Д О П Ъ Л Н И Т Е Л Н О

Р   Е   Ш   Е   Н   И   Е

Гр.Лом, 27.11.2017 година

 

Районен съд, гр.Лом, първи състав, в закрито съдебно заседание на 27.11.2017 година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ: НИНА КАМЕНОВА

 

като разгледа докладваното от съдията гр. д. №545/2016 година, по описа на съда,  за да се произнесе взе предвид следното:

Производството е по реда на  чл.250 от г.ГПК.

Постъпила е молба от пълномощника на ищцата, с която се иска да бъде допълнено постановеното на 21.11.2016 година решение № 399, в частта относно началния момент на дължимата законната лихва върху главницата.

Молителката, твърди, че първоинстанционният съд не се е произнесъл по искането за законна лихва, считано от датата на подаване на насрещната искова молба в съда до окончателното плащане на вземането.

Ответникът по молбата не е изразил становище по искането.

Съдът, след като прецени доказателствата по делото намира за установено следното:

Молбата е допустима, а разгледана по същество е основателна.

С постановеното на 21.11.2016 година решение съдът е постановил следното, в частта относно издръжката:

Ответника, И.Д.М. ***, е осъден да заплаща  на П.С.Й. с ЕГН: ********** ***, като на майка и законна представителка на малолетнете си деца, Б.И.Д., роден на *** година с ЕГН: ********** по 150 лева месечна издръжка, ведно със законната лихва върху всяка просрочена съобразно падежа и вноска, до настъпване на причини и обстоятелства, при които същата може да бъде изменявяна или прекратявана, а за А.И.Д., родена на *** година с ЕГН: **********, по 120 лева месечна издръжка, ведно със законната лихва върху всяка просрочена съобразно падежа и вноска, до настъпване на причини и обстоятелства, при които същата може да бъде изменявяна или прекратявана, като е отхвърлен предявеният иск в тази му част, над уважения размер от 120 лева до предявения от 130 лева, като  неоснователен.

При постановяване на решението, съдът е пропуснал да се произнесе относно началния момент на дължимата законна лихва, а именно от постъпването на ИМ в съда, поради което и молбата следва да се уважи, а именно, че законната лихва се дължи от  15.04.2016 година.

Водим от горното съдът:

 

РЕШИ:

ДОПЪЛВА на основание  чл. 250 от ГПК, постановеното на 21.11.2016 година, решение по гр. д. № 545/2016 година,  по описа на ЛРС, в частта относно началния момент на законната лихва, като в диспозитива на решението след думите "ведно със законната лихва върху всяка просрочена съобразно падежа и вноска, до настъпване на причини и обстоятелства, при които същата може да бъде изменявяна или прекратявана, начиная от 15.04.2016 година- датата на подаване на исковата молба, до окончателното плащане на вземането", по отношение на определената издръжка за децата: Б.И.Д., роден на *** година с ЕГН: ********** и А.И.Д., родена на *** година с ЕГН: **********.

РЕШЕНИЕТО подлежи на обжалване пред МОС в двуседмичен срок от връчването на препис на страните.

 

 

                                                  ПРЕДСЕДАТЕЛ :