Р Е Ш Е Н И Е

гр. Лом, 10.11.2017г.

 

В ИМЕТО НА НАРОДА

 

               Ломският районен съд, гражданска колегия, VІ състав, в публично съдебно заседание проведено на 24 октомври през две хиляди и седемнадесета година, в състав:

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ : Боряна Александрова

 

при секретаря Веселка Младенова, като разгледа докладваното от съдията Александрова гражданско дело № 2181 по описа за 2017г., за да се произнесе, взе предвид следното:

Производството по делото е образувано по повод предявен от Б.И.Б. срещу К.А.Б. съединени в условията на първоначално обективно кумулативно съединяване на конститутивен брачен иск с правно основание чл. 49, ал. 1 от СК за прекратяване на сключения между страните на 27.08.2011г. граждански брак, за което обстоятелство е съставен Акт за граждански брак № 4 от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Брусарци, поради дълбоко и непоправимо разстройство, настъпило след сключване на брака. С основния иск са предявени искове за упражняване на родителските права, режима на контакти между майката и децата, както и искове за издръжка .

Ищеца основава исковите си претенция на следните фактически твърдения: страните са съпрузи, по силата на сключения между тях граждански брак на 27.08.2011г. Бракът е първи и за двамата, като от него имат родено едно дете – А., който е непълнолетен. Настъпилото дълбоко и непоправимо разстройство на брака е обусловено от следните факти от живота на съпрузите: в началото на брачната връзка двамата съпрузи не са имали проблеми помежду си, но по късно помежду им започнали противоречия относно дребни житейски преживявания, които прераснали в пререкания , недоразумения и отчуждение помежду им. През м.януари 2016 г. ответницата напуснала семейното жилище и заминала с детето си в дома на родителите си,причина за това ищцата изтъква заболяването на нейната баба, където е и до настоящият момент.Така установената фактическа раздяла е причинила разпад на връзката, която не е могла да изгради нужното доверие, взаимно уважение и разбирателство между партньорите; настъпила е разделност в стремежите и целите на всеки от тях, отчуждение, като всеки от тях живее понастоящем самостоятелен живот. Бракът съществува формално, без необходимото съдържание. Ето защо моли за постановяване на положително решение по делото, като бъде прекратен брака между страните, без съда да се произнася по въпроса за вината. Моли също така, след прекрятаване на брака съдът да  й предостави на нея упражняване на родителските права, а на ответника бъде определен подходящ режим на лични контакти с детето , и да бъде осъден да й заплаща на нея като майка и законен представител на малолетното  дете  месечна издръжка / от определената по гр.д. 1339/16г. ЛРС-120 лв. на 200 лв.

Ответника, в рамките на предоставения срок по чл. 131 от ГПК,  е депозирал отговор на исковата молба, и е изразил становище по допустимостта и по основателността на предявените искове; като е изложил възражения срещу исковите претенции, а съответно и обстоятелствата, на които същите се основават, както е посочил че не счита брака им за дълбоко и непоправимо разстроен, представя писмени доказателства за доходите си.

В хода на проведеното по делото съдебно заседание, ищцата се явява лично и с пълномощника си адв.Н.А. като поддържа предявените искове  и моли за положително произнасяне по тях.

Ответника, редовно призован за съдебно заседание се явява, като се представлява от адв.А.Любенова, няма възражения относно дълбокото и непоколебимо разстройство на брака им-без съда да се произнася за вината. Възраженията са свързани с упражняването на род.права, режима на контакти и размера на издръжката.

Съдът, след като взе предвид представените по делото доказателства – по отделно и в тяхната съвкупност, съобрази становищата на страните и нормативните актове, регламентиращи процесните отношения, намира за установено следното от фактическа страна:

Страните са съпрузи по силата на сключения между тях граждански брак на 27.08.2011г., за което обстоятелство е съставен Акт за граждански брак № 0004 от същата дата от длъжностното лице по гражданско състояние при Община Брусарци.

От изготвения и приет по делото социален доклад се установява, че ответницата живее в дома на своите родители, заедно с детето си, като за отглеждането и възпитанието на детето се грижи тя и нейните родители, ответника не участва в издръжката им. Детето посещава детска градина в селото в което живеят.

Предвид така установеното от фактическа страна, съдът формулира следните изводи от правна страна:

Изхождайки от установената по делото фактическа обстановка и поведението на страните, решаващият състав приема за установено, че брачните отношения между съпрузите са дълбоко и непоправимо разстроени. Помежду им е изчезнало взаимното доверие и уважение, лишили са се от чувство за дом, общност и единство, както и желание за полагане на общи грижи, уважение и подкрепа между членовете на семейството. От събраните по делото гласни доказателства, кредитирани от съда като обективни и незаинтересовани от изхода на спора, по недвусмислен и категоричен начин се установява, настъпилата между съпрузите фактическа раздяла от повече от две години. Съдът приема, че продължителната раздяла между съпрузите е довела до разкъсване на семейната общност, до липса на взаимност, уважение, доверие и другарски отношения между съпрузите, като съществуващата между тях брачна връзка е останала запазена само формална и несъответна по съдържание на уредената в закона брачна връзка. Последното обуславя разстройство на брака, което не може да се преодолее, с оглед възстановяване на нормалните съпружески отношения. При това положение, съдебният състав намира, че продължителната фактическа раздяла между съпрузите, е довела до лишаване на съществуващия между тях брак от дължимото му съдържание, който е спрял да изпълнява присъщата му социална функция, поради което и следва да бъде прекратен с развод. Запазването на последния би било вредно за обществото и за самите съпрузи, между които не съществува физическа и духовна близост, изчезнали са чувствата на обич, взаимност и привързаност, поради което бракът им следва да бъде прекратен, на основание чл. 49, ал. 1 от СК.

Основателни са и другите искове, а именно и те следва да бъдат уважени, тъй като майката е тази която полага непосредствени грижи по отглеждане и възпитанието на детето им, като се определи и режим на контакти на бащата и детето, и същият бъде осъден да заплаща издръжка , но не в претендирания размер. Мотивите за това на съда са следните:

Бащата също изразява желание той да упражнява родителските права, а на майката се определи режем на контакти, както и да бъде осъдена тя да заплаща издръжка в размер на 200 лв., съдът намира, че с влязло в сила Решение по гр.д. 1339/16г.

Съдебният акт, с който съдът разрешава спора за мерките относно упражняването на родителските права, дължимата издръжка и определяне местоживеенето на децата, е проява на съдебна администрация на гражданските правоотношения, при която съдът разполага с оперативна самостоятелност при разрешаването на съответните отношения, изхождайки от правилото за защита интересите на децата, което е най-важното, съществено и определящо при разрешаването на такъв спор.

Основен критерий за решението при кого от двамата да живеят децата и произтичащите от това фактически последици, свързани с текущото осъществяване на родителските функции - материални грижи, възпитание, внимание, надзор, авторитет за детето, социална среда, проявена грижа, обич, топлота, внимание, готовност за разрешаването на възникнали проблеми от всякакъв характер, било здравословни, емоционални и др., са единствено и само интересите на самото дете.  Съдът съобрази въз основа на представените по делото социален доклад, че майката разполага с необходимият родителски капацитет да отглежда детето си и има добри възпитателски качества. Налице е и необходимата емоционална връзка между майката и детето.   По делото е доказано несъмнено, че  в ежедневните грижи за детето,   майката може да разчита на своите родители.

 Няма спор, че и бащата има необходимите условия и родителски капацитет за отглеждане на детето.но вземайки предвид факта,че детето е още малка, че вече е създало своите детски контакти в детската градина, която посещава, че е късна есен и не на последно място, привързаността му към майката, съдът намира, че майката е тази,която следва да упражнява родителските права, а на бащата се определи подходящ режим на контакти, като се съобрази и с обстоятелствата, че детето е още малка, то не следва при осъществяването на контактите между бащата и детето, същите трябва да бъдат по местоживеенето на майката в рамките и за времето от 9,00ч. до 18,00ч. на почивния ден/ събота и неделя без преспиване/ , както и 20 дни през лятото ,несъвпадащи с платения годишен отпуск на майката.

По отношение на претендираната издръжка, настоящият съдебен състав, номира,че същата е прекомерно завишена. От влизането в сила на съдебния акт по гр.д.1339816г. – 28.12.2016г., където е бил предявен иск по чл.127,ал.2 СК, до предявяването на настоящият иск-22.08.2017г. са изминали около осем месеца, не се е променила драстично фактичесаката обстановка по делото/ имайки предвид МРЗ- 460 лв. и към момента на постановяване на решението по гр.д.1339/16 г. и по настоящето, детето е пораснало с около още една година, но не е един продължителен период, изискващ увеличение на издръжката с още 80 лв., от постановените по цитираното по горе дело, поради което съдът намира, че същата следва да бъде изменено до разме на 130 лв., като в останалата част иска бъде отхвърлен.

На основание чл. 6, т. 2 от Тарифа за държавните такси събирани от съдилищата по ГПК, съдът определя окончателна държавна такса в размер на 14,40 лв., която следва да бъде заплатена от ответника.

Мотивиран от така изложените съображения, съдът

 

                                 Р  Е  Ш  И  :

 

ПРЕКРАТЯВА гражданския брак между Б.И.Б. с ЕГН ********** и К.А.Б. с ЕГН ********** сключен на 27.08.2011г. в Община Брусарци, за което обстоятелство е съставен Акт за граждански брак № 0004 от същата дата, без съда да се произнася за вината.

След прекратяване на брака Б.И.Б. ще възвърне предбрачното си фамилно име С. и ще се именува Б.И. С..

              ПРЕДОСТАВЯ упражняването на родителските права по отношение на малолетното дете А.К.А., роден на *** г. на майката Б.И.Б. с ЕГН ********** .

ОПРЕДЕЛЯ местоживеенето на малолетното дете А.К.А., роден на *** г.  при майката Б.И.Б. с ЕГН **********, на адрес: ***.

 ОПРЕДЕЛЯ режим на лични контакти между бащата К.А.Б. с ЕГН ********** ***  и детето  А.К.А.  с ЕГН ********** всяка първа и трета събота и неделя от месеца за времето от 09:00 ч. до 18:00 ч.  на съответния ден по местоживеене на майката, както и 20 дни през лятото, които да не съвпадат с платения годишен отпуск на майката.

 ОСЪЖДА К.А.Б. с ЕГН ********** ***  да заплаща  месечна издръжка на Б.И.Б. с ЕГН ********** ***, като майка и законен представител на малолетното дете А.К.А.  с ЕГН ********** в размер на по 130.00 лв. /сто и тридесет лв./ месечно, считано от влизане на решението в сила  до настъпване на основания за изменение или отпадане на задължението, ведно със законната лихва   до окончателното й изплащане, в останалата част над уваженият до размера – 200 лв., отхвърля иска като неоснователен.

            ОСЪЖДА К.А.Б. с ЕГН ********** ***, да заплати по сметка на Районен съд – Лом сумата в размер на 14.40 лева, представляваща държавна такса върху увеличения размер на издръжката, и  сумата в размер на 5.00 лв. за служебно издаване на изпълнителен лист, в случай на принудително събиране на сумите.

          Решението  подлежи на обжалване пред Окръжен съд –  Монтана в двуседмичен срок от съобщаването му на страните.  

 

                                                     РАЙОНЕН СЪДИЯ: