АНД № 519/2017 Г.

МОТИВИ :

 

Производството е образувано по внесено в ЛРС Постановление за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание по чл.78а от НК на обвиняемият Т.Б.Т., ЕГН **********, за извършено престъпление по чл. 345, ал.2 във вр. с ал.1 от НК,  за това че на 27.09.2017 година, около 13,50 часа, в ********в района на църквата, управлявал моторно превозно средство- лек автомобил, марка *********, с рама №*********, което не е регистрирано по надлежния ред/ автомобила е с поставени временни регистрационни табели *******с изтекъл срок на валидност на 02.08.2017 година, престъпление по чл. 345, ал.2, във  вр. с ал.1 от НК.

Представителят на ЛРП в с.з. поддържа изготвеното Предложение, като намира, че от събраните по делото доказателства безспорно се установява, че обвиняемият е извършил престъплението по чл.345, ал.2 от  НК и предлага на съда да го освободи от наказателна отговорност, като му наложи административно наказание по смисъла на чл.78а от НК “Глоба” в минималния размер предвиден в закона.

Обвиняемият редовно призован се явява лично. Признава се за виновен, съжалява за извършеното и моли да му бъде наложено минималното наказание – глоба.

Доказателствата по делото са писмени - събраните по БП № 605/2017 година по описа на РУ, гр.Лом писмени доказателства, приети и приобщени от съда по реда на чл.378, ал.2 от НПК.

Съдът, след като се запозна с направеното предложение на ЛРП, събраните по делото писмени доказателства, поотделно и в тяхната взаимна връзка и съвкупност, както и във връзка с доводите и становищата на  страните, намери за установено следното :

Обвиняемият Т.Б.Т., ЕГН **********, е млад човек, с чисто съдебно минало, реабилитиран по право.

На 27.09.2017 година, З.Ви И.М- служители в РУ-Лом осъществявали контрол по безопасността на движение по пътищата на територията на гр. Вълчедръм, обл. Монтана.

Около 13.50 часа в гр. *******в района на църквата, спрели за проверка лек автомобил, марка *********, с рама №*********, с поставени временни регистрационни табели *******с изтекъл срок на валидност на 02.08.2017 година, управляван от Т.Б.Т., ЕГН **********.

От извършената проверка е установено, че Т. управлява лекия автомобил с поставени регистрационни табели, които са валидни до 02.08.2017 година,  като след посочената дата лекия автомобил не е регистриран по надлежния ред.

След направената проверка е установено, че управляваното от Т. МПС е собственост на С.К.И. На място е изпратена дежурно-оперативна група, извършен е оглед и е образувано бързо производство за извършеното престъпление по чл. 345 ал.2 във вр. с ал.1 от НК. Разпитан по бързото производство е свидетелят, С.К.И, който обяснява, че продал през юли месец лекия автомобил на обвиняемия Т. и изрично го предупредил, че временните табели са със срок до 02.08.2017 година.

Съгласно чл. 22 т. 3 от Наредба I - 45/24.03.2000 година, за регистриране, отчет, пускане в движение и спиране от движение на моторните превозни средства и ремаркетата, теглени от тях и реда за предоставяне на данни за регистрираните пътни превозни средства транзитната регистрация се издава със срок на валидност до 30 дни.

Видно от представената справка от сектор ПП при ОДМВР-Монтана е, че транзитната регистрация за управлявания от обвиняемия автомобил е извършена на 03.07.2017 година, т.е. срокът й на валидност е изтекъл на 02.08.2017 година.

За констатираното административно нарушение по време на проверката полицейския служител Е.И.Мв присъствието на З.Ви на обвиняемият съставил АУАН № 1299 от 27.09.2017, който му бил връчен и подписан от него без възражение.

Горното се установява от фактическа страна направените в съдебното производство самопризнания на обвиняемият, които се подкрепят от събраните в хода на БП № 605/2017 година,  писмени доказателства, приети от съда по реда на чл.378, ал.2 от НПК, както следва: Докладна записка на лист 5, протокол за оглед на местопроизшествие на лист 6, ведно с придружен албум на лист 8-10, протокол за разпит на свидител на лист 11, 12, 14, Постановление за възлагане на действия на лист 13, АУАН № 1299/ЗДвП от 27.09.2017 година, справка за нарушител на лист 17, ксерокоапие на разрешение за времено движиние на лист 18, служебна бележка на лист 19, справка за съдимост на лист 24-25, актуална справка за съдимост.

Съдът намира, че по безспорен и категоричен начин е установено, че обвиняемият Т.Б.Т. е осъществил от обективна и субективна страна състава на престъпление по чл.345, ал.2, във вр. с ал.1 от НК, а именно, че на 27.09.2017 година, около 13,50 часа, в ********в района на църквата, управлявал моторно превозно средство- лек автомобил, марка *********, с рама №*********, което не е регистрирано по надлежния ред/ автомобила е с поставени временни регистрационни табели *******с изтекъл срок на валидност на 02.08.2017 година.

Законодателят е предвидил за така извършеното престъпление в нормата на чл.345, ал.2 във вр. с ал.1 от НК наказание „До една година лишаване от свобода” или „Глоба” в размер от 500 /петстотин лева/ до 1 000левао /хиляда лева/.

Извършеното престъпление е от категорията на т.нар. “формалните престъпления”, и с него няма причинени имуществени вреди, които да подлежат на възстановяване.

Обвиняемият е реабилитиран по право.

В случаят съдът намира, че са налице всички предвидени в закона предпоставки за приложение на нормата на чл.78а от НК, за това го освободи от наказателна отговорност за така извършеното престъпление, като му наложи административно наказание  “Глоба” в минималният размер от 1 000.00 лева /хиляда лева/, което следва да заплати в полза на държавата. При определяне размера на административното наказание съдът взе предвид направените от обвиняемият в хода на съдебно производство самопризнания, съжалението за извършеното.

Съдът напълно споделя доводите на представителя на ЛРП, че с така наложеното административно наказание „Глоба” ще се постигне най-вече генералната превенция, а именно да се въздейства предупредително и възпитателно на останалите членовете на обществото да спазват законите в страната и установения правен ред.

Веществените доказателства - Регистрационни табели с обозначение 000М929, да се изпратят на Служба ПП " КАТ " при ОД на МВР гр. Монтана по компетентност за извършване на действия на снемане от отчетна МПС.

Водим от горното съдът постанови решението си.

 

 

 

                                            ПРЕДСЕДАТЕЛ :