсата на образувани други наказателни производства, както и проявеното критично отношение към извършеното.

Обвиняемият не е осъждан и не е освобождаван от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по реда на Гл. 28 НПК.

От извършеното деяние не са настъпили имуществени вреди.

Но да се приеме, че традициите изключват съставомерния характер на деянието по чл.191, ал.1 НК на практика означава при тълкуване на закона да се създава нов закон, различен от този, който е създаден от компетентния орган.

Встъпването в брак на непълнолетни е само по себе си причина за огромно безпокойство. Не бива да се подценява и обществената опасност на тези деяния, която се обективира в няколко направления: преждевременното раждане, което смущава нормалното психо-физическо съзряване на девойката, нейното обучение, възпитание, квалификация. Ранните бракове представляват една заплаха за реализацията на правото на образование, гарантирано от множество международни актове, сред които са Европейската конвенция за правата на човека, Международния пакт за икономическите, социални и културни права, Конвенцията за правата на детето.

Ето защо съдът намира, че предложението на РП – Лом е законосъобразно и че са налице условията за приложение разпоредбата на чл. 78а от НК – за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание – глоба от 1000 до 5000 лв.  

Обвиняемият Л.Ц.Л. следва да бъде освободен от наказателна отговорност за извършеното деяние, като му се наложи административно наказание Глоба, в размер на 1000 лв.

Съдът определя санкцията в минимален размер предвиден в разпоредбата на чл. 78а, ал. 1 от НК, поради чистото съдебно минало, добрите характеристични данни на обвиняемия и проявената критичност към деянието.

При определянето й съдът съобрази и самопризнанието на обвиняемия, изразеното съжаление – обстоятелства разкриващи по-ниска степен на обществена опасност на дееца – от една страна, както и другите смекчаващи отговорността обстоятелства.

Съдът намира, че така определеното по вид и размер наказание ще изпълни целите на наказанието визирани в чл.36 от НК.

Водим от горното и на основание чл.378, ал.4, т.1 от НПК, съдът

 

Р   Е    Ш    И:

 

ПРИЗНАВА обвиняемият Л.Ц.Л., роден на *** ***, българин, български гражданин, с начално образование, неженен, неосъждан, работи като продавач в магазин, с  ЕГН ********** ЗА ВИНОВЕН В ТОВА, че за времето от края на м. Ноември, 2015 год., до настоящия момент, в *********, като пълнолетно лице, без да е сключил граждански брак, заживял съпружески с лице от женски пол, ненавършило 16-годишна възраст – непълнолетната Л.И.Г., ЕГН ********** – престъпление по чл. 191, ал. 1 НК, КАТО на основание чл.78а НК го ОСВОБОЖДАВА от НАКАЗАТЕЛНА ОТГОВОРНОСТ и му НАЛАГА АДМИНИСТРАТИВНО НАКАЗАНИЕ – глоба в полза на държавата в размер на 1000.00 лв.

 

Решението подлежи на обжалване или протест по реда на Глава ХХІ от НПК пред Окръжен Съд Монтана, в 15/петнадесет/ дневен срок от днес.

 

 

 

                                                              РАЙОНЕН   СЪДИЯ: